Salut

Pugen a cinc els possibles afectats per listeriosi a Catalunya

L’Agència de Salut Pública té constància de tres nous casos sospitosos que se sumen als dos detectats a la Catalunya Central

A Andalusia ja s’han diagnosticat 190 casos relacionats amb el brot, vuit dels quals estan confirmats

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha elevat a cinc els casos sospitosos de listeriosi relacionats amb el consum de carn entatxonada envasada (carne mechada, en castellà) que ha causat el brot d’Andalusia.

Salut ha tingut constància de tres nou casos de possible listeriosi, dos al Vallès i un al Barcelonès, que se sumen als dos ja detectats a la Catalunya Central.

Les autoritats sanitàries estan a l’espera dels resultats de les analítiques per confirmar que es tracta d’infeccions per listeria.

Salut no ha especificat si els cinc casos corresponen a persones relacionades entre elles. En el cas dels dos primers afectats, detectats el dia 20, sí que se sap que són dos familiars que van consumir carn contaminada procedent d’Andalusia que els va portar un familiar de Sevilla.

Els responsables de l’ASPCAT apunten que poden aparèixer més casos perquè el període d’incubació del bacteri de la listeriosi és d’entre 70 i 90 dies i podria haver més persones que hagin viatjat de Catalunya a Andalusia, on podrien haver consumit la carn contaminada, o haver-la comprat per consumir-la a casa.

L’origen d’aquest brot de listeriosi són uns lots de carn entatxonada de la marca La Mechá, elaborada per l’empresa sevillana Magrudis i distribuïda a Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella-La Manxa i les les Canàries.

A Catalunya no s’ha distribuït el producte afectat, segons l’Agència de Salut Pública, que recomana a les persones que hagin viatjat a les comunitats anteriorment citades i que hagin consumit el producte que acudeixin a un centre mèdic si presenten algun símptoma.

Gairebé 200 casos a Andalusia

Aquest divendres es van confirmar quatre nou casos de listeriosi a Andalusia, que eleven a 190 les persones diagnosticades des que el 15 d’agost es va decretar l’alerta sanitària.

Segon el balanç ofert aquest dissabte per la conselleria de Salut andalusa, 98 persones continuen hospitalitzades, 36 de les quals són dones embarassades. Vuit casos ja estan confirmats com a infectats pel bacteri i tres es troben a la unitat de cures intensives.

Un dels casos confirmats era el d’un home de 72 anys, malalt terminal de pàncrees en tractament pal·liatiu, que va morir divendres.

A l’espera de confirmar-se que aquesta mort va seu causada per la listeriosi, aquest home seria la segona víctima mortal del brot a Andalusia, després de la defunció d’una dona de 90 anys.

La marca blanca també està infectada

La carn entatxonada produida per l’empresa Magrudis i comercialitzada com a marca blanca també està contaminada amb listeria, segons han confirmat a Efe fonts de la Junta d’Andalusia.

Així ho han verificat les analítiques preeliminars realitzades a les mostres de carn distribuïda per Comercial Martínez León, que ha donat positiu pel bacteri.

La Junta va informar divendres que el lot contaminat que tenia aquesta empresa no era molta, si bé es desconeix amb precisió la quantitat que ha arribat a ser finalment distribuïda.

Una “petita quantitat” d’aquesta carn comercialitzada com a marca blanca va ser detectada i immobilitzada en un comerç de la localitat sevillana de Brenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot