Medi ambient

Els dotze municipis del sistema Darnius-Boadella, en emergència 2

La comissió interdepartamental de sequera del Govern ha elevat al nivell 2 d’emergència els 12 municipis de l’Alt Empordà que pertanyen al sistema Darnius-Boadella, on la dotació per persona i dia passa de 200 a 180 litres -des del setembre de 2023 estaven a emergència 1.

Actualment, aquest embassament se situa a poc més de l’11%, amb menys de 7 hm³. El canvi d’escenari entrarà en vigor al llarg de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Amb aquest canvi, 12 municipis de l’Alt Empordà (Figueres, Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Fortià, Figueres, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà) passaran a l’escenari d’emergència 2, mentre que seguiran en emergència 1 un total de 227 (els 202 del sistema Ter Llobregat, 22 de l’aqüífer del Fluvià Muga, 2 de Riudecanyes i Vallirana, de la unitat d’explotació Anoia-Gaià, sol·licitat per l’Ajuntament). La resta d’unitats seguiran en el mateix escenari en el qual es trobaven. 

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, defensa que la ciutat ha fet els "deures" i que, tot i l'entrada a la fase 2 d'emergència, es troben per sota dels 180 litres fixats (178), segons informa l'Acn. Malgrat això, admet que cal continuar fent "pedagogia" i remarca que estan treballant en fonts alternatives com ara pous per abastir-se d'aigua més enllà del pantà de Darnius-Boadella. "Si no plogués el que queda d'any, hi haurà un dia que es quedarà a 0", ha dit. En relació a la temporada turística, Masquef ha dit que la defensaran però admet que l'aigua és un "bé escàs", que "tothom haurà d'assumir una part" i que hi haurà d'haver un "repartiment equitatiu". "Cap en pot sortit beneficiat per damunt d'un altre", ha dit. Masquef també ha descartat que, per ara, s'hagin de fer interrupcions en els servei.

Les mesures

L’escenari d’emergència 2 fixa que els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no poden superar els 180 litres per habitant i dia (incloent-hi activitats econòmiques i comercials). Pel que fa al reg de zones verdes, Queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per la supervivència d’arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques (indicant l’origen de l’aigua no potable, i fent en reg en hores de baixa insolació i fent servir el mínim d’aigua indispensable).

Pel que fa al reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l’esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freàtica (sempre especificant l’origen de l’aigua utilitzada i fent reg en hores de baixa insolació) aplicant, a més, el tancament total de les dutxes.

En aquest escenari d’emergència 2, està prohibit l’ompliment total o parcial de tota classe de piscines. Només està permès el reompliment parcial en piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i piscines descobertes d’ús durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, sempre que usin l’aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i es produeixi el tancament total de les dutxes.

Està permès l’ompliment total o reompliment parcial en piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d’educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública. També es permet en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta. En relació amb les piscines d’aigua de mar, està permès l’ompliment amb aigua de mar, sempre que es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament (ja que poden malmetre el funcionament de les depuradores).

Actuacions d’emergència a l’Alt Empordà

Les mesures plantejades a la comarca de l’Alt Empordà consistiran en la construcció de nous pous en l’àmbit de l’aqüífer del Fluvià Muga per alimentar les tres xarxes de subministrament que depenen d’aquesta massa d’aigua subterrània.

Per incrementar el cabal d’aigua de la Muga, al seu pas per Pont de Molins, està previst fer una conducció des de la depuradora de Figueres per dotar al riu de més aigua. Aquesta actuació consistirà en la construcció d’una canonada de més de vuit quilòmetres des de la depuradora fins a la resclosa de Pont de Molins, podent aprofitar fins a 8.000 m3/dia. La conducció tindrà dos punts d’aportació aigua, un per sobre de la presa i l’altra per sota. Es podrà així garantir el cabal del riu la Muga i, en cas de necessitat, disposar de més aigua en el canal de reg del marge esquerre de la Muga, des d’on es condueix l’aigua fins a la potabilitzadora que gestiona el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat