Medi ambient

Parlament Europeu

El Parlament Europeu revisa les normes sobre les emissions industrials i ramaderes

Les normes s’aplicaran a les grans explotacions porcines i avícoles

Brussel·les avaluarà si cal estendre-les al sector boví

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts la regulació comunitària que fixa noves normes per reduir les emissions contaminants de les instal·lacions industrials i agroindustrials a la Unió Europea (UE), incloses les explotacions mineres i ramaderes.

La Revisió de la Directiva d’Emissions Industrials, que ha estat aprovada per 393 vots a favor, 173 en contra i 49 abstencions, estableix nous nivells d’emissions més estrictes –de substàncies com òxids de nitrogen, amoníac, mercuri, metà i diòxid de carboni– per protegir la salut humana i el medi ambient. La nova legislació també fixa objectius de rendiment mediambiental per al consum d’aigua i l’ús de matèries primeres.

En el sector agroindustrial, la directiva limita les emissions de les grans granges de ramaderia intensiva. Les normes s’aplicaran a les explotacions porcines amb més de 350 caps de bestiar, a les granges de gallines ponedores amb més de 300 animals i a les explotacions de pollastres d’engreix amb més de 280 animals.

En queden excloses les granges que crien porcs de manera extensiva o orgànica i a l’exterior “durant una part significativa de l’any”, les explotacions bovines i la cria d’animals per a ús domèstic.

Les normes s’aplicaran de manera progressiva a partir de 2030 i començant per les granges més grans. Al mateix temps, l’Eurocambra ha acordat que la Comissió avaluï, abans que finalitzi el 2026, si cal prendre mesures addicionals respecte a les emissions del sector boví i pels productes agrícoles col·locats al mercat comunitari.

Les organitzacions ecologistes han criticat que la directiva no s’apliqui a les explotacions bovines, ja que la cria d’animals de granja genera el 54% de les emissions de metà, principalment del boví.

A banda del sector ramader, les noves normes també s’aplicaran a les instal·lacions industrials, el sector extractiu –les mines– i les grans fàbriques de bateries. La revisió afecta la mineria i tractament de minerals no energètics produïts a escala industrial, com ferro, coure, or, níquel i platí. La norma obre la porta a incloure altres minerals industrials si la Comissió Europea (CE) ho proposa.

En aquest sentit, incorpora una clàusula perquè la Comissió revisi i avaluï la implementació de la directiva cada cinc anys, començant el 2026.

La revisió insta els Estats membres a preveure “sancions efectives, proporcionades i dissuasives per a aquells que infringeixin les mesures adoptades per implementar la directiva. Aquestes multes han de tenir en compte “la gravetat i duració de la infracció”, si és “recurrent” i l’afectació sobre les persones i el medi ambient.

En cas dels incompliments més greus, les sancions hauran de ser almenys del 3% de la facturació anual de les empreses a la UE.

Els Estats també hauran de vetllar que les persones tinguin dret a reclamar una compensació quan hagin patit un perjudici sobre la seva salut “com a resultat d’una violació de les normes nacionals que transposen de la directiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona