Medi ambient

MEDI AMBIENT

Treballen en la recuperació del capell d’aigua al PNIN de l’Albera

Aquesta planta es troba en situació crítica i a Catalunya només se’n troba al massís de l’Albera i a la desembocadura del Ter

Es cultiva la planta al Centre de Recursos Genètics Forestals de Torreferrussa i es torna a plantar al PNIN de l’Albera

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant en la recuperació del capell d’aigua (Hydrocotyle vulgaris), una planta aquàtica en perill crític d’extinció a Catalunya. Recentment, s’ha fet la plantació d’individus d’aquesta espècie en cinc punts del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, a l’entorn on actualment es localitzen els pocs exemplars de capell d’aigua que resten.

En total, s’han plantat onze individus que han estat cultivats al Centre de Recursos Genètics Forestals de Torreferrussa, amb la col·laboració de l’associació Galanthus. Els exemplars cultivats provenien dels que es troben a la zona de l’Albera, a través d’un llarg procés de més de dos anys de durada. Ara se’n farà un seguiment acurat per tal de veure com evoluciona la plantació i si finalment es consolida.

Així mateix, també es buscaran altres localitzacions més allunyades dins del massís de l’Albera per intentar generar altres nuclis de població. Per això, es continuarà treballant per seguir multiplicant i cultivant nous individus a través del material que ha quedat conservat ex situ.

L’Hydrocotyle vulgaris és una planta de la façana atlàntica europea que es distribueix des de la península Ibèrica fins a l’extrem sud d’Escandinàvia. Cap a l’oest esdevé ràpidament rara i desapareix a l’Europa continental. Al Mediterrani també és molt escassa i apareix en indrets puntuals i dispersos. A Catalunya s’ha citat històricament de quatre punts: el delta del Llobregat, la desembocadura del Besòs, la desembocadura del Ter i l’Albera. Les poblacions del Llobregat i del Besòs es troben extingides per les profundes transformacions que han patit aquests territoris. A la desembocadura del Ter, tot i que també es creia extingida, fa menys de 10 anys es va trobar una petita població, i també s’hi estan desenvolupant accions de conservació coordinades pel Parc Natural del Montgrí i Baix Ter en el marc del projecte ReFlora de recuperació de flora en perill d’extinció, en què també col·labora la cooperativa viver Tres Turons i el CREAF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Terrassa col·labora amb projectes d’ajuda a Sudan, Haití, el Marroc i Palestina

Terrassa
Regne Unit

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona