Salut

Directors i treballadors de residències denuncien a la fiscalia la seva desatenció

L’Ascad, que aplega 250 professionals de centres públics i privats, diu que la manca de mitjans els va deixar abandonats

Volen que es depurin responsabilitats

Entre les denúncies fetes pels familiars perquè la fiscalia investigui per la via penal la gestió de les residències durant la crisi, hi consta també la queixa de l’Associació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (Ascad), que aplega 250 professionals, entre directors i gericultors. “Volem posar sobre la taula la realitat, perquè segur que hi ha hagut errors, però és injust que es criminalitzi les residències quan no ens han escoltat, sense tenir recursos ni els mitjans”, assenyala el seu president, Andrés Rueda. En la denúncia exposen el que des d’un primer moment denunciaven els centres, sense el personal i sense el material sanitari bàsic per atendre i frenar els contagis. També critiquen la “sobrecàrrega assistencial” dels protocols sanitaris que van obligar a aïllar uns 6.000 treballadors, que es van confinar sense fer-los tests, ni cap alternativa per substituir-los, cosa que va deixar els centres curts de personal. En l’escrit a la fiscalia es fa constar que es va informar de la situació la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies el 17 de març, dies després del tancament dels centres residencials. “Veus que el material arriba quan ja tots estem malalts i això és un insult”, assegura Rueda, que vol que es depurin responsabilitats per part de les administracions, tant autonòmica com estatal, coneixedores del que estava passant a les residències.

Els responsables dels centres asseguren que han estat el “cap de turc” ja que s’ha posat el focus injustament sobre els centres mentre eren “abandonats” per les administracions, que actuaven “tard i malament”. “Volem que s’investigui a fons per poder dir que no és culpa nostra”, defensa Rueda, que no amaga la preocupació i el suport als companys que pel seu càrrec ara s’enfronten a una causa penal. La fiscalia té obertes 30 investigacions per aclarir si hi va haver accions delictives en la gestió de residències de Catalunya durant la Covid-19.

LA FRASE

És injust que se’ns criminalitzi quan no ens han escoltat, i treballàvem sense recursos ni mitjans
Andrés Rueda
president de l’ascad

Instruccions clares per reobrir

Les residències –igual que ahir reclamaven les entitats socials del tercer sector– demanen “instruccions clares” per al pla de desescalada. En la fase 2 els centres residencials podran obrir portes als familiars, però els centres reclamen més concreció. “S’està parlant de visites de mitja hora quan els experts diuen que millor exposicions més curtes de quinze minuts per minimitzar el risc de contacte”, assenyala el president d’Ascad. Més enllà de concertar la cita, es facilitarà que les visites es facin en espais oberts i amb les garanties de protecció. Ahir la Confederació Empresarial del Tercer Sector de Catalunya reclamava ajuts específics perquè les entitats puguin cobrir el sobrecost de les mesures per la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia