Salut

Salut busca com alleugerir el confinament a Barcelona

De moment, demana al ministeri que només Girona, Lleida i la Catalunya Central passin a la fase 1 a partir de dilluns

Valora fórmules intermèdies per a l’àrea metropolitana perquè ha baixat el risc

La gran majoria del territori català entrarà dilluns en la fase 1 del desconfinament, però la gran majoria de la població continuarà amb les restriccions de la fase 0. Aquest és el panorama que es dibuixa, de moment, a partir de la proposta que el Departament de Salut va fer arribar ahir al Ministeri de Sanitat. Vol que les regions sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central avancin cap a la fase 1, de la qual, en principi, quedarien excloses, una setmana més, les regions sanitàries de Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud, on viuen un 65% dels catalans. Amb tot, responsables de l’Ajuntament i del departament que lidera Alba Vergés estan treballant intensament per mirar d’avançar cap a un desconfinament segur de la capital catalana i el seu entorn. Les tendències dels indicadors són bones i el risc de rebrot ja és baix o moderat, però el gran volum de població implicada fa patir els experts i és el que fa posar el fre. Així doncs, s’estudien solucions “intermèdies” per mirar d’avançar amb peus de plom. Avui al matí s’acabaran de pactar i al migdia es faran públiques.

La Generalitat confia que, com la setmana passada, la proposta tirarà endavant sense complicacions pel que fa a Girona, Lleida i la Catalunya Central, atès que la proposta enviada persegueix l’objectiu de “recuperar la normalitat amb prudència”, segons va explicar la consellera de Salut.

Només prenent com a base aquesta cautela i contenció es pot entendre que l’àrea metropolitana nord hagi quedat fora, de moment, del canvi de fase. La setmana passada era la regió amb uns guarismes més pròxims als de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, que acreditaven un risc baix de rebrot i que van ser habilitades per accedir a la fase 1. Set dies després, els indicadors d’incidència i de la taxa reproductiva a la regió metropolitana nord han continuat evolucionant bé, fins al punt que l’índex EPG també mostra un risc baix de rebrot. Malgrat això, no s’ha demanat el canvi de fase encara. En canvi, sí que s’ha fet per a Girona, on el risc de rebrot és encara moderat, pel fet que encara s’arrosseguen molts positius nous de les visites a les residències de gent gran.

“La qüestió no és què li cal o li manca a la regió metropolitana nord per canviar de fase. La diferència no té a veure amb els indicadors, sinó amb la realitat de com viu i es desplaça la gent”, argumentava Vergés. La densitat de població i el risc de contagi en el transport públic són factors que amoïnen els experts en salut pública. D’aquesta manera, s’estarien buscant solucions per “alleugerir” la pressió del confinament a la capital, però sense perdre de vista els criteris tècnics i sanitaris i l’actitud conservadora que ha guiat fins ara la desescalada.

El repte que tenen els tècnics per articular la recuperació de la normalitat a l’entorn metropolità és l’alta densitat a Barcelona i la diversitat de les àrees metropolitanes nord i sud, en les quals conflueixen grans ciutats amb entorns molt més rurals i relaxats en un aspecte epidemiològic. Conjuminar aquests factors amb d’altres com ara la capacitat d’atenció hospitalària als casos més greus i de detecció des de la primària dels nous positius i els seus contactes no resulta fàcil, i encara menys amb presses per recuperar l’economia. D’aquí que es valori la possibilitat d’establir diferents ritmes dins les zones metropolitanes en funció de les característiques del territori, mentre que a les grans ciutats es podrien introduir algunes mesures de relaxació del confinament de manera progressiva.

Treballem per tenir la màxima sensibilitat territorial. És qüestió de dies que s’avanci a tot arreu. Calma que tot arribarà
Amb l’Ajuntament compartim tant les ganes de continuar avançant com la certesa que hem de tenir prudència
Cal recordar que estem en fase de desconfinament, no en fase de ja s’ha acabat tot
Alba Vergés
Consellera de Salut

Illa insisteix que la decisió es prendrà conjuntament

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, mantindrà una reunió bilateral avui amb Alba Vergés i el seu equip per acabar de discutir els detalls de la proposta catalana. “Prendrem una decisió conjunta perquè estem en època de cogovernança”, va insistir. El canvi de fase a Girona, Lleida i la Catalunya Central es dona per fet, però caldrà veure quin grau de tolerància hi ha amb la proposta de transició que es pugui consensuar amb l’Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, podria jugar a favor dels interessos catalans que la comunitat de Madrid hagi tornat a demanar accedir íntegrament a la fase 1. Fa una setmana li van tombar la proposta i ara l’ha reforçat amb aspectes tècnics com ara la contractació de personal i la creació d’equips de rastrejadors per detectar els contactes dels positius (com farà també Catalunya) o l’obligatorietat de dur mascareta. Si Madrid acaba passant pantalla, Barcelona també ho podria tenir millor per fer-ho. Entre les propostes rebudes ahir, també hi ha la de Formentera (que continua sense positius) i tres illes de les Canàries de passar a la fase 2. El ministre Illa va agrair la prudència de les propostes com ara la del govern català. “S’està fent un gran treball”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona