Salut

ANNA VILELLA

EPIDEMIÒLOGA DE L’HOSPITAL CLÍNIC DE BARCELONA

“Cal frenar els contagis per atendre els casos greus”

“L’objectiu és aconseguir que la corba epidemiològica no faci punta sinó que es mantingui plana. Això què vol dir? Que en lloc de tenir 3.000 casos en una setmana els tinguem en tres mesos”

“El coronavirus ens posa a prova com a societat. És responsabilitat de tothom. Ens necessitem tots. Si les mesures són eficaces, ens mantindrem igual”

Consultora Sènior
La doctora Anna Vilella té aquests dies l’agenda atapeïda. No para de donar respostes i enviar missatges de prudència. Consultora sènior del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, aquesta epidemiòloga està convençuda que com a societat sortirem reforçats d’aquesta crisi.
És un virus que es contagia més perquè el 80% dels casos són lleus i pots fer vida normal

L’epidemiòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona té massa feina per fer pronòstics. Creu que la lluita contra el coronavirus és responsabilitat de tots i ens posa a prova com a societat.

Les mesures que s’estan prenent per contenir el virus són absolutament necessàries?
Les mesures són necessàries. Cada país està prenent les seves en funció de com es comporta l’epidèmia. És cert que molta gent no entén per què fem algunes coses, i és comprensible. En la dispersió d’un virus hi intervenen molts factors, des de les característiques de la població fins a la logística. I aquestes mesures el que pretenen és trencar la cadena de transmissió.
Seria convenient tancar-ho tot durant dues setmanes?
És que això és impossible. Algú tindrà un infart i anirà a l’hospital, els metges no es poden quedar a casa. I algú ha de fer el pa. Si jo decideixo tancar-ho tot, quina resposta dono a la població? Què faig? Demano a l’exèrcit que es posi a fabricar pa? Jo tancaré el que pugui tancar. Les mesures han de ser proporcionals. Que puguin aturar el virus però també que siguin viables.
Fins a quin punt la contenció depèn de nosaltres?
Hem de trobar un punt d’equilibri. L’objectiu és aconseguir que la corba epidemiològica no faci punta sinó que sigui plana. Si el 80% dels casos són lleus, vol dir que entre un 15 i un 20% es poden complicar. I si es compliquen, jo necessito llits d’hospital. Si aquesta setmana tinc 100 casos, necessitaré 15 llits. Si tinc 3.000 casos, qualsevol pot entendre la magnitud del problema... És millor tenir 3.000 casos en tres mesos perquè el sistema tingui capacitat de resposta. La població té molta responsabilitat. Per això, si l’autoritat sanitària diu que soc un contacte i haig d’estar a casa sense sortir, jo haig de quedar-me a casa sense sortir. I si l’autoritat sanitària diu ara que tancarem les escoles, jo haig de fer l’esforç per organitzar-me i fer-me càrrec dels nens. Cal tenir confiança tot i que algunes mesures no s’entenguin.
Molta gent està anant al supermercat per omplir el rebost. És això necessari?
Això no és necessari, no té cap sentit. Però això no vol dir que no s’hagi d’estar atent. El coronavirus és una cosa seriosa, no pel virus en si, sinó per tot el desgavell que produirà. El que no és aconsellable és tenir el rebost buit, perquè, si has d’estar catorze dies a casa, no hagis de dependre de molta gent.
Si aconseguim evitar un pic es podrà evitar el col·lapse del sistema?
És el que s’intenta. De previsions n’hi ha moltes, des de les més pessimistes fins a les més optimistes. Extremar les mesures de contenció, fer-les molt estrictes, no servirà per eliminar l’epidèmia. És millor anar-nos contagiant de manera esglaonada, reduir els contagis, per poder atendre els casos greus.
Quan podrem saber si han estat eficients les mesures?
Les properes setmanes seran clau per veure l’evolució. El coronavirus ens posa a prova com a societat. Hem de treballar tots, és responsabilitat de tothom. Ens necessitem tots. Si les mesures són eficaces, ens mantindrem igual.
És cert que el virus acabarà infectant el 80% de la població?
És el que es calcula. Amb la grip, qui més qui menys ja està immunitzat perquè portem molts anys convivint-hi i a més tenim una vacuna. Aquest és un virus nou i, per tant, no hi ha ni vacuna ni població immunitzada, i això facilita la transmissió.
En el 80% dels casos dona símptomes lleus. Això explica l’alt potencial de transmissió?
Si fos més letal seria diferent. Però en la majoria dels casos dona símptomes com un refredat lleu i la capacitat de contagi és major. És el que va passar al començament a la Xina, que no es van adonar del problema fins que tenien persones greus ingressades.
D’alguna manera el virus ens posa a prova com a societat. N’aprendrem alguna cosa?
I tant. Aprendrem moltes coses. És important la resposta que donem com a societat. Els encerts i els errors ens serviran per gestionar futures epidèmies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia