Salut

L’UCI de l’hospital de Salt, de suport al Trueta, en marxa

La unitat per a pacients crítics del Santa Caterina permetrà descongestionar la de Girona

Amb el nou equipament es pretén evitar el desplaçament de 160 malalts a l’any a centres de Barcelona

La regió sanitària de Girona té en funcionament, des del dia 14, una nova unitat de cures intensives (UCI) per al tractament de pacients crítics. Es tracta de l’UCI de l’hospital Santa Caterina de Salt, que ha d’ajudar a descongestionar l’UCI de l’hospital Josep Trueta de Girona, que és la de referència de la regió. “Ens feia molta falta aquesta nova unitat perquè amb els llits només del Trueta no en fèiem prou”, va admetre ahir el gerent territorial de Catsalut, Miquel Carreras, durant una visita a les noves instal·lacions. Les dues unitats funcionaran de manera complementària: l’UCI del Trueta, de nivell 3 i amb 18 llits, atendrà els pacients crítics de més complexitat –afectats per atacs de cor, infarts cerebrals, sèpsies i politraumatismes– i l’UCI del Santa Caterina, de nivell 2 i amb 9 boxs, està pensada per atendre els pacients crítics de menys complexitat, com ara casos d’insuficiència respiratòria i pneumònies. “El malalt que ingressa a l’UCI del Trueta no serà traslladat a l’UCI del Santa Caterina però sí que podria donar-se la situació a l’inrevés”, va indicar el cap de medicina intensiva del Trueta i del Santa Caterina, el doctor Josep Maria Sirvent, que va parlar de “pas endavant en l’atenció al malalt crític” a les comarques gironines.

La posada en marxa de la nova unitat a l’hospital de Salt es du a terme de manera progressiva per garantir el funcionament correcte de tots els processos: el dia 14 va acollir el primer malalt, una pacient amb un postoperatori complex del mateix hospital, i es preveu que estigui a ple rendiment a partir de la segona quinzena del gener de 2019, coincidint amb tota probabilitat amb l’epidèmia de la grip. Es calcula que per aquesta unitat hi passaran uns 350 pacients a l’any, amb una estada mitjana de sis dies.

El doctor Sirvent va explicar ahir que, a causa de la congestió que pateix l’UCI del Trueta en determinats moments, com ara en el pic de la grip, cada any s’havien de derivar uns 160 pacients a centres hospitalaris de Barcelona. “Es posarà fi al coll d’ampolla que de vegades hi ha al Trueta i es podran atendre, per exemple, més pacients amb problemes cardíacs”, va indicar el gerent territorial de l’ICS i de l’IAS, el doctor Joaquim Casanovas. Amb tot, segons va reconèixer el doctor Sirvent, el nombre de pacients crítics atesos al Trueta no baixarà i es mantindrà aproximadament en 700 a l’any.

La nova unitat, que ha comportat una inversió de 3.170.000 euros (obra i equipament), està situada a l’espai sud-est del Santa Caterina, al costat de l’àrea quirúrgica i a prop del servei d’urgències i de radiologia. El doctor Joan Profitós, president de l’IAS, va destacar “l’impacte de l’UCI” per a l’hospital de Salt des d’un punt de vista de la qualitat i de la complexitat assistencials. Aquest projecte, que lidera el doctor Sirvent, s’emmarca en l’aliança estratègica de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona. L’IAS gestiona el Santa Caterina i l’ICS, el Trueta.

Ni cables, ni papers, ni cortines

Els responsables mèdic i d’infermeria de la nova UCI, el doctor Sirvent i la supervisora Elena Gil, van subratllar algunes de les característiques que fan que aquesta unitat sigui única i sigui coneguda amb el nom d’HU-CI, amb h d’humanitzar. Així, a més d’estar equipada amb l’última tecnologia, i tal com va avançar aquest diari en una informació publicada el 7 d’agost , el disseny arquitectònic gira entorn del confort del pacient. Té en compte l’espai físic com a part del procés de cura, de manera que els boxs tenen llum natural, vistes a l’exterior i s’han pres mesures per reduir els sorolls i preservar al màxim la privacitat. “En lloc de cortines, als boxs hi ha vidres amb vinils electropolaritzats; tampoc no hi ha cables ni papers, perquè tot està digitalitzat”, van indicar Sirvent i Gil. El doctor Sirvent va destacar que amb l’estrena “les UCI de Girona no tenen ja res a envejar a les de Barcelona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona