Medi ambient

Acord inèdit a la COP28 per impulsar una “transició per deixar enrere” els combustibles fòssils

El pacte arriba en els últims instants de la cimera

La COP28 ha tancat aquest dimecres un acord inèdit que per primera vegada fa referència a l’ús de combustibles fòssils. Després d’una nit de negociacions, els representants dels gairebé 200 països que hi són presents han signat un text en què es comprometen a impulsar una “transició per deixar enrere” el petroli, el gas i el carbó de cara al 2050. El pacte arribava en els últims compassos de la cimera i després que la presidència presentés un esborrany inicial que va aixecar nombroses crítiques, ja que el text inicial proposava reduir l’ús de combustibles fòssils, però no feia una referència explícita a abandonar-los.

Si bé el document continua sense fer servir el verb “abandonar”, el canvi en el llenguatge ha aixecat els aplaudiments del plenari. Per la seva banda, la presidència de la COP28,en mans dels Emirats Àrabs- ha celebrat l’acord. “Amb una referència sense precedents cap a la transició per deixar enrere tots els combustibles fòssils, el consens està generant un canvi de paradigma que té el potencial de redefinir les nostres economies”, ha escrit en un missatge a X.

En aquest sentit, els Emirats Àrabs qualifiquen l’acord “d’equilibrat i històric” i asseguren que permetrà “accelerar” l’acció climàtica. “Per primera vegada en la història tenim referències sobre els combustibles fòssils en l’acord final”, ha remarcat el ministre d’Indústria del país i president de la cimera, el sultà Ahmed Al Jaber, en el seu discurs de cloenda.

L’acord manté el compromís d’eliminar els subsidis “ineficients” als combustibles fòssils, sobretot aquells que fomenten “un consum desmesurat i no resolen la pobresa energètica o la transició justa”. La intenció és reduir un 1,5°C l’escalfament global i es proposa rebaixar les emissions en ’un 43% el 2030 i un 60% el 2035 respecte al 2019 abans d’aconseguir un món neutre en emissions el 2050. En el mateix sentit, el document subratlla la necessitat de triplicar la capacitat de les energies renovables en l’àmbit global d’aquí al 2030 i que es dobli l’eficiència energètica.

Després que Brussel·les parlés de “decepció” en la COP27 de l’any passat a Egipte, la Comissió Europea ha mostrat la seva satisfacció per les conclusions en un comunicat, mentre que la vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, deia a X que era “un pas molt important” per a la lluita contra el canvi climàtic, però també afegia que “cal fer molt més per assegurar la justícia climàtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona