La Generalitat fa net amb els peatges de la C-32 nord i la C-33
Treu a licitació el desmantellament de les estructures que quedaven amb un cost de 5,2 milions i un inici d’obres a principi del 2024
Manté el projecte d’ocupar els espais amb plaques fotovoltaiques
El Departament de Territori ha tret a licitació els treballs finals que han de resoldre definitivament el desmantellament dels peatges de la C-32 nord, al Maresme, i la C-33, al Vallès Oriental, un cop alliberades les autopistes, el 31 d’agost del 2021. L’actuació, que té un pressupost de 5,2 milions, ha de donar continuïtat a les tasques iniciades el setembre i enllestides l’octubre d’aquell mateix any i que es van centrar a eliminar les estructures dels carrils centrals per garantir l’accés lliure dels vehicles. Aquella primera actuació, que es va fer simultàniament als peatges de Vilassar de Dalt, Arenys de Mar i Santa Susanna, a la C-32, i al de Mollet del Vallès, a la C-33, va tenir un cost de 5 milions.
Continuar la feina
Els treballs que ara ha tret a licitació la Generalitat consisteixen, principalment, a desmantellar les marquesines i altres elements de les àrees de peatge que resten a les dues vies, tant al tronc com als laterals, i a restituir la vialitat necessària, en ambdós sentits de la circulació. En concret, les àrees de peatge incloses són els laterals del peatge d’Alella, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montant, Arenys de Mar i Santa Susanna, a la C-32, i el troncal de Mollet, a la C-33. Està previst que les tasques comencin a principi del 2024 i s’allarguin uns cinc mesos.
Les obres inclouran l’enderroc de totes les illetes que formen les vies de peatge, així com les barreres de seguretat, cabines de peatge i els equipaments i instal·lacions existents. Paral·lelament, s’adequaran i pavimentaran les noves calçades que s’han projectat, s’adaptaran els elements de drenatge i s’hi col·locarà la senyalització, l’abalisament i les barreres de seguretat. D’altra banda, des de Territori s’assegura que tant l’adequació paisatgística de les zones alliberades com la implementació de nous usos a les antigues platges de peatge troncals seran objecte de projectes que es troben actualment en fase d’estudi. En aquest sentit, el projecte més ambiciós vinculat als antics peatges és omplir-los de plaques fotovoltaiques amb capacitat per generar 20.000 MWh d’energia cada any. Així ho va anunciar, fa dos anys, l’exconseller de Polítiques Digitals i Territori Jordi Puigneró i sembla que la proposta es manté amb els actuals responsables del Departament. Les plantes fotovoltaiques ocuparien una superfície d’11 hectàrees i generarien l’energia que consumeix la xarxa de carreteres gestionades directament per la Generalitat. Aquesta energia permetria fer autosuficient la xarxa viària i s’havia d’estudiar dedicar un possible excedent a la instal·lació d’electrolineres i a altres usos.
Amb una inversió prevista de 8,5 milions, es calculava, llavors, que el projecte podria generar un estalvi de 5.000 tones de CO2 anualment, una xifra equiparable a treure de circulació 2.800 vehicles diaris dels accessos a Barcelona. Les previsions inicials eren tenir instal·lades les plaques fotovoltaiques durant aquest 2023.
Territori satisfet
La notícia de la propera actuació de la Generalitat als antics peatges ha estat ben rebuda al Maresme, especialment sensibilitzat amb la millora de la mobilitat al territori. El vicepresident del Consell Comarcal, responsable de l’àrea de Mobilitat i Territori i alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro, es congratula que, finalment, “es faci net” amb les obres pendents. “Quan va començar el desmuntatge, vam creure que seria una feina continuada. Malauradament, la cosa s’ha anat allargant i els municipis on hi havia els peatges han hagut de patir la incomoditat de tenir unes estructures que entorpien el trànsit”, assenyala Navarro, que hi afegeix que l’anunci que es tregui a licitació ha estat “molt ben rebut”.
D’altra banda, el vicepresident del Consell Comarcal remarca que el territori “es posa a disposició de la Generalitat perquè l’adequació de totes les zones que queden alliberades es faci des del màxim consens, tant del Consell Comarcal com, especialment, dels municipis afectats”. “No només hem de donar sortida a aquell ambiciós projecte plantejat per generar energia fotovoltaica, sinó que s’ha d’arribar a acords per treure el màxim profit dels terrenys ocupats per l’antiga autopista”, apunta.