Salut

Salut ja ha recol·locat o retornat a casa prop d’un miler d’avis

El departament n’ha traslladat a les seves llars 481 i incorpora 240 llits nous per aïllar els casos positius

Ja s’han fet 10.434 PCR a les residències i 3.920 han donat positius

Vergés calcula que trigaran quinze dies a testar tots els centres

El Departament de Salut avança en el pla de xoc per minvar els efectes del coronavirus a les residències de la gent gran després de molts dies en què aquests equipaments han resultat ser el principal focus de contagi i infecció.

A hores d’ara, el nombre d’avis que han deixat el seu llit és de 961, 481 dels quals han pogut tornar a casa seva, mentre que la resta han estat recol·locats en altres centres més adequats d’acord també amb el nivell de dependència dels usuaris. Aquests trasllats, 480 en total, es distribueixen en 339 actuacions a Barcelona ciutat, 25 més a la resta de la demarcació, 38 a Girona, 23 a Lleida i, finalment, 55 a Tarragona. El departament també ha intervingut en la gestió de ters centres privats situats a Valls, Sant Adrià de Besòs i Tona. Els Bombers de la Generalitat han ajudat en la desinfecció de 221 centres.

Quant a nous equipaments incorporats a la xara per donar suport i descongestionar les residències més infectades o que presenten alguna problemàtica, la consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que s’ha incorporat un nou centre per aïllar positius per coronavirus: es tracta d’una residència medicalitzada d’uns 8.000 metres quadrats situada al barri del Poblesec, a Barcelona, amb 240 llits. De moment, però, se n’obriran 32 i s’està fent la instal·lació d’oxigen en 66. En total són 141 habitacions en vuit plantes, amb banys adaptats per atendre persones amb dependència. També s’està adequant un hotel de 80 places per a persones de residències que no tinguin el coronavirus però calgui aïllar-los.

A Girona s’ha obert una nova instal·lació amb 141 places. A Amposta se n’ha habilitat una altra amb 69 places, i a Tarragona s’ha adequat un hotel.

Els Bombers de la Generalitat han ajudat e la desinfecció de 221 centres.

El pla de xoc també inclou la incorporació de nou personal laboral a causa, també, del nombre de baixes mèdiques que s’han registrat en les 17 residències que té la Generalitat, on s’ha arribat a la xifra de 390 substitucions. Per fer-hi front, el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) té una borsa de professionals sociosanitaris de 1.055 inscrits que s’oferirà a les residències on ja s’han incorporat unes 400 persones. També s’han activat més de 3.000 estudiants de formació professional d’atenció a la dependència i cures auxiliars que es posaran a disposició de les necessitats que requereixin les residències.

Catalunya suma 1.898 ancians morts per la Covid-19 des de l’inici de la pandèmia i en té 3.920 més que són positius, segons les dades de Salut

Un altre mecanisme per controlar i posar fi al contagi del coronavirus als centres de la gent gran és el nombre de proves per determinar la xifra d’infectats i poder actuar en l’aïllament. Segons dades facilitades ahir per la consellera, a Catalunya s’han fet fins ahir 10.434 proves PCR a les residències de gent gran. En aquesta fase, n’han resultat positius 3.920 persones. L’objectiu és aconseguir fer-ne unes 1.500 per dia. Les proves PCR, les més eficients en el diagnosi del coronavirus, conjuntament amb els tests serològics permetran acabar de gestionar totes les residències i tenir un “mapa complet” i acurat de la situació. Tanmateix, això no serà possible fins d’aquí a tretze o quinze dies, segons Vergés.

Laboratori expedientat

Precisament, en la direcció general d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut va explicar ahir que ha obert un expedient a un centre mèdic privat, del qual no va facilitar el nom, arran de la denúncia d’un particular que li va sol·licitar fer-se un test per detectar la Covid-19 a preus propers als 100 euros. El govern català va aprovar a finals de març una resolució en la qual s’indicava que les proves PCR s’havien de posar a disposició del sistema de salut públic de Catalunya, que ara es reforça amb una ordre del govern espanyol, publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) perquè els laboratoris privats es posin a disposició dels sistema públic.

Catalunya arriba a les 3.756 morts

El Departament de Salut va informar ahir de la mort de 90 persones més per coronavirus en centres sanitaris de Catalunya,38 menys que dilluns. Des de l’inici de l’epidèmia ja han perdut la vida almenys 3.756 persones. D’acord amb les dades facilitades ahir a la nit per la Generalitat, també s’han detectat 1.308 positius nous, cosa que eleva la xifra a 36.505. Entre els afectats pel coronavirus hi ha en aquests moments 5.656 professionals sanitaris. Des de l’inici de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, s’han comptabilitzat fins avui un total de 16.651 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES