fira del dibuix
La fira del dibuix d’Olot obre una nova etapa en una edició plena de canvis
A l’anunciat canvi de data s’hi afegeix l’ampliació del programa amb noves activitats i la limitació de participants per garantir la qualitat del mercat
L’edició d’aquest any de la popular fira del dibuix d’Olot, que tindrà lloc dissabte a la plaça Clarà, incorpora una sèrie de canvis tan importants que es pot ben dir, sense caure en l’exageració, que suposa un punt d’inflexió en la història d’aquest esdeveniment.
Les novetats comencen per la pròpia data de la fira, que a partir d’ara serà sempre el dissabte més pròxim al dia de Sant Lluc, trencant d’aquesta manera una tradició de 61 edicions, ja que fins ara es feia en la diada del patró, caigués quan caigués. Però les modificacions no s’acaben aquí: s’amplia el programa a altres dies (demà ja hi ha un acte), s’hi afegeixen activitats i, per primer cop, es seleccionen els artistes participants, que es limiten a 72. “És un any de transformació per buscar més qualitat i adaptar la fira del segle XXI”, resumeix el president del Patronat de la Fira del Dibuix, Marian Vayreda.
El fet de muntar la fira sempre en un dissabte és per garantir una bona afluència, tant d’artistes (molts dels quals no són professionals i entre setmana treballen) com de públic. D’altra banda, amb la selecció de participants es busca millorar-ne la qualitat. Per primer cop les peticions s’havien de fer en línia, aportant-hi una mostra dels treballs que es volien exposar. Una trentena d’aspirants n’han quedat fora. Aproximadament la meitat dels que han superat el sedàs són garrotxins, mentre que la resta són catalans (també hi ha una artista francesa).
L’expansió del programa en el calendari es plasma ja demà, amb el lliurament dels premis Eva Tolrà, convocats per l’Escola d’Art i Superior de Disseny (Casal Marià, 11.30h). Les obres guanyadores es podran veure a la sala d’exposicions de l’escola, fins el 29 d’octubre. Divendres es projectarà als Cines Olot (20.15h) la pel·lícula d’animació La tortuga roja; diumenge, a la vela del davant de l’Escola Pia, Àlex Nogué oferirà una classe magistral (d’11 a 12.30h) i es projectarà el documental Memòries de la Fira del Dibuix (18h) i el dia 18, Sant Lluc, s’organitzarà en diversos centres educatius una versió de la fira adaptada als escolars.
LA XIFRA
La vela de les innovacions
On es notarà molt la transformació serà en la vela del davant de l’Escola Pia. En aquest recinte es podran adquirir dibuixos d’artistes desapareguts de renom (des de Ramon Barnadas a Marian Oliveras, passant per Pere Gussinyé), així com d’il·lustradors contemporanis i de professionals d’altres disciplines que, no obstant, recorren al dibuix (per exemple, hi haurà una tatuadora). En aquest mateix espai, el creatiu andalús Ais Percales elaborarà un mural; la pintora nord-americana Sandy (Sandra Jean Ceas) realitzarà una intervenció artística; el lloretenc Jou Ramírez dirigirà un taller d’il·lustració per a la mainada; i els aficionats de totes les edats podran dibuixar un bodegó, que aquest cop tindrà de model el Biscúter (un micro cotxe de la dècada de 1950) de Ramon Barnadas que antigament participava en l’obertura de la fira.