Medi ambient

sequera

El Govern no contempla noves restriccions d’aigua durant l’estiu

A l’Empordà caldrà estudiar sector a sector per tal d’evitar-les

Debat amb els municipis els requisits per a l’ús de piscines com a refugi climàtic però no ho dona per fet de manera general

El govern no contempla noves restriccions d’aigua durant l’estiu ni al sistema Ter-Llobregat que es troba en la primera fase d’emergència ni a l’Empordà que es troba en la segona fase. El pantà empordanès de Darnius-Boadella és, junt amb el de Riudecanyes del Camp de Tarragona, els que tenen la situació més delicada. Si bé la Comissió Interdepartamental de la Sequera reunida avui no contempla arribar a l’emergència III a l’Empordà aquest estiu ni afegir noves restriccions a les actuals, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, sí que adverteix que en aquesta zona d’abastament “caldrà fer un estudi quirúrgic i detallat de cada sector, zona i municipi” per buscar “recursos alternatius” d’aigua per no perdre les poques reserves de Darnius-Boadella – per exemple s’estan construint noves canonades de subministrament cap a Peralada i Figueres.

Però tal com va avançar el conseller d’Acció Climàtica tampoc es contempla aixecar l’emergència tot i que les reserves de 20 hm³ aportades per les pluges de març han permès sortir del percentatge d’emergència (16% de reserves) i situar-se en el 17,6%. El secretari general d’Acció Climàtica, Josep Vidal, deixa clar que no tindria sentit un escenari “d’entrades i sortides” constants de l’emergència els propers mesos i reafirma que no es plantejaran sortir de l’emergència sense analitzar diverses condicions – pluges que permetin situar les reserves en l’ordre del 27-28%; previsió de precipitacions destacades; reducció de consum; entrada en servei d’obres que aportin nou recurs, etc.

Pel que fa a l’ús de piscines municipals o comunitàries com a refugis climàtics aquest estiu, el Govern manté converses amb les associacions de municipis ACM i FMC per tal de consensuar els requisits perquè puguin fer aquesta funció. Tenint en compte que això permetria reomplir o omplir piscines que avui no permet la situació d’emergència, Vidal insisteix que el concepte de refugi climàtic no té relació directa amb l’aigua sinó amb la temperatura i que refugis climàtics dels municipis poden ser perfectament biblioteques, centres cívics, etc. Sense entrar en més detalls, Vidal ha donat a entendre que la idea és que part de les piscines municipals puguin omplir-se per funcionar com a refugi climàtic però que no es contempla que ho puguin ser totes les municipals, comunitàries, d’hotels, etc.

El Govern també ha informat de l’acabament de dues obres d’emergència. En primer lloc, una nova canonada a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí que no genera més aigua però garanteix la potabilització de 5 m³/s. També s’ha enllestit una nova canonada a l’estació de regeneració del Prat, que sí permet disposar d’1,5 m³/s més d’aigua.

L’executiu confirma 143 expedients oberts a ajuntaments i 20 a empreses per superar el consum d’aigua concedida. D’aquests, una trentena ja s’han resolt i en vint-i-quatre ja s’han pagat les multes –el Govern no ha fet públic l’import ni les poblacions– mentre que un expedient ha estat arxivat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS