municipal
urbanisme
Mataró mira cap a Cerdanyola
L’Ajuntament preveu invertir al barri 1,5 milions d’euros per “dignificar-lo”
Es faran millores a l’espai públic però també es guanyaran equipaments nous
Després d’anunciar 2 milions d’euros per donar continuïtat al pla de barris de Rocafonda, Mataró no ha volgut perdre de vista el veïnat de Cerdanyola, i s’ha compromès a invertir-hi 1,5 milions. Una forta injecció econòmica que s’emmarca en la necessitat de donar resposta a les mancances estructurals que arrossega la zona i que forma part de les primeres accions del l’anomenat pla d’actuació integral. El president del Consell Territorial de Cerdanyola, el regidor Miquel Àngel Vadell (PSC), explica que els recursos es faran servir per millorar l’espai públic, però també per condicionar alguns equipaments i construir-ne de nous, com ara una pista poliesportiva a la zona del camp de futbol d’Enric Pujol. “Es tracta de dignificar el barri més poblat de Mataró”, admet Vadell.
Amb més de trenta mil habitants, la crisi econòmica ha posat el veïnat en un context especialment difícil i ha agreujat els dèficits històrics. De fet, des de l’associació de veïns no s’han cansat mai de denunciar que han estat “ignorats sistemàticament” per tots els governs municipals. Vadell vol que aquesta percepció canviï i, un cop feta la diagnosi, del que es tracta ara és de prioritzar les accions que es portaran a terme. Un full de ruta que s’ha elaborat conjuntament amb diversos serveis municipals. En aquest sentit, les més immediates impliquen condicionar l’antic casal de la gent gran com a espai per ubicar-hi l’espai jove del barri, que fins ara es trobava en un edifici annex del centre cívic amb moltes limitacions. Les obres ja estan en marxa i la intenció és que en els pròxims mesos es pugui posar en funcionament.
Els espais esportius
Una altra de les millores té a veure amb el camp de futbol del Camí del Mig. Els aiguats de l’octubre van provocar que caigués el mur perimetral i l’Ajuntament té intenció de fer un nou tancament del recinte esportiu, que té un pressupost d’uns 500.000 euros. Tot i que s’esperava que fos més, la Diputació hi ha col·laborat amb una subvenció de 80.000 euros. Finalment, també es preveu que es posi en marxa un pla per asfaltar i posar a punt alguns carrers i voreres del veïnat malmesos. Malgrat que els veïns havien reivindicat la necessitat de disposar d’un pavelló sota cobert per a la pràctica de l’esport i perquè servís també com a espai polivalent per fer-hi altres activitats, Miquel Àngel Vadell, creu que ara hi ha altres prioritats sobre la taula i rebutja la proposta per l’elevat cost del projecte. El que sí que s’està estudiant és habilitar una pista poliesportiva que es podria cobrir com la que s’ha fet recentment a tocar del poliesportiu d’Eusebi Millan, al barri de Pla d’en Boet.
El veïnat mataroní de Cerdanyola es va començar a desenvolupar a partir de la dècada dels cinquanta del segle passat amb l’arribada massiva d’emigrants andalusos, extremenys i murcians i el parc d’habitatges que manté és hereu d’aquella època. Per aquest motiu, les intervencions que es puguin fer en aquest àmbit són també essencials per millorar la qualitat de vida dels residents. Ajuts per a la rehabilitació de façanes i per instal·lar-hi ascensors però també programes socials per reforçar el ric teixit social del barri formen part d’aquest pla d’actuació que neix amb la voluntat de donar continuïtat a les mesures que en el seu dia es van impulsar a través de la llei de barris, de la qual Cerdanyola va ser un dels beneficiaris, tot i que va quedar a mig camí per falta de finançament de les administracions públiques implicades.
LA XIFRA
LA FRASE
El pla de barris, en marxa a Rocafonda
A l’altre extrem de la ciutat, a Rocafonda, l’Ajuntament té previst invertir durant aquest any prop de 2 milions d’euros en actuacions emmarcades en la llei de barris i finançades al 50% per la Generalitat. Els projectes a executar són la remodelació de la plaça de Joan XXIII, la reurbanització d’un tram de la ronda de Miguel Cervantes i una nova convocatòria d’ajuts a la rehabilitació, la instal·lació d’ascensors i millores en les comunitats de veïns, a més de donar continuïtat a diferents programes socials. Mataró reactiva d’aquesta manera algunes de les inversions del projecte d’intervenció al veral, que sumaven en conjunt 13,8 milions d’euros, que havien quedat pendents per la falta de capacitat inversora dels últims anys tant de la Generalitat com del mateix Ajuntament.