Medi ambient

energia

El nou govern ofereix ara el trasllat del parc eòlic dels Pesells fora d'Horta

El sector ho encaixa amb “sorpresa” i moltes reserves perquè la promotora perdria, entre altres coses, la garantia de percebre la prima a les renovables

El nou govern de la Generalitat, a través del seu delegat a l'Ebre, Xavier Pallarès, ha concretat un primer oferiment a la promotora del polèmic parc eòlic dels Pesells –rebutjat pels veïns d'Horta de Sant Joan en una consulta però autoritzat per l'executiu anterior– per intentar fer-la desistir de construir la planta al terme d'Horta. L'empresa, Orta Eòlica, té uns drets adquirits i el director general d'Urbanisme, Pere Solà, ha confirmat a El Punt que el llum verd urbanístic no té marxa enrere. “Només els podem compensar de dues maneres: o posem els molins en un altre lloc i si en tenen sis deixem que en posin vuit, o a veure qui paga la festa”, va expressar ahir el terraltí Pallarès, que tot seguit va admetre que ni l'Ajuntament ni la Generalitat no podrien ara indemnitzar l'empresa pel lucre cessant en el cas que la firma s'avingués a negociar la seva renúncia.

El primer pas de tota aquesta estratègia amb què la Delegació del Govern es mostra al costat de l'equip de govern convergent d'Horta serà una reunió avui entre membres del consistori, acompanyats del seu gabinet jurídic –l'alternativa si no hi ha entesa amb la promotora seria el contenciós administratiu–, i el conseller d'Economia i Empresa, Xavier Mena, que visitarà les Terres de l'Ebre acompanyat del nou director general d'Energia, Josep Canós. Segons Pallarès, Mena mateix o Canós podrien fer de mitjancers davant l'empresa en unes negociacions “complicades”.

Qui encara ho veu més complex és la patronal del sector. Ahir el gerent de l'Associació Eòlica de Catalunya (Eoliccat), Jaume Morrón, es va mostrar molt sorprès per l'anunci de Pallarès i va avisar que l'empresa ni pot instal·lar el parc en un altre lloc sense una nova tramitació –per començar la declaració d'impacte seria diferent– ni tindria garantida la retribució a les renovables en el cas de començar a tramitar de nou el parc eòlic. Ara sí que té la prima assegurada perquè figura en el preregistre que va establir el Ministeri d'Indústria per a les centrals eòliques que es posin en funcionament abans del 2013. “Això és un embolic i quan es posin a parlar començaran a sortir problemes”, hi afegeixen fonts del sector, que alerten que el trasllat dels Pesells podria fixar un precedent que allunyés les promotores eòliques de Catalunya.

LA FRASE

Hem d'intentar que l'empresa desisteixi. Ho tenim difícil, però em sembla que ho aconseguirem
Xavier Pallarès
DELEGAT DEL GOVERN A LES TERRES DE L'EBRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA