De cremes prescrites a retirar arbres morts pels tres anys de sequera
El grup especial GRAF dels Bombers participa en la planificació dels perímetres de protecció (PPP) dels massissos a partir de la informació sobre els incendis històrics per identificar els punts de gestió estratègics on el dia de l’incendi caldrà fer les maniobres. “Bàsicament es tracta de transformar el bosc perquè la seva estructura no sigui capaç de cremar amb flames de 30-40 metres d’atura, que és el que passa quan els boscos estan abandonats. No tenim capacitat d’apagar un incendi amb flames de 30-40 metres. Amb flames de 4-6 metres sí que podem fer maniobres segures, ràpides i evitar les propagacions”, explica Asier Larrañaga, subinspector del grup. El GRAF també realitza cremes prescrites, una manera de gestionar els boscos amb el mateix foc. Permeten eliminar parcialment determinats estrats de vegetació preservant-ne d’altres. “Es tracta d’emular focs de baixa intensitat en què mantens l’estructura arbrada però deixes el sotabosc amb baixa càrrega de biocombustible.” Els equips, coordinats per agents del GRAF, estan integrats per 15-25 persones, també bombers generalistes, amb dos o tres camions amb autobomba.
Els Bombers també tenen els equips de prevenció activa forestal (EPAF), que durant tot l’any fan treballs preventius però també actuen en resposta a un incendi. Són nou unitats amb una desena de bombers per unitat. Fan estassades, aclarides i eliminen la vegetació al voltant dels punts d’aigua perquè els helicòpters tinguin entrada i sortida segura i perquè el mateix punt d’aigua pugui ser zona de refugi en cas d’una situació d’atrapament durant el foc. Les unitats EPAF també actualitzen la cartografia sobre el terreny: “Són el braç forestal estàndard dels bombers.”
Una altra feina de prevenció que s’ha convertit en indispensable aquesta sequera és la retirada d’arbres morts. L’estiu del 2024 es van observar símptomes de decaïment greus del pi marítim a l’oest de les Gavarres, amb unes 530 ha afectades. Als municipis de Campllong, Cassà de la Selva, Celrà, Girona, Juià, Llambilles, Madremanya, Sant Martí Vell i Quart, s’hi han tallat tots els arbres afectats per un insecte perforador que ataca els exemplars debilitats per la sequera.
Al Garraf s’ha actuat retirant peus de pi blanc a Sant Pere de Ribes, on es van tallar els arbres morts, els mal formats i aquells afectats per malalties o plagues, així com els de menor diàmetre. L’objectiu final de l’actuació era deixar una densitat forestal de 750-800 peus per hectàrea. També s’ha monitorat per satèl·lit el decaïment i la mortaldat en 85 ha forestals.