Medi ambient

MEDI AMBIENT

Iaeden denuncia que els cabals d’emergència tindrien un “impacte enorme” sobre la Muga

IAEDEN-Salvem l’Empordà assegura en un comunicat que “no pot acceptar” l’aplicació dels cabals d’emergència dictats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que deixarien la Muga amb només 40 litres d’aigua per segon aigües avall de Pont de Molins. L’entitat ecologista entén que això suposa una “dessecació programada” de la Muga que tindria un “impacte enorme” sobre un tram de riu “maltractat” durant anys per les estratègies de l’ACA. “De forma normal a aquest tram de riu se li concedeix un cabal tan baix que no permet mantenir la continuïtat fluvial, i molts anys presenta molts trams secs aigües avall de Pont de Molins, tot i que de forma natural el curs principal de la Muga no hauria d’estar mai sec”, assegura Iaeden en el mateix comunicat.

Aquesta dessecació, continua l’entitat, tindria un impacte en espècies aquàtiques vulnerables i protegides, com ara l’espinós o el barb de muntanya: “Això perjudicaria greument l’equilibri del sistema natural”. A més, dificultaria encara més la “recàrrega dels aqüífers” de la zona i agües avall. Per aquest motiu, l’entitat reclama que no es redueixi el cabal i es mantingui, com a mínim, el mateix que durant la fase d’excepcionalitat, que és de 135 litres per segon. Això malgrat que aquest cabal, assegura Iaeden, tampoc no és suficient per mantenir “ni la funcionalitat de l’ecosistema, ni la continuïtat fluvial, ni la supervivència de la vida aquàtica en molts trams”.

En el mateix comunicat, Iaeden denuncia un episodi de “mala planificació i gestió” del Consorci d’Aigües Costa Brava, l’ACA i la Comunitat de Regants del Marge Esquerra de la Muga. Va tenir lloc al voltant de Nadal i l’entitat assegura que va provocar la pèrdua incomptable de metres cúbics d’aigua. Segons Iaeden, per aquelles dates el Consorci de la Costa Brava va sol·licitar una dotació d’aigua que finalment no va consumir. “En comptes de fer una gestió eficient i avisar que no s’estava consumint el volum previst, l’aigua sobrant va anar per omplir la bassa de reg agrícola de Pedret i Marzà”, explica el comunicat. Quan la va bassa es va omplir del tot, l’aigua va començar a circular aigües avall cap a Pedret i Marzà pel canal de reg. Aquesta aigua hauria servit per omplir basses de reg i regar camps, però en els punts on hi havia canals mal tancats s’hauria perdut. Iaeden recorda que en l’última Comissió de Desembassament de la Muga no es va atorgar cap dotació d’aigua de reg per cap dels dos canals de la Muga. Per tant, aquesta aigua hauria servit per a un ús no previst o, directament, es va llançar.

L’entitat ecologista recorda que això no és la primera vegada que passa i demana que s’aclareixin els fets, s’assumeixin responsabilitats i es prenguin mesures perquè no torni a passar.

Comunicat del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona

Per la seva part, Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, ha respòs al comunicat de la IAEDEN. Les precisions que han fet sobre el vessament d'aigua al canal de Vilanova de la Muga, dins el el terme municipal de Peralada són, en primer lloc, que el 5 de gener d'enguany va rebre un correu electrònic de l'ACA en què s'informava de la denúncia rebuda per malbaratament d'aigua a Pedret i Marzà. En segon lloc, que Consorci d'Aigües té reconeguda per l'ACA una concessió d'abastament en el canal de la Comunitat de Regants del marge esquerra del riu de la Muga, entitat amb la qual té establert un conveni pel qual contribueix econòmicament a la gestió i manteniment del canal. Aquestes tasques són realitzades íntegrament pel personal de la Comunitat. Ni el personal del Consorci d’Aigües ni el de l’empresa explotadora del servei d’abastament en alta no tenen la facultat de maniobrar les infraestructures esmentades. També, que l'aigua que arriba al canal dels regants prové de l’assut de Pont de Molins, al riu Muga, i el cabal que es capta és el que l’Agència Catalana de l’Aigua allibera per a l’ús d’abastament, segons les consignes que s’indiquen dues vegades per setmana via correu electrònic per part de l’empresa explotadora de l’abastament. La regulació del desembassament i l’operació de les infraestructures que el fan possible és realitzada per tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, i el contacte per a la gestió del dia a dia és entre tècnics de l’Agència i de la Comunitat de Regants. 

En tercer lloc, segons puntualitza el Consorci, des de l’1 d’octubre de 2023 el Consorci d’Aigües realitza l’abastament en alta dels municipis de Colera, el Port de la Selva i la Selva de Mar, la demanda dels quals és atesa amb un reforçament d’aigua provinent de la xarxa de la Costa Brava nord, captada originalment a Vilanova de la Muga, a causa de la manca d’aigua potable als pous locals d’aquests municipis. D’altra banda, la demanda d’aigua de la xarxa de la Costa Brava nord per part del municipi de Llançà durant l’any 2023 ha triplicat la que era habitual fins aquell moment, a causa de l’esgotament dels pous locals. Aquesta suma de situacions fins ara inaudites va comportar que no hi hagués valors de referència d’anys anteriors per establir quina podria ser la demanda en el conjunt dels municipis abastits des de l’ETAP Empuriabrava durant les festes nadalenques, de manera que es va sol·licitar un augment de la dotació, i es va passar del valor basal de 150 litres per segon el 14 de desembre, a 180 litres per segon el 18 de desembre, i a 200 litres per segon el 21 de desembre. El dia 4 de gener es va demanar una rebaixa a 170 litres per segon, i el 8 de gener es va retornar als 150 litres per segon previs a les festes. "L’existència d’excedents indica que la previsió de consum realitzada per a les festes nadalenques va ser errònia, superior al consum que realment es va produir", declaren.

Segueixen explicant que el 5 de gener, es va respondre a l'Agència indicant que "s’havien donat les indicacions a la Comunitat de Regants perquè sol·licités a l’Agència Catalana de l’Aigua una reducció immediata del desembassament, amb l’objectiu d’evitar sobreeiximents del vessador de la Comunitat de Regants" i que "es prendrien mesures tècniques per evitar que es repetissin situacions com aquesta, fruit d’eventuals errades humanes". Afegeixen que la mateixa tarda del 5 de gener,  es va comprovar que la reducció sol·licitada va ser efectiva i que no es van observar altres vessaments, i que des d'aleshores no consta que s'hagi produït cap altre desbordament del sobreeixidor".

Arran d'aquesta situació, declara el Consorci d’Aigües en el comunicat que està treballant en la instal·lació d’un sistema automàtic que detecti aquest tipus de vessaments en el sobreeixidor de la Comunitat de Regants, el qual es preveu que estigui operatiu en els propers dies. El Consorci conclou que quan es produeixi un desbordament s’activaran de manera automàtica correus d’avís a l’Agència Catalana de l’Aigua i a la Comunitat de Regants, a fi que es puguin dur a terme al més aviat possible les maniobres necessàries per corregir la situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins