Salut

RAMON BRUGADA

CAP DE SERVEI DEL SERVEI DE CARDIOLOGIA DE L'HOSPITAL JOSEP TRUETA DE GIRONA

“El Trueta atén més codis infart que el Vall d'Hebron”

“Volem intervenir tots els pacients de Girona a casa, perquè les cirurgies cardíaques que es fan a Girona funcionen molt bé, però falten sales d'operacions i professionals”

“És obvi que necessitem un nou Trueta; no n'hi cap dubte. Hem quedat encallats en decisions, com ara on s'ha de posar, que per mi no tenen cap sentit”

El conegut cardiòleg Ramon Brugada (Banyoles, 1966) va ser nomenat dimecres nou cap del servei de cardiologia del Josep Trueta, l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona.

Quin és el primer objectiu que s'ha proposat com a cap del servei de cardiologia?
El projecte prioritari és posar en marxa una unitat d'arrítmies. Girona és l'única província de tot l'Estat que no té una unitat d'aquest tipus. Quan una persona fa una arrítmia, se l'ha d'enviar a Barcelona. Volem poder-ho fer aquí. Però per muntar una unitat d'arrítmies necessitem un especialista. Ens falta personal i en comparació amb altres hospitals anem curts de professionals, però no només a cardiologia, sinó que tot el Trueta va curt de personal. Hem de treballar per tenir un pressupost que ens permeti renovar infraestructures i créixer en nombre de professionals.
L'any passat el Trueta va fer deu anys de cirurgia cardíaca. Quina valoració en fa?
Després de deu anys, podem parlar d'un projecte consolidat després que fins i tot s'arribés a plantejar si s'havia d'aturar. Es va aconseguir que el projecte continués i ara sí que hi ha hagut una aposta clara per tenir cirurgia cardíaca al Trueta. Per tant, certament hi ha una consolidació que ara ha d'anar creixent. Estem operant tres o quatre casos a la setmana i el plantejament és que puguem operar tots els pacients de Girona a casa, perquè les cirurgies cardíaques que es fan a Girona funcionen molt bé.
Aquest creixement implica que l'equip de cirurgia cardíaca del Trueta, que ara treballa de manera conjunta amb professionals de Can Ruti, pugui treballar com una unitat autònoma?
És irrefutable que això serà així en el futur. No es tracta que els cirurgians del Trueta necessitin tutorització de Can Ruti, perquè els cirurgians de Girona són professionals molt i molt bons, però fa anys es va organitzar d'aquesta manera. I em sembla fantàstic, però la realitat és que el Trueta ara no té la capacitat per operar tothom –ens falten sales d'operacions i especialistes d'anestèsia–, i hem de treballar perquè el Trueta pugui operar tots els pacients de Girona. Per un seguit de motius, es va prendre la decisió de posar cirurgia a Can Ruti i una branca al Trueta, però es podria haver pres la decisió inversa. Cada any s'envien entre 200 i 300 pacients amb patologia cardíaca a Barcelona. Hem de treballar per tenir un hospital terciari plenament consolidat, amb capacitat de tractar tots els pacients de casa.
I quan podria ser, això?
Evidentment el Trueta ara és petit. Ens falten sales d'operacions i personal, i hem de treballar perquè l'hospital tingui la infraestructura i el personal que necessitem per tractar la població de referència, que a l'hivern és de 850.000 habitants i a l'estiu creix fins a 1.100.000 habitants.
Els recursos no estan ben distribuïts?
Som el tercer hospital en nombre de codis infart de Catalunya després dels de Bellvitge i Tarragona. El nombre de codis infart és un dels termòmetres que serveixen per mesurar la quantitat de malaltia cardiovascular que hi ha a la província. El fet que en codis infart estiguem davant de l'hospital Vall d'Hebron, el Clínic i el Sant Pau de Barcelona és per pensar que potser no està ben distribuït prou bé, tot això, i que hem de donar més joc a àrees del territori com ara Tarragona i Girona, perquè el volum de pacients que hi ha és molt alt. L'any passat, n'hi va haver 426, més que els 380 del 2015. Hem de poder donar servei a aquests pacients.
La possibilitat de créixer va lligada, doncs, al projecte d'obrir més sales d'operacions al Trueta.
Òbviament. L'única opció de creixement en l'àmbit de la cirurgia és tenir més sales d'operacions, més personal –anestesiòlegs i infermers–, més llits d'UCI i d'unitat coronària. Tot va lligat a disposar d'una infraestructura més àmplia. Tot i que a mi m'agradaria que anés lligat a la creació del nou hospital.
Hauria preferit desenvolupar aquest projecte en un nou hospital Trueta.
El primer dia que vaig rebre els estudiants de medicina, l'any 2008, els vaig dir que farien sisè al nou Trueta. Si en soc, d'optimista! És obvi que necessitem un nou hospital; no n'hi cap dubte. Hem quedat encallats en decisions, com ara on s'ha de posar, que per mi no tenen cap sentit. Hi ha d'haver un únic hospital terciari de qualitat a Girona, amb tots els especialistes, que puguin donar un servei d'excel·lència.
Veuria bé que el nou Trueta es fes al costat del Santa Caterina de Salt?
Vaig dir-ho públicament el 2011 i m'hi reitero. Estem parlant de bones connexions, bons aparcaments, un espai ampli i sense problemes per construir.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les persones de 50 a 59 anys també rebran la vacuna de Janssen

Barcelona

La incidència de la Covid-19 a l’Estat baixa fins als 180 casos

Barcelona

Salut alerta que entre el 8% i el 10% de les persones amb cita prèvia per vacunar-se no hi acudeix

Barcelona

Espanya s’oposa a la gratuïtat de les PCR per viatjar, però s’obre a discutir una rebaixa en el preu

Brussel·les

El govern reclama a l’Estat un marc normatiu per evitar “disparitat de criteris” dels tribunals sobre les restriccions

Barcelona

Brussel·les demana a la justícia belga que obligui AstraZeneca a entregar-li 90 milions de vacunes “de forma cautelar”

Brussel·les

Tretze entitats presenten al·legacions per reclamar l’extinció dels habitatges d’ús turístic a Barcelona

Barcelona

La vaga de Correus a Sabadell s’enquista i s’estendrà a Terrassa a finals de maig

Sabadell

Desarticulen un grup criminal que distribuïa medicaments nocius fent-los passar per productes nutricionals

Barcelona