Medi ambient

Fiscalia denuncia la construcció d’un xalet amb piscina en terreny inundable a la Cerdanya

L’acusat és l’empresari Xavier Chia, fill de l’alcalde de Fontanals de Cerdanya, Ramon Chia

El fiscal de medi ambient considera que els fets poden suposar un delicte contra l’ordenació del territori

La denúncia inicial va fer-la l’any 2023 l’entitat SOS Pirineu i ara fiscalia hi dona suport

El ministeri públic ha denunciat l’empresari Xavier Chia per la construcció sense llicència d’un xalet amb piscina en una terreny protegit i inundable, a Queixans en el municipi de Fontanals, d’on és l’alcalde el seu pare, Ramon Chia. Per al fiscal de medi ambient de Girona, Enrique Barata, considera que els fets poden suposar un delicte contra l’ordenació del territori. L’empresari denunciat és germà de l’alcalde de Bolvir i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia.

El fiscal ara ha contemplat les investigacions que va obrir l’oficina l’Ofucina Antifrau de Catalunya arrel d’una denúncia anònima que va alertar de les pressumptes irregularitats i de la posterior denúncia interposada davant el servei Seprona de la Guàrdia Civil per l’entitat Sos Pirineu.

El fiscal demana ara que es practiquin diverses diligències. Reclama que es declari com investigat a Xavier Chia, reclama que l’Ajuntament porti al jutjat els expedients de legalitat urbanística; que es soliciti la declaració de l’arquitecta municipal.

Sol·licita també que l’arquitecta municipal Maria Antonia Domenjó i també de dos tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, Orlando Luis Bencomo i Julio Manciñeiras, siguin cridats com a périts. El fiscal també demana la declaració de dos Guardia Civils de Seprona, així com també de dos testimonis: Núria Martí, de Sos Pirineus i del tinent d’alcalde de Fontanals que va dimitir per desavinences en l’equip de govern, Miquel Adam Comas.

Segons la denúncia inicial de SOS Pirineu feta l’any 2023, el xalet i una piscina s’han construït en un terreny qualificat com a sòl rústic i a partir d’una llicència d’obres que només autoritzava l’arranjament d’un cobert agrícola de 133 metres quadrats i, a més, es tracta d’una zona inundable, que incompleix la normativa de l’Agència Catalana de l’Aigua. Inicialment, havia de ser un centre d’activitats cinegètiques i, de fet, acull una gossera particular, destinada en un primer moment a gossos de caça.

El Servei de Protecció de la Legalitat Urbanística ja havia demanat a l’Ajuntament de Fontanals que fes restaurar la legalitat vigent, cosa que es traduïa en l’enderroc del xalet, que fa 180 metres quadrats, i de la piscina.

Xavier Chia ja es va comprometre a complir aquest requeriment, però SOS Pirineu ja denunciava al 2023 que el xalet encara no s’ha enderrocat i que la piscina, que els propietaris van dir que reconvertirien en un dipòsit d’aigua subterrani, només està tapada amb una lona.A més, l’entitat remarca que, a canvi de beneficis, Chia ha rebaixat una sanció inicial de 150.000 euros per una infracció urbanística a només 600 euros. SOS Pirineu hi ha afegit que les obres declarades il·legals estan inscrites al registre de la propietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva