Salut

Millores en el tractament de malalties congènites

L’hospital Trueta fa el seguiment dels malalts i només deriva les operacions greus al Vall d’Hebron

El diagnòstic i el tractament de les cardiopaties congènites ha millorat substancialment els darrers anys a l’hospital Josep Trueta de Girona. Malgrat que les intervencions quirúrgiques més complexes encara es deriven al Vall d’Hebron de Barcelona, cada vegada més pacients poden fer el seguiment i tractament de la malaltia des del centre gironí. La cardiòloga Laura Muntaner destaca les millores en la unitat d’imatge, amb aparells d’última tecnologia que permeten un millor seguiment i tractament d’aquestes deformacions del cor. Això ha fet que el nombre de pacients amb cardiopaties congènites que es tracten al Trueta siguin “molts més que fa uns anys”. “Abans, només hi havia una doctora un dia a la setmana, ara ja som dos i alguns es poden operar aquí, fins i tot”, explica Muntaner. Descarta, però, que el Trueta assumeixi cirurgies greus, ja que “és millor centralitzar-les en un hospital”.

Segons informa l’ACN, amb Muntaner treballa també el cardiòleg pediàtric Marc Figueras. De fet, la detecció precoç d’aquesta malaltia és “clau” per poder avaluar els riscos que pot tenir el malalt en un futur. En aquest sentit, Figueras destaca les millores en els diagnòstics prenatals, que se solen fer a les setze setmanes d’embaràs. Precisament, les millores en la detecció d’una cardiopatia congènita durant la gestació ha fet que més dones optin per interrompre l’embaràs. Figueras especifica que, segons el grau de severitat de la malaltia, s’ofereix a la mare l’avortament si l’expectativa de vida és “dolenta”. En aquestes situacions, assenyala el pediatra, la majoria de dones decideixen no tirar endavant l’embaràs. En els casos que la mare sí que ho fa, hi sol haver motius culturals o religiosos al darrere. Si això es produeix, la detecció precoç també permet avaluar quin és el millor centre on dur a terme el part, en funció de la severitat de la malaltia.

LA FRASE

El nombre de pacients amb cardiopaties congènites que es tracten al Trueta és més alt que fa anys
Laura Muntaner
cardiòloga


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Circulació de trens afectada entre Reus i Alcover pel xoc entre una furgoneta i un tren de mercaderies

LA SELVA DEL CAMP
infraestructures

El Govern diu que la falla de Gavà s’ha repetit a Rodalies per dèficit inversor

barcelona
societat

Revelen com era un cocodril de més de 70 milions d’anys del Pallars Jussà

TREMP

Arenys de Mar amplia la zona blava i de residents a la Musclera i a l’N-II

arenys de mar
societat

Sense servei l’R3 de Rodalies entre Ripoll i Vic

VIC
infraestructures

Liciten la millora del ferm de 2 quilòmetres de l’AP-7 a Gelida

GELIDA

L’AMBici arriba a l’Hospitalet i completa així el seu desplegament

L’Hospitalet de Llobregat

El CRAM alerta que el 85% de tortugues presenten macroplàstics

El Prat de Llobregat
medi ambient

Ecologistes del Penedès demanen aturar el polígon logístic Sant Marçal

CASTELLVÍ DE LA MARCA