Salut

JORDI BERTRAN

LLICENCIAT EN EDUCACIÓ FÍSICA, ENTRENADOR PERSONAL I PROPIETARI DE L’EMPRESA ACTIVA-T

“Promoure la salut dels empleats millora el múscul de l’empresa”

A Jordi Bertran el podem trobar al seu centre d’entrenament personal a Sabadell i també en una plataforma d’exercici físic per internet o impartint cursets de salut a les empreses

Quins problemes de salut són els més habituals a les empreses?
Bàsicament, detectem patologies osteoarticulars, sobretot problemes de mal d’esquena a qualsevol punt, tant pel que fa a les cervicals, a la part alta, a la part mitjana de l’esquena i a la part baixa. Una altra problemàtica està relacionada amb les situacions d’estrès, de tensió continuada que acaben repercutint en forma de contractures i sobrecàrregues musculars. Això és una mica fruit de la competitivitat del mercat laboral i del ritme de vida actual, que afecten negativament la salut i el benestar físic dels treballadors. Hi ha una dada interessant: en els últims 20 anys, a Europa els llocs de treball que no requereixen cap tipus d’activitat física han passat d’un 55% a un 67%. Ara, a causa del desenvolupament de les tecnologies de la informació i de la comunicació, hi ha més treballadors sedentaris que abans.
Què s’hauria de fer per tenir una empresa sana?
Una empresa saludable és aquella que posa les eines necessàries per dur a terme programes i activitats orientades a millorar la salut dels seus treballadors. Al final, promovent la salut dels empleats es millora el múscul de l’empresa. Com més saludables són els seus treballadors, millor rendeixen, estan menys malalts i, per tant, l’empresa obté beneficis. La normativa de prevenció de riscos laborals (PRL) és d’obligat compliment per les empreses, mentre que la promoció de la salut en el treball (PST) és voluntària. Afortunadament, cada vegada hi ha més empreses que són conscients de la importància de fer propostes saludables als seus treballadors.
Quines podrien ser aquestes propostes?
De la mateixa manera que les empreses ofereixen als seus treballadors cursets d’anglès o d’informàtica, també es pot fer formació d’hàbits saludables. Per exemple una de les activitats que oferim és el programa esquena sana. Anem a l’empresa que ens contracta i impartim un programa que aporta eines al personal perquè es trobi millor, que sàpiga reconèixer quan té una mala postura i com corregir-la, que aprengui a respirar i a asseure’s correctament i que, en definitiva, quan els empleats sentin dolor sàpiguen com reduir-lo.
I els estiraments?
Tenim un altre programa dedicat als estiraments que es poden fer al lloc de treball, sigui del tipus que sigui. Per exemple, hem treballat amb els operaris de taller d’una important empresa de joieria i també amb els conductors de la grua municipal de Barcelona i amb treballadors d’una empresa de rètols que es passen tot el dia drets.
Parlem del mobiliari de les empreses. L’experta en biomecànica Katy Bowman, autora de ‘Mueve tu ADN’ i ‘Adiós a la silla’, diu que no n’hi ha prou que els mobles siguin ergonòmics i que els treballadors adoptin una postura correcta. Si aquesta postura és la mateixa durant molt de temps acaba sent perjudicial…
Té tota la raó. De fet, una de les coses que intentem inculcar als treballadors és que han d’entendre que el cos humà ha estat dissenyat per moure’s . És molt contraproduent tenir el cos en posicions estàtiques. És bo moure’s. Però si dius això a un empleat d’una entitat bancària et respondrà: “Sí, ja m’agradaria moure’m, però el meu lloc és a la cadira atenent els clients.” Així doncs, nosaltres els donem eines que poden aplicar al seu lloc de treball perquè, tot i que hagin d’estar asseguts, ho puguin fer: els ensenyem que canviant la postura de l’esquena o la posició de les cames o modificant la rotació del cos ja t’estàs movent, ja estàs provocant canvis. Si treballen de cara al públic i no poden fer un petit estirament es pot aprofitar el moment d’anar al lavabo per fer-ho. En resum, els ajudem a superar aquesta situació estàtica que comporta el seu lloc de treball.
Hi ha taules en les quals es pot treballar en diferents posicions...
Als països nòrdics es té molt en compte el tema ergonòmic i hi ha força oficines on tenen taules que es poden anar regulant en altura i que permeten treballar assegut en una cadira, en un tamboret o dret. A Ikea ja en venen. També n’hi ha d’altres que instal·len els ordinadors a diferents altures. Ningú té un ordinador propi i cada empleat pot anar canviant la seva postura desplaçant-se d’un PC a un altre.
L’ús del mòbil provoca problemes cervicals i de columna?
Molts. Hi ha força dones d’uns vuitanta anys que tenen un bony a la part alta de l’esquena. Són d’unes generacions que al llarg de la seva vida s’han passat moltes hores cosint en una postura incorrecta. I aquesta postura del cap abaixat és la que ara tenim tots quan utilitzem les aplicacions del mòbil. Per tant, l’ús del mòbil és perjudicial per a l’esquena.
Com es pot fer front a l’estrès?
Nosaltres recomanem diferents mètodes, un dels quals és realitzar una activitat física dinàmica i intensa que faci que el cos generi endorfines que provoquen una sensació de benestar. També ajudem les empreses a organitzar activitats dinàmiques en grup com ara estiraments, caminades i curses.
Això em fa pensar en la pràctica de tai-txi a les empreses orientals...
Sí, però aquí a Catalunya és més habitual que les empreses optin per muntar un gimnàs. Nosaltres els assessorem per fer-ho.
Com definiríeu Activa’t?
Som un health partner; és a dir, consultors de salut per a les empreses i ho fem des de tres vessants: l’activitat física, el nivell emocional i l’alimentació. Fa quatre anys que oferim els nostres serveis en un sector que aquí –a diferència del que passa a l’estranger– encara està poc explotat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia