Salut

L’hospital Josep Trueta va atendre l’any passat 40 pacients amb lupus

El lupus és una malaltia del sistema immunitari que afecta principalment dones, i que es pot presentar en diferents graus de gravetat

L’hospital Josep Trueta de Girona va atendre l’any passat 40 persones afectades per lupus, una malaltia del sistema immunitari. En les persones afectades de lupus, el sistema immunitari ataca les cèl·lules de l’organisme mateix i els seus teixits, i produeix inflamació i lesions amb diferents graus de gravetat. El lupus eritematós sistèmic (LES), conegut habitualment com a lupus, pot afectar qualsevol part de l’organisme, tot i que els llocs més freqüents són les articulacions, la pell i, en les formes més greus, els ronyons, el sistema nerviós i també els pulmons, el cor, els vasos sanguinis i el fetge. És una malaltia crònica i força impredictible en el seu curs, amb alternança de períodes de crisi (brots) i de remissió.

En l’aparició d’aquesta malaltia hi tenen a veure factors genètics, ambientals i hormonals. El lupus és poc freqüent i és una malaltia infradiagnosticada. Es calcula que afecta entre 5 i 10 persones per cada 10.000 habitants. És més habitual en dones que en homes, de manera que de cada deu afectats nou són dones i només un, home. Les primeres manifestacions de la malaltia s’observen sovint entre els 15 i els 45 anys, coincidint amb l’edat fèrtil, un aspecte que preocupa molt les afectades. Fins avui dia, aquesta malaltia no té cura i els símptomes es tracten principalment amb cortisona i fàrmacs, que disminueixen les defenses i que s’anomenen immunosupressors. Tampoc no hi ha cap tractament preventiu. Amb la millora del tractament en països desenvolupats, la supervivència és superior al 90% després de 20 anys d’evolució.

LES XIFRES

10
casos
per cada 10.000 habitants és la incidència d’aquesta malaltia del sistema immunitari.
15
anys
poden tenir els afectats més joves. La malaltia pot aparèixer fins als 45 anys i afecta sobretot les dones.

Jornada informativa sobre el lupus

El servei de medicina interna del Trueta, juntament amb l’Associació Catalana de Lupus, va fer dissabte passat una jornada informativa sobre el lupus. Es va parlar sobre els símptomes de la malaltia, sobre l’estil de vida que han de portar els pacients i sobre com afecta aquesta malaltia la maternitat. Durant la jornada es va presentar l’Associació Catalana del Lupus Eritematós Generalitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia