Societat

Brussel·les demana "coordinació" als estats per aixecar "gradualment" les restriccions per la Covid-19

Von der Leyen i Michel aposten per finançar la recuperació amb “enormes inversions” a través del pressupost de la UE

La Comissió Europea recomana començar el desconfinament un cop baixin “significativament” els contagis

La Comissió Europea demana als estats membres que comencin a aixecar de manera “coordinada” i “gradual” les mesures de confinament pel coronavirus un cop els contagis baixin “significativament i s’estabilitzin durant un període de temps sostingut”, el sistema sanitari tingui suficient capacitat i hi hagi la possibilitat de fer “tests massius”. En un full de ruta en què detalla les recomanacions als estats per al desconfinament, l’executiu europeu demana als estats que el procés sigui “coordinat” i basat en criteris “científics” i de “salut pública”. A més, la Comissió avisa que l’obertura de les fronteres internes ha de ser “coordinada” tenint en compte la situació pel que fa a la Covid-19 dels territoris en contacte.

Després que alguns estats ja hagin començat a aixecar algunes restriccions, la Comissió Europea publica unes recomanacions en què insisteix que el procés ha de ser coordinat per preservar "l'interès comú europeu". "El calendari i les modalitats específiques seran diferents segons l'estat, però és essencial que hi hagi un marc comú", apunta el document, que aposta per anar substituint les mesures restrictives generals per altres de més "dirigides". En la seva guia per al desconfinament, la Comissió admet que la tornada a la normalitat serà "llarga" i aposta per impulsar "mesures d'acompanyament" al desconfinament. En aquest sentit, l'executiu europeu proposa que els estats recullin i comparteixin informació de manera "harmonitzada" sobre l'expansió del virus. A més, la Comissió Europea aposta per seguir la pista i els contactes dels ciutadans a través d'una aplicació mòbil "que respecti la privacitat". Segons fonts comunitàries, seria útil que els ciutadans es descarreguessin una aplicació en la fase de desconfinament per controlar el risc d'infecció, ja que aquest creixerà quan s'intensifiquin els contactes. Segons les recomanacions de la Comissió, s'ha de protegir els grups de persones més vulnerables durant un període de temps més llarg i l'aixecament de les mesures ha de començar amb un "impacte local" que s'ha d'anar estenent "gradualment" a un àmbit geogràfic més ampli. Pel que fa als treballadors, el full de ruta de l'executiu europeu recomana que no tots vagin a treballar alhora, sinó que es facin torns. "Mentre s'hagi de mantenir el distanciament social, el teletreball s'ha de continuar potenciant", apunta. Finalment, l'executiu europeu insta els governs a "substituir" els poders especials que s'han atorgat en el marc de la pandèmia per intervencions governamentals més "dirigides". "Això assegurarà les responsabilitats democràtiques, la transparència de les mesures i la seva acceptació pública, els drets fonamentals i el respecte a la llei", diu el text.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, Charles Michel, han reivindicat el pressupost de la Unió Europea (UE) per als pròxims set anys com un element clau per finançar la recuperació de la crisi causada pel coronavirus. “El pròxim pressupost ha de ser la resposta europea a la crisi”, ha dit Von der Leyen, que ha apostat perquè els comptes mobilitzin “enormes inversions” en els primers anys per rellançar l’economia. Al seu torn, Michel ha afirmat que el pressupost, que encara s’està elaborant, ha de ser “capaç de mobilitzar tots els diners necessaris” perquè el bloc comunitari pugui recuperar-se de la crisi.

Segons Von der Leyen, perquè el pressupost plurianual de la UE sigui la “resposta europea a la crisi” cal que siguin uns comptes “completament diferents a altres pressupostos europeus” i ha de tenir un “element perquè des del principi hi hagi una iniciativa d’inversions enorme”.

Els presidents de la Comissió i del Consell tenen la tasca d’elaborar un nou esborrany pressupostari, després que els líders dels 27 rebutgessin les anteriors propostes. Segons ha explicat Michel, els caps d’estat i de govern de la UE analitzaran en la cimera del 23 d’abril quin paper ha de jugar el pròxim pressupost comunitari en el rellançament de l’economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat