Salut

Colau diu que Barcelona ha doblat els ajuts en un mes

L’alcaldessa demana a la Generalitat que també dupliqui la despesa social

Collboni alerta que l’impacte econòmic per la covid-19 “serà brutal, sense precedents”

El ple es compromet a fer un acte institucional de record per les víctimes del coronavirus

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat aquest divendres durant el ple monogràfic sobre la covid-19 que l’ajuntament ha doblat els ajuts en un mes i ha posat en valor la tasca dels serveis municipals. Segons ha expressat Colau, espera que la Generalitat també dupliqui la despesa social i reverteixi les “retallades” a la salut pública. A més, ha reiterat que ara cal la “màxima celeritat” amb les residències de gent gran, “un dels forats negres d’aquesta crisi”, i ha advertit que caldrà revisar-ne el model. Al seu torn, el primer tinent d’alcalde d’Economia, Jaume Collboni, ha alertat que l’impacte econòmic arran del coronavirus serà “brutal, sense precedents”.

Durant la intervenció del govern, Colau ha destacat “l’anticipació” com a principi bàsic de la gestió municipal de la crisi social i sanitària i ha posat com a exemple que Barcelona va ser la primera ciutat en decretar quins serveis eren essencials i quins no. A més, ha argumentat, des d’una primera fase es van reforçar els serveis socials per atendre persones en situació de vulnerabilitat.

“Hem doblat els ajuts socials en un mes”, ha remarcat, fent referència, entre altres, a l’augment en un 113% dels àpats per a persones vulnerables, i esperant que la Generalitat també dupliqui la despesa social.

Segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, els serveis socials han funcionat a tots els districtes i en tres setmanes han atès el 28% del que habitualment s’atén en un any. A més, ha assenyalat que un 35% mai no havia requerit la seva atenció.

Pavellons Salut i residències de gent gran

A banda, l’alcaldessa també ha posat en valor el fet que “en només quatre dies” es comencés a posar en marxa el projecte dels pavellons que funcionen com a extensió dels hospitals Clínic, Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron.

Segons ha dit la regidora de Salut, Gemma Tarafa, de les 550 places disponibles, actualment n’hi ha 58 d’ocupades però el flux de pacients va variant en funció, per exemple, de les altes.

Colau també s’ha referit a les residències de gent gran i ha expressat la seva preocupació pel fet de ser on s’acumulen la meitat de les morts. En aquest sentit, tant ella com Tarafa, han avisat que el model s’haurà de revisar.

“La realitat s’ha imposat”, ha reblat la regidora de Salut, al·legant que al sistema residencial no s’han fet auditories en 10 o 15 anys i criticant el poc “control públic”. “Seguim pensant que cal celeritat”, ha apuntat.

Al seu torn, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha defensat que l’ajuntament ha assumit “més enllà” de les seves competències i ha fet “el que havia de fer”.

Replicant al líder republicà al consistori, Ernest Maragall, Collboni ha argumentat que si el govern municipal ha denunciat “deficiències concretes” ha estat perquè hi havia un sistema “molt greu” i l’ajuntament estava “oferint solucions”.

Impacte econòmic “brutal”

Quant a l’impacte econòmic per la covid-19, Collboni ha advertit que serà “brutal, sense precedents”. “Mai hi ha hagut una aturada econòmica total i això fa pensar que la sortida serà difícil”, ha assegurat.

Per això, ha recordat durant la seva intervenció la bateria de mesures impulsades des del govern relacionades amb un nou calendari fiscal, flexibilitat en el pagament per part de proveïdors o l’ajornament del cobrament d’impostos.

Acte institucional

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit onejar les banderes a mig pal en senyal de dol per les víctimes del coronavirus, i s’ha compromès a fer un acte institucional de record quan les condicions sanitàries ho permetin. En una declaració institucional aprovada per unanimitat de tots els grups durant un ple extraordinari telemàtic, el consistori expressa el seu condol per les víctimes mortals del virus i el suport als contagiats, mostra la seva solidaritat amb les famílies i es faran onejar les banderes a mig pal a tots els edificis oficials de l’Ajuntament. A més, es compromet a fer un acte institucional de record quan les condicions sanitàries ho permetin.

El text de la declaració institucional fa un agraïment institucional a l’esforç dels professionals sanitaris i la seva resposta mèdica a la pandèmia, així com als treballadors i treballadores dedicats a les cures, als serveis essencials, a la seguretat i a la protecció civil. Alhora, es reconeix a la ciutadania la seva implicació en les mesures de confinament decretades, així com la participació activa en la lluita contra la pandèmia de les entitats, associacions i xarxes ciutadanes de voluntaris.

Finalment, se subratlla que Barcelona treballarà per esdevenir un dels motors principals de la recuperació econòmica del país que vetlli per la cohesió social i la sostenibilitat ambiental. Tot, amb l’objectiu de construir un futur esperançador per a tots els ciutadans i ciutadanes.

La declaració va acompanyada d’algunes consideracions, com el fet que entre l’1 de març i el 9 d’abril hi ha hagut un excés de mortalitat de 2.155 ciutadans a la capital catalana. Gràcies al confinament s’ha aconseguit aplanar la corba de contagis, però “el període cap a la normalitat serà llarg”. Per això, caldrà extremar les precaucions i fer tests a tots els col·lectius de risc, com les persones grans. “L’aturada de l’activitat ha provocat una crisi econòmica profunda que exigirà actuacions de tots els poders públics, la complicitat activa entre els sectors públic i privat, i evitar que l’epidèmia eixampli la desigualtat social i condemni a àmplies capes de la població a la pobresa”, assegura l’ajuntament.

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat aquest divendres la declaració institucional per unanimitat en el marc d’un plenari extraordinari centrat en les actuacions municipals que s’han tirat endavant per lluitar contra l’emergència sanitària del coronavirus. La sessió ha començat amb un minut de silenci per recordar i homenatjar totes les víctimes mortals provocades pel virus durant les últimes setmanes. El plenari s’ha reunit per primera vegada de manera telemàtica. L’alcaldessa ha presidit la sessió des de la Sala Lluís Companys de l’Ajuntament, acompanydaa del primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i del secretari general de la Corporació Municipal. Els presidents de grup han intervingut via videoconferència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS