Salut

Coronavirus

Salut crea una unitat de seguiment de la Covid-19 per coordinar la resposta a l’evolució del virus

La dirigirà Jacobo Mendioroz i estarà integrada per professionals de diverses disciplines i institucions

L’objectiu és millorar els processos de seguiment, articular les respostes i coordinar-les amb accions concretes

El departament de Salut ha anunciat aquest dimecres la creació d’una unitat específica de “seguiment” de la Covid-19 a Catalunya formada per professionals de diferents disciplines i institucions. El nou organisme estarà dirigit pel metge especialista en medicina predictiva i salut pública de l’Institut Català de la Salut (ICS) Jacobo Mendioroz.

Aquesta nova unitat ha estat presentada en roda de premsa per la consellera de Salut, Alba Vergés, el mateix Mendioroz i el director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria.

Passada la fase més dura del confinament i amb l’escenari de possibles brots sobre la taula, Salut vol coordinar de forma continuada la resposta a l’evolució de la pandèmia. La consellera Vergés ha destacat que s’han passat etapes molt crues però que estan treballant perquè les que venen no siguin tan dures, si bé “no seran senzilles”.

Per tot plegat, considera necessari tenir un àmbit de “coordinació” de tots els actors implicats perquè la resposta es doni des d’un abordament “transversal”, una perspectiva que veu “imprescindible des del punt de vista de la vigilància epidemiològica i en l’àmbit de la prevenció”. “És hora de tenir una mirada i una perspectiva transversal” i això implica també cedir la comunicació en situacions de crisi a algú com Mendioroz.

Vergés ha posat com a exemple protegir els centres sanitaris, els col·lectius més vulnerables i “tota la prevenció” com a millor resposta inicial a la transmissió del virus. També es busca millorar la comunicació del risc de contagi així com una bona coordinació amb tota la part assistencial.

“És una situació que necessita d’una coordinació que vagi més enllà del sistema sanitari”, ha remarcat.

El responsable de la nova unitat de seguiment, Jacobo Mendioroz, ha explicat que no faran “res que no s’hagi fet abans, sinó que es tracta de simplificar processos, millorar la coordinació i treballar de forma més transversal”.

Ha remarcat que es fonamental “coordinar respostes en temps i espai” i és “molt important anar sempre alineats en la mateixa direcció”, fet pel qual es crea aquesta nova unitat. “El fet que augmenti l’epidèmia en un lloc implica una sèrie de mesures i articular les respostes i coordinar-les amb accions concretes es el que permetrà la creació de la unitat”, ha indicat.

Tot partint de la base que “la resposta a l’epidèmia no pot ser homogènia”, atès que cada eventual brot tindrà les seves pròpies “característiques”, es requereix d’una mena de comandament únic que dirigeixi les actuacions.

Catalunya ha entrat ara en una fase diferent de la pandèmia, ja que s’ha abandonat el confinament, i és en el marc d’aquesta “experiència nova” que cal un organisme com aquest.

Es tracta de “passar del que tenim escrit en un paper a la vida real”, ha reblat.

L’especialista de l’ICS ha subratllat que cal un programa de fases i alertes en què hi hagi una resposta homogènia i que això sigui liderat pels sistemes de vigilància. “Això exigeix d’una coordinació que durant el temps de l’epidèmia no era viable”, ha admès.

En la fase actual Salut vol fer tot el possible per no haver d’arribar de nou a una situació com la viscuda durant l’estat d’alarma. “Haurem de fer la previsió de quines respostes es donaran segons com augmentin els casos”, ha relatat en relació a possibles ajustos, avaluació de mesures o creació de nous indicadors.

Mendioroz ha volgut deixar clar que no hi ha “un pla mestre” sinó que cada cop caldrà donar una resposta adaptada que pugui contenir l’epidèmia si hi ha un brot. Com a exemple, ha recordat que les característiques del brot al Segrià són molt diferents del que es va viure a la Conca d’Òdena.

En la mateixa línia, Llebaria ha insistit que “davant un repte únic mai vist” convé “coordinar i cooperar amb tots els actors que intervenen en la lluita contra la pandèmia”. “És una situació que necessita d’una coordinació que vagi més enllà del sistema sanitari”, ha remarcat.


Casos identificats
En relació amb el brot al Segrià, Mendioroz ha assegurat que “el gruix dels casos estan identificats” i que “la capacitat de transmissió del virus es redueix”. “Ara veiem la segona onada del primer pic. A partir d’ara començarem a veure si les mesures decretades han estat eficaces, en una o dues setmanes”, ha apuntat.

Mendioroz han destacat que la quinzena de brots que hi ha a la comarca lleidatana no tenen res a veure amb el que va passar al principi de la pandèmia a la Conca d’Òdena, ja que ara sí que seria possible seguir la traçabilitat des casos.

Coronavirus

Salut diu que la funció principal de vigilància de casos a Barcelona correpon a l’ASPB

ACN

El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Xavier Llebaria, ha assegurat aquest dimecres que la funció principal en relació a les funcions de vigilància i control a la ciutat de Barcelona pertanyen a l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Llebaria ha fet aquesta afirmació després que l’alcaldessa Ada Colau hagi expressat preocupació per si el rastreig de casos de la Generalitat funcionava o no a ple rendiment.

El director de l’ASPCAT ha recordat que “tant a nivell tècnic com a nivell Ajuntament-departament de Salut hi ha nombrosos espais de comunicació i coordinació”, com la comissió de vigilància epidemiològica o el Procicat, on el consistori està representat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona