Medi ambient

Medi Ambient

La futura de llei de residus proposa prohibir els envasos i un sistema de retorn de burilles i ampolles

Contempla que les grans superfícies hagin de vendre roba de segona mà i compensar als usuaris quan retornin productes per a la reutilització

L’avantprojecte quedarà pendent d’aprovar en la propera legislatura

L’avantprojecte de la llei de prevenció de residus planteja implantar un sistema de dipòsit, devolució i retorn de burilles de cigarreta, ampolles de plàstic, llaunes, brics i begudes de vidre. L’avantprojecte, que quedarà pendent de tramitar i aprovar en la propera legislatura, també proposa prohibir l’envasat innecessari de productes alimentaris als comerços i superfícies comercials, les monodosis i els utensilis de plàstic en restaurants i les versions no recarregables de maquinetes d’afaitar. A més els allotjaments turístics ja no podran donar articles de bany d’un sol ús als clients i s’inclou la possibilitat de poder rebre comandes en línia sense envàs o que els establiments de més de 1.200 metres quadrats hagin de vendre roba de segona mà.

Totes aquestes mesures, explicades pel departament d’Acció Climàtic en un acte aquest divendres amb representants socials i empresarials, busca establir un canvi de paradigma on el més important sigui la prevenció en la generació de residus i la reutilització dels que s’hagin generat. “La gestió de residus és un dels principals emissors de l’efecte hivernacle i, per tant, hem de treballar per minimitzar-lo perquè el millor residu és el que no existeix”, ha remarcat el conseller, David Mascort.

L’avantprojecte també contgempla la prohibició en el termini d’un any la distribució i venda de cartutxos i tòners que no siguin reutilitzables ni recarregables. Quedaran prohibides les bosses de plàstic de qualsevol gruix i material en els punts de mercaderies i serveis, en el comerç electrònic i en el lliurament a domicili; i la distribució de begudes en envasos d’un sol ús als edificis i instal·lacions públics, que s’haurien de canviar, per exemple, per fonts.

A partir de l’1 de gener de 2025 també quedarà prohibit introduir al mercat o comercialitzar productes que continguin microplàstics. També estarà prohibit l’ús d’envasos de plàstic d’un sol ús que continguin ftalats i bisfenols per als aliments distribuïts en menjadors de centres escolars, de serveis de maternitat i centres de cura d’infants.

Pel que fa a la reutilització, es contempla un retorn al ciutadà quan dipositi productes com ampolles de plàstic, llaunes, brics, vidre d’aigua i refrescos, piles, bateries, aparells elèctrics i electrònics i envasos de residus químics. Per facilitar aquest retorn, l’avantprojecte de llei contempla centres de reutilització o noves instal·lacions d’àmbit local.

Un altre dels objectius és acabar amb els envasos d’un sol ús. I, entre d’altres, es prohibirà en la restauració fer servir vaixelles d’usar i llençar en un termini de dos anys a partir de l’entrada en vigor de la llei, així com l’opció que el menjar per emportar-se es pugui servir en envasos reutilitzables a partir de l’1 de gener de 2025.

Un 13% menys al 2025

L’objectiu, segons Acció Climàtica, és reduir en pes un 13% els residus el 2025 en comparació amb el 2010 i arribar al 15% el 2030. Pel que fa als residus d’envasos produïts, es preveu arribar també al 15% el 2030 i el mateix percentatge per als residus tèxtils, però en comparació amb el 2019. D’altra banda, es busca reduir en un 10% el 2030 les tovalloletes humides, els bolquers i els productes menstruals d’un sol ús.

Pel que fa a la reutilització, es marca arribar al 30% el 2025 i al 50% el 2035 en aigües envasades en hotels, restaurants i cafeteries. Per al 2035% també es volen reutilitzar en aquest canal el 90% dels envasos de cerveses, el 80% dels de refrescos i el 20% dels vins no escumosos. En l’àmbit domèstic, la reutilització es fixa en un 20% pel que fa aquest tipus de productes, el 65% en el menjar i begudes per emportar-se i del 50% en els envasos i embalatges que es fan servir en el comerç electrònic, tot amb la mirada posada en el 2035.

Recollida selectiva

Un altra pota és la recollida selectiva, on es marca l’objectiu d’arribar al 70% el 2035. Per tipologies, s’aposta per assolir un 55% de residus domèstics i comercials, com paper, metalls, vidre o plàstics; el 2025 i un 65% el 2035. En la construcció es planteja fer la recollida selectiva dels residus no perillosos de construcció i demolició fins a un 75% el 2025 i pel que fa als tèxtils, aparells elèctrics i electrònics i mobles es fixa l’objectiu del 65% el 2035. D’aquest últim percentatge, el 15% s’ha de preparar per a la reutilització.

Cobrar al productor

La normativa també contempla reequilibrar responsabilitats i planteja que els productors hagin de pagar els costos relatius a la gestió dels residus, inclosos la recollida, el transport i el tractament. També en el casos de bolquers, compreses, tampons, tovalloletes humides, paper i cartró que no siguin d’envasos, olis vegetals usats i objectes punxants. Amb tot, es contemplaria la identificació dels usuaris per afavorir algun sistema de bonificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona