Salut

L’Hospital del Mar posa en marxa un dispensari que controla a distància els pacients amb apnea del son

Aquest sistema virtual estalvia entre el 40 i el 50% de les visites hospitalàries

La Unitat Multidisciplinar de la Patologia del Son de l’Hospital del Mar ha posat en marxa un dispensari virtual que controla a distància els pacients amb apnea del son. Els professionals mèdics poden seguir l’evolució del tractament a distància, i fins i tot ajustar-lo, gràcies a la incorporació als equips instal·lats a casa dels malalts d’una connexió que transmet les dades necessàries. Aquest sistema estalvia entre el 40 i el 50% de les visites hospitalàries per fer els controls de l’evolució de la malaltia. La iniciativa, pionera a l’Estat, va començar a funcionar aquest estiu i ja se’n beneficien una vuitantena de pacients. Una infermera, supervisada per l’equip mèdic de la unitat, revisa les dades que els equips transmeten per via telemàtica.

Els pacients que tenen apnea del son deixen de respirar de forma repetida i durant breus períodes de temps durant la nit. Els equips per tractar-la són dispositius de pressió positiva continuada a la via aèria, una mascareta que es posa sobre la cara del pacient i que utilitza la pressió de l’aire per obrir la gola, permetent així el pas de l’aire.

Pot afectar persones de totes les edats però el perfil del malalt és el d’una persona obesa de mitjana edat. A l’Estat hi ha entre 5 i 7 milions de persones que pateixen apnees del son. D’aquestes, entre 1,2 i 2,1 milions necessiten tractament, però hi ha molts casos que no estan diagnosticats. És més freqüent en homes (amb una prevalença d’entre el 3 i el 7%) que en dones (entre el 2 i el 5%).

Entre els factors de risc que poden provocar l’aparició d’aquesta patologia hi ha el sobrepès i l’edat. Es calcula que entre el 60 i el 70% dels malalts tenen problemes de pes. L’apnea del son pot provocar complicacions de salut greus, com ara hipertensió, arítmies, cardiopatia isquèmica o, en els casos més greus, accident cerebro-vasculars.

La Unitat Multidisciplinària de Patologia del Son de l’Hospital del Mar està formada per onze professionals de diverses especialitats, realitza prop de 1.500 proves cada any i fa el seguiment de més de 3.000 pacients. La malaltia més prevalent entre els pacients de la unitat és l’apnea, amb el 80% de les proves que es realitzen. També tracten casos de narcolèpsia o epilèpsia, entre altres. Aquesta unitat ha rebut l’acreditació com a Unitat d’Alta Complexitat de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia