Salut

El síndic denuncia la manca de lideratge i d’informació durant la crisi sanitària

Proposa un pacte de país per obtenir “canvis radicals” i més pressupost per a salut, serveis socials i drets dels infants

“Cal estudiar a fons què ha passat”

El síndic de greuges denuncia la manca de lideratge públic i d’informació que hi ha hagut durant l’emergència sanitària pel coronavirus i reclama un pacte de país, amb implicació parlamentària però també social, per escometre una reforma estructural important. Així consta en l’informe Salut i drets en la crisi de la Covid-19 que Rafael Ribó va lliurar al Parlament i va exposar al president de la Generalitat, Quim Torra.

“No s’ha identificat un lideratge sòlid, clar i convincent en la lluita contra el coronavirus, s’han evidenciat mancances en la gestió i no s’ha transmès la tranquil·litat i la seguretat necessàries. Al contrari, en alguns casos s’han observat manques de coordinació i col·laboració clares”, diu l’informe del síndic, que considera “inaudit” que a hores d’ara encara no hi hagi una “transparència total” sobre el que ha passat. Ribó fa especial incidència en l’àmbit de les residències, on la manca de lideratge i la poca preparació del sector s’ha fet encara més evident.

Per tot plegat, Ribó considera prioritari aclarir què ha fallat amb més investigacions, crear comissions d’experts assessors i abordar sense més demora el problema de finançament que arrossega el sistema sanitari públic, per al qual creu que s’hauria d’arribar a doblar la inversió actual. Això permetria millorar les condicions dels professionals, però també reformar l’atenció primària i la xarxa hospitalària. El síndic també lamenta la “centralització excessiva” de competències per part de l’Estat.

Més recomanacions de l’informe

Garantir que el sistema sanitari disposa del material de diagnòstic, de tractament i de protecció suficients per fer front a un probable rebrot i proveir tots els serveis essencials.

Crear una reserva estratègica estable de medicaments i de productes sanitaris.

Potenciar la prevenció i la vigilància epidemiològica i enfortir l’àmbit de la salut pública perquè pugui actuar.

Crear una comissió específica dependent de Presidència per construir un relat epidemiològic i sanitari que ajudi a comprendre què ha passat i tenir-ho en compte en el futur

Informar amb claredat sobre l’alentiment de l’atenció sanitària per no crear falses expectatives de normalitat a curt termini.

Valorar ser productors del material sanitari imprescindible per evitar dependre del mercat exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona