Salut

La demanda de proves de Covid-19 estressa el sistema

Salut reforça el Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica arran del gran volum de casos sospitosos

Una dona de 58 anys de Sant Cugat del Vallès és el quart cas confirmat d’infecció de coronavirus a Catalunya, segons va informar ahir a la nit el Departament de Salut. El sistema de salut pública està sotmès a una tensió inusual. Els requeriments al Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (Suvec) han experimentat un creixement exponencial. L’allau de peticions de proves per a casos sospitosos en l’àmbit clínic i epidemiològic es deu, principalment, a la fluïdesa dels tractes amb el nord d’Itàlia, on hi ha un gran avanç del coronavirus, i també a una certa paranoia creixent de la població.

Aquest gran volum de peticions ha generat més pressió sobre l’Hospital Clínic, el centre de referència a nivell català i on hi ha el laboratori que analitza totes les mostres. A banda, però, també s’estan donant molts casos de sospites fonamentades en hospitals i centres d’atenció primària dispersos pel territori. I això els afegeix complicacions logístiques notables, ja que els protocols indiquen que, quan hi ha un cas sospitós, ha de quedar aïllat en una consulta específica fins que es descarta la Covid-19 o el pacient és traslladat a un altre punt pel Suvec. “Hem tingut un cas sospitós que finalment ha estat negatiu, però fins que no s’ha aclarit hem hagut de tenir la consulta tancada i inutilitzada, ja que, si hagués estat positiu, hauria hagut de venir un equip especial de desinfecció”, explica una metgessa d’atenció primària d’un CAP de la demarcació de Girona. “Si això passa en segons quins centres, la capacitat d’assistència pot resultar molt afectada”, hi afegeix.

Arran de l’increment de peticions per la detecció del coronavirus SARS-CoV-2, el Departament de Salut ha hagut de reforçar el Suvec. A més, es continua treballant per acreditar més laboratoris que permetrien augmentar el volum i l’agilitat de les proves de confirmació de la Covid-19. La Generalitat va anunciar dimecres que volia disposar, com a mínim, d’un laboratori de referència a cada demarcació, però la formació de més professionals continua i encara no s’ha concretat la capacitació de més centres.

LA XIFRA

55
persones
han rebut la indicació de fer aïllament voluntari per la possibilitat de contagi amb els casos positius.

Un nou algoritme per predir els contagis interns

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de la Universitat de Saragossa ha desenvolupat un model matemàtic que permet fer prediccions del risc de nous casos de contagi de coronavirus que hi ha a l’Estat espanyol. Amb aquesta nova eina els investigadors volen anticipar-se a la propagació de la Covid-19 i ajudar els responsables sanitaris a adoptar mesures de control eficaces. Una de les particularitats d’aquest model és que té en compte els contagis que poden fer les persones asimptomàtiques, que han estat un dels principals obstacles per controlar l’expansió de la malaltia. Per contra, no té en consideració la importació de casos, que representa ara mateix el factor determinant en l’entrada del SARS-CoV-2 al país. Els investigadors fa anys que treballen en el desenvolupament de models matemàtics que estudien la propagació de les epidèmies basant-se en dades com ara els patrons de mobilitat i el cens. “Ara els hem adaptat amb les dades epidemiològiques que es tenen fins ara de la Covid-19, explica Àlex Arenas, del grup de recerca de la URV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró