Medi ambient

Els alcaldes vallesans reclamen al govern un espai estable per tractar les accions per la sequera

Demanen replicar la iniciativa que es va fer amb Salut durant la Covid i no assabentar-se’n a cop de decret i pels mitjans

Recorden que tenen recursos finits per quan s’hagi d’aplicar sancions

Per enèsima vegada hi ha un crit del món municipal perquè el govern de la Generalitat els escolti abans d’aplicar i decretar mesures per l’estat d’emergència per sequera. Ho van fer fa mesos en el marc de l’Arc Metropolità i diversos alcaldes i alcaldesses han enviat cartes a a la conselleria perquè se’ls tingui en compte i, avui, el consell d’alcaldies del Vallès Occidental ha consensuat una declaració per reclamar que es creï un espai estable i “estratègic” perquè es puguin coresponsabilitzar i consensuar les accions de manera coordinada. Així ho han expressat avui el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Ballart ha defensat que aquest és un espai estratègic i permanent possible de construir “com es va fer durant la covid a nivell tècnic amb el departament de Salut”, ha posat d’exemple, queixant-se que fins ara “la informació ens arriba pels decrets i els mitjans de comunicació”.

Un espai de diàleg que també servirà, segons ha explicat el president del Consell Comarcal, perquè es puguin clarificar els dubtes i s’estipuli com es pot vetllar pel bon compliment de les directius i sancions que s’estipulin quan s’entri en la fase 2 i 3 d’emergència. I en aquest cas també ha recordat que els recursos de les administracions locals “són finits” i que cal evitar el que va passar amb la covid, quan finalment es va obrir la porta a reclamar la devolució de les multes per incompliments de les limitacions i obligacions imposades per la Generalitat.

“Els primers mesos ens vam sentir sols” i “apel·lem al diàleg amb la Generalitat”, han coincidit a expressar Ballart i Farrés, assegurant que la declaració i la demanda “no va en contra de ningú” ni volen “confrontació política” en un tema que afecta a tots, però que a cada municipi i comarca té les seves particularitats. La majoria dels ajuntaments i ciutadans “estem fent els deures” i “no podem estar sempre renyant a la població”, ha reblat Farrés, reiterant la demanda de que els deixin obrir les piscines municipals com a refugis climàtics. Tant Farrés com Ballart han posat de relleu la desigualtat que suposa en la població que “un soci d’un club privat pugui accedir a una piscina” i, en canvi no ho pugui fer un ciutadà a les piscines municipals. “Ja vam demostrar l’any passat que es pot estalviar i obrir les piscines”, ha afegit l’alcaldessa de Sabadell.

També reclamen que no es plantegin mesures homogènies i que es tinguin en compte la tipologia de consums de cada municipi, ja que alguns tenen un fort component industrial mentre que d’altres els consum se circumscriu a equipaments municipals i residencials. Farrés va demanar una mirada més àmplia i llarga en la que el govern estudiï totes les opcions per tenir aigua regenerada a destinar a nous usos i que obri un debat sobre les alternatives tecnològiques a l’ús d’aigua de boca per a processos industrials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona