Medi ambient

Medi Ambient

La sequera actual, la més greu a l’est de Catalunya en 200 anys

Un estudi de l’Institut de Recerca de l’Aigua de la UB indica que no es donava una situació similar des de l’inici dels anys vint del segle XIX

La sequera que afecta conques internes de l’est de Catalunya i que s’arrossega des de fa tres anys és la la més greu dels darrers 200 anys pel que fa a la precipitació recollida i segons un treball de l’Institut de Recerca de l’Aigua de la Universitat de Barcelona (UB).

La investigació ha comparat la pluviometria dels tres darrers anys de Barcelona amb la sèrie d’anomalies de precipitació acumulada anual del Servei Meteorològic de Catalunya. La conclusió, segons informa l’ACN, ha estat que per localitzar tres anys seguits amb unes dades de pluja similars a les actuals o més baixes, cal retrocedir fins l’inici dels anys vint del segle XIX. A més, la recerca ha alertat que les reserves dels embassaments de les conques internes han caigut per sota del 15%, el que suposa el menor percentatge de l’Estat.

El catedràtic de la Facultat de Geografia i Història de la UB i responsable de la investigació, Javier Martín, ha qualificat la situació “d’excepcional” i ha assegurat que “es tracta no només d’una sequera pluviomètrica i hidrològica, sinó també agrícola i ecològica, pels efectes negatius en l’agricultura i els ecosistemes, i socioeconòmica, amb afectacions a la major part dels sectors econòmics”.

Martín també ha analitzat estadísticament la sèrie pluviomètrica anual completa de l’Observatori Fabra de Barcelona (1914-2023), que pertany a la Reial Acadèmica de Ciències i Arts de Barcelona. Les dades indiquen que els tres anys amb menys aigua de la sèrie (110 anys) són els anys 2021, 2022 i 2023, amb poc més del 50% de mitjana. “Aquest fet té una probabilitat d’ocurrència ínfima”, ha remarcat.

En clau de futur, ha apuntat que les prediccions estacionals de precipitació i temperatura no mostren, des d’ara fins avançada la primavera, pluges clarament superiors a les normals, mentre que la temperatura mitjana continuarà sent superior al que s’esperaria en aquesta època.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloret de Mar

L’ambient dels indians envaeix tots els racons del centre de la ciutat

Lloret de Mar
Vidreres

Tres dies sense aigua en algunes zones d’Aiguaviva Parc

Vidreres
Urbanisme

Obre un punt d’informació sobre la remodelació de la Rambla de Barcelona

Barcelona
societat

Els interins surten al carrer per reclamar passar a ser indefinits

barcelona
societat

La façana de l’antic teatre Odèon ja llueix els colors originals

girona
salut

Els SSIBE lamenten que es posi en dubte la gestió sanitària al Baix Empordà

palamós
Cassà de l Selva

Quim Nadal inaugura la Fira del Tap i del Suro fent una crida a tornar a les arrels

Cassà de la Selva
regne unit

Caterina de Gal·les reapareix en públic

barcelona
SOCIETAT

Barcelona posa més papereres antigavines i d’autocompactació

Barcelona