Salut

Les farmàcies, des de la primera línia

Escàs ·

Farmacèutics gironins diuen que les mascaretes, el gel, l’alcohol i els guants arriben amb comptagotes

Creuen que se’ls hauria de subministrar material de protecció personal

A la demarcació de Girona hi ha un total de 357 farmàcies

“Et sents impotent. Demanes material de protecció personal i no t’arriba res o bé amb comptagotes. No hi ha mascaretes, no hi ha guants, tampoc gel higiènic ni alcohol.” La buidor d’aquest tipus de subministraments caracteritza la situació actual que descriuen diversos farmacèutics i farmacèutiques de les comarques gironines. En aquests difícils moments arran de la pandèmia del coronavirus, són un dels col·lectius que estan al peu del canó, fent la jornada laboral completa o molts cops sense comptar les hores que hi dediquen. Posen en relleu que són els primers professionals sanitaris als quals sol accedir la ciutadania i, per tant, els més propers a la població. És per això que, des de la junta de govern del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona, s’ha expressat la seva sorpresa i malestar per unes declaracions de Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat. Simón, en una roda de premsa del 23 de març, va descartar el subministrament de material de protecció al personal que treballa a les farmàcies (a Catalunya, n’hi ha 3.212, 357 de les quals a la demarcació de Girona).

Maite Baleri, la propietària d’una farmàcia del carrer del Pla de Salt, considera que estaria bé que es proporcionés material de protecció als farmacèutics, tot i que per ara no han rebut res. “Hi ha una manca de mascaretes, de gel, d’alcohol... Ens arriba de manera molt escassa. Quan en tenim, a vegades ens en quedem sense per a nosaltres perquè la gent en ve a buscar i, com a mínim, podem servir-los. Els farmacèutics ens estem espavilant pel nostre compte i mirem d’aconseguir-ne a través dels proveïdors que tenim habitualment. Ni de bon tros, però, ens duen tot el que demanem. I, entre les farmàcies, ens truquem per mirar de què disposem.”

Evitar desplaçaments

Narcís Pujol, el propietari d’una farmàcia de Blanes, explica que en condicions normals solen tenir un parell de caixes de mascaretes, ja que es venen de forma molt esporàdica. Quan va començar l’emergència se’n van reservar una capsa per al personal de l’establiment, en la qual hi anaven cinc mascaretes; i algunes altres els les va regalar un amic que és metge. “Les mascaretes no arriben i, per aquest motiu, aquestes que ens posem les anem desinfectant. De guants, tampoc en trobem i fem servir els d’alguna caixa que teníem per fer analítiques. Aquesta setmana hem aconseguit una mica de gel hidroalcohòlic; i l’alcohol també ens ve a poc a poc. En sol·licites vint i te’n serveixen dos”.

Afegeix que s’han engegat noves maneres per lliurar certs fàrmacs a la població i evitar desplaçaments, de manera que les farmàcies són punts de recollida clau: “S’està amb una mica de tensió. Veus que la cosa va in crecendo i estàs tot el dia en contacte amb gent, que podria ser potencial portadora.”

Josep Brunsó, el propietari d’una farmàcia a Sant Julià de Ramis, comenta que la setmana passada van instal·lar una mampara de metacrilat: “Ve gent que té tos. D’altres que no estan gaire fotuts, però que et fan alguna consulta. I els hem d’atendre. De guants, ens en vam guardar alguns, i de mascareta, fa cinc dies que porto la mateixa i la vaig desinfectant amb alcohol. Per evitar que la gent perdi temps, vam posar un cartell a fora on informem que no tenim guants ni mascaretes. I, de gel desinfectant de mans, potser en un any en veníem 15. Ara, si n’hi hagués, en vendríem la mateixa quantitat en un sol matí.”

Hi ha noves maneres d’entrega de fàrmacs i les farmàcies són punts de recollida clau
Narcís Pujol
Propietari d’una farmàcia de blanes
Hi hauria un caos si estiguessin inoperants el 30, el 40 o el 50% de les farmàcies
Rosa Núria Aleixandre
presidenta del col·legi oficial de farmacèutics de Girona

“Som part del sistema sanitari”

“Les tres professions de l’àmbit de la salut amb un major gruix a l’Estat són les dels metges, els infermers i els farmacèutics.” Així ho destaca Rosa Núria Aleixandre, la presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona, que subratlla que miren de “donar el millor servei, no sols en la dispensació de medicaments, sinó també en les consultes i l’assessorament”: “Els farmacèutics tenen una implicació total amb el sistema sanitari. En són part. És per això que vaig trobar desafortunades les declaracions de Simón. Sabem la importància que té que el material de protecció arribi a centres sanitaris. Però que, en relació amb el personal de farmàcia, digui que són riscos de la nostra feina... No es pot imaginar el caos si estiguessin inoperants el 30, el 40 o el 50% de les farmàcies.” D’altra banda, gràcies a la coordinació, a partir d’avui a les comarques gironines, la medicació que alguns pacients recollien als serveis de farmàcia dels hospitals, la podran anar a buscar a la seva farmàcia de referència més pròxima.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La majoria de carnavals es tornen a ajornar pel virus

BARCELONA

4,5 milions de turistes van venir a Barcelona el 2021

Barcelona

Busquen una planta per dur-hi els residus orgànics de Girona

girona

Milloren també el tram del Riuet al passeig d’Empúries

L’ESCALA

Camprodon vol estrenar a l’estiu la reforma del popular carrer València

CAMPRODON

Els morts a les carreteres van baixar un 22,3% el 2021

barcelona

Unanimitat a Blanes per protegir la baixa Tordera

BLANES

Desencallat el carril bus de la B-23 vint anys després

barcelona
CAMPDEVÀNOL

El torrent de la Cabana, de pagament