Salut

L’Hospital Clínic prova un sistema autònom de desinfecció que elimina la totalitat de fongs i bacteris

El centre estudiarà si el robot funciona en espais amb presència de coronavirus

L’Hospital Clínic ha provat un sistema autònom de desinfecció que permet eliminar el 100% de fongs i bacteris i ho fa reduint el temps necessari. Es tracta del sistema ASSUM, un robot autònom que desinfecta habitacions i sales mitjançant llum ultraviolada.

La possibilitat de provar aquest sistema parteix d’una iniciativa liderada per l’associació COVIDWarriors, que a partir d’una cessió de MIR Robotics (fabricants de robots autònoms) va involucrar a MTS Tech (experts en automatitzacions i integracions robotitzades), per crear el robot. Després de fer diversos experiments amb els microorganismes més habituals en àmbit hospitalari, s’estudiarà si també serveis en espais on hi ha hagut SARS-CoV-2.

Un procés complet de desinfecció hospitalària amb els sistemes tradicionals de neteja, el tancament de la unitat i el decaïment natural dels agents patògens pot superar les 48-72 hores. A més, quan hi ha una pressió assistencial alta i amb l’objectiu de reduir aquest temps es fan servir gasos que són tòxics en major o menor grau per a les persones i cal un mínim de dos tècnics per dur a terme la descontaminació.

En aquest cas, el robot primer reconeix l’espai a desinfectar, l’algoritme calcula la distància, el temps i la intensitat adequada d’acord amb els paràmetres necessaris i als elements i espais que es va trobant. Després, i un cop confirmat que no hi ha cap persona present, inicia el protocol de desinfecció. En acabar avisa que tot el procés s’ha dut a terme sense incidents.

El president de COVIDWarriors, Andreu Veà, ha explicat que l’ús de la llum ultraviolada per a la desinfecció d’espais no és una cosa nova però sí que ho és fer-ho amb robots autònoms i de forma sistemàtica.

En les proves del sistema, s’han utilitzat els cinc microorganismes més freqüentment trobats en l’ambient hospitalari i diverses superfícies. S’han fet tres rèpliques de cada experiment i els resultats demostren que s’aconsegueix desinfectar el 100% mitjançant l’adequada intensitat, distància i temps.

“Encara que segueix sent necessària una persona que comprovi que no hi hagi ningú a l’habitació, que tanqui la porta o posar cartells per avisar que s’està desinfectant, suposa un important estalvi no només de temps sinó en materials fungibles”, ha afirmat el director d’Infraestructures i Enginyeria Biomèdica del Clínic, Ferran Rodríguez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia