Salut

Detecten el coronavirus un any abans del primer cas

Investigadors de la UB analitzen mostres congelades d’aigües residuals a Barcelona que revelen rastres del genoma del virus el 12 de març del 2019

El primer cas es va notificar el 25 de febrer del 2020

Gairebé un any abans que es detectés el primer cas de Covid-19 a Barcelona, el 25 de febrer del 2020, el virus ja circulava per la ciutat. Concretament, s’han trobat rastres del genoma del SARS-CoV-2 en aigües residuals del 12 de març del 2019, molt abans fins i tot que es tingués constància de qualsevol cas al món.

Així ho han certificat investigadors del Grup de Virus Entèrics de la UB a partir d’un projecte de vigilància sentinella del SARS-CoV-2, una iniciativa coordinada per aquest grup de recerca, en col·laboració amb Aigües de Barcelona i amb el finançament del projecte Reveal, de l’empresa Suez.

L’objectiu de la detecció del virus en les aigües residuals és facilitar l’adopció de mesures immediates amb vista a futures onades de la Covid-19. Tanmateix, aquests resultats indicarien ara que la infecció ja era present molt abans, la qual cosa podria obrir una nova línia d’investigació.

Detecció precoç

Tot i que la Covid-19 és una malaltia respiratòria, s’ha demostrat que hi ha grans quantitats de genoma del coronavirus a les femtes, que posteriorment arriben a les aigües residuals. Des del 13 d’abril d’aquest any, els investigadors van analitzar setmanalment mostres obtingudes en dues grans plantes de tractament d’aigües residuals de Barcelona. “Els nivells del genoma del SARS-CoV-2 van coincidir clarament amb l’evolució dels casos de Covid-19 entre la població”, explica Albert Bosch, catedràtic de la Facultat de Biologia de la UB i coordinador del treball.

Posteriorment, es van analitzar mostres congelades dels mesos anteriors a l’inici del mostreig, les quals van revelar la creixent aparició de genomes del SARS-CoV-2 entre principis de gener i principis de març del 2020, abans de l’arribada del coronavirus a Espanya. Concretament, el 15 de gener ja es detectava la presència del virus, 41 dies abans de la declaració del primer cas de Covid-19, que es va notificar el 25 de febrer.

Aquests resultats van impulsar els investigadors a analitzar algunes mostres congelades entre el gener del 2018 i el desembre del 2019, amb el sorprenent resultat de la presència de genomes del SARS-CoV-2 el març del 2019. “Totes les mostres van resultar negatives, a excepció del 12 de març del 2019, on els nivells de SARS-CoV-2 eren molt baixos però van donar clarament positiu per PCR i, a més, emprant dues dianes diferents”, explica l’investigador.

Aquesta circumstància permet assenyalar que l’epidemiologia basada en aigües residuals és una eina potencial d’alerta precoç de la circulació del virus entre la població, especialment tenint en compte la important presència de persones asimptomàtiques i presimptomàtiques que també el transmeten, segons assenyalen els experts.

“Barcelona rep molts visitants per motius turístics o professionals –continua Bosch–, i és més que probable que una situació semblant s’hagi donat en altres llocs del món”, hi afegeix. “Atès que la majoria de casos de Covid-19 mostren una simptomatologia semblant a la grip, els primers devien quedar emmascarats com a casos de grip sense diagnosticar”, conclou.

LES FRASES

L’epidemiologia basada en aigües residuals és una eina potencial d’alerta precoç de la circulació del virus entre la població
Els primers casos de Covid-19 devien quedar emmascarats com a casos de grip sense diagnosticar
Albert Bosch
catedràtic de Biologia de la UB i coordinador del treball

Clou el Gamelab amb 15.000 participants

El Gamelab Live va tancar ahir l’edició en línia amb 15.000 espectadors que han seguit les conferències de la 16a edició del congrés internacional sobre el videojoc i l’oci interactiu.

Més de 300 persones en una festa a Sitges

La policia local de Sitges va intervenir durant la revetlla de Sant Joan una festa privada amb més de 300 persones a la urbanització Vallpineda. La gent ni duia mascareta ni respectava el distanciament.

Abonen l’ingrés mínim vital a 6.000 llars

La Seguretat Social va abonar ahir el primer pagament de l’ingrés mínim vital (IMV) a 6.140 llars de Catalunya, en les quals viuen més de 20.000 persones beneficiàries d’aquesta prestació.

Vuit morts més per Covid-19 i 163 positius nous

Les funeràries van reportar ahir vuit noves morts per Covid-19 a Catalunya, segons l’últim balanç de Salut. El nombre de víctimes està xifrat en 12.541. D’altra banda, s’han detectat 163 nous casos positius.

Barcelona farà un acte de dol per les víctimes del virus

L’Ajuntament de Barcelona convocarà “aviat” un acte de dol per recordar i retre homenatge als prop de 3.400 barcelonins que han mort a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia