Salut

Figueres tempera el temor generat per les restriccions

L’alcaldessa, Agnès Lladó, defensa la necessitat extremar la prevenció i la ràpida reacció que han tingut

Veu prioritari reduir el contacte social i demana tranquil·litat

El govern de Figueres va donar ahir un missatge de tranquil·litat després d’un cap de setmana marcat per la presa de mesures excepcionals per part del Procicat, dos dies després de l’anunci del mateix ajuntament que s’extremaven les mesures de seguretat sanitària.

L’alcaldessa, Agnès Lladó, subratllava ahir que la situació des del punt de vista assistencial està molt controlada. “No volem crear alarmisme”, deia. A l’hospital de Figueres –d’abast comarcal– hi ha cinc ingressats i tots ells “amb una situació lleu”. Lladó defensava ahir que les mesures s’havien pres amb la prevenció necessària. “Van arribar a temps”, afirmava. “Ens vam avançar a com es van aplicar al Segrià, l’Hospitalet i àrea metropolitana. Es van prendre les mesures dos dies després de superar els 50 casos per 100.000 habitants”, justificava.

Això sí, Lladó reclamava un altre esforç a la comunitat figuerenca per reduir els contactes socials. Actualment a Figueres hi ha sis brots detectats, dels quals quatre s’han produït per contactes familiars i dos en l’àmbit laboral. “Quedem-nos més a casa”, demanava Lladó als figuerencs. Actualment Figueres té 101 casos de persones malaltes de Covid-19. “Per entendre la dimensió de la tragèdia cal fer veure als més joves que han de pensar en els seus pares i els seus avis”, descrivia el segon tinent d’alcalde i regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga. La franja d’edat amb més contagiats actualment és la d’entre 19 i 40 anys.

L’equilibri entre no perjudicar sense remei l’economia local i prevenir la salut implica entendre que tan prioritària és una cosa com l’altra. “L’equilibri entre economia i salut és delicat”, assenyalava Jesús Quiroga. “La recuperació de l’economia local –va admetre Lladó– anava més de pressa del que prevèiem i ara aquesta situació és una galleda d’aigua freda.” Els museus de la ciutat continuaran oberts, una mesura que genera desconcert. “No es tracta de fer una diferenciació entre comunitat de veïns de Figueres i comunitat turística”, argumentava Lladó.

El vicealcalde, Pere Casellas, afirmava que la Guàrdia Urbana treballa perquè es porti mascareta. “Des de divendres s’han tramitat 76 denúncies per no portar la mascareta”, va explicar. L’Ajuntament ha posat en marxa “un tràmit administratiu” per tramitar aquestes sancions basades en la llei de salut. L’altre àmbit en què treballa la Guàrdia Urbana és l’oci nocturn a la ciutat i també les trobades de més de deu persones

A Vilafant, l’alcaldessa, Consol Cantenys, admetia que la primera reacció va ser que van quedar “descol·locats” per les restriccions. “Teníem quatre casos, però estem enganxats a Figueres i ens hi han inclòs”, resumeix. A banda d’afectar comerç i restauració, les primeres mesures van ser la cancel·lació d’actes de la festa del Carme el cap de setmana, el tancament del pavelló a activitats esportives i el dels parcs infantils. S’està valorant si mantenir els Vespres Musicals de final de setmana. “Som com un apèndix de Figueres; ara cal reforçar la conscienciació de la població, per reduir la transmissió social”, diu Cantenys.

LES FRASES

No volem crear alarmisme. Era necessari prendre mesures i vam arribar a temps
Agnès Lladó
Alcaldessa de Figueres
Teníem pocs casos però estem enganxats a Figueres i ens han inclòs en les restriccions
Consol Cantenys
Alcaldessa de vilafant

“Preocupació i incomprensió” a Comerç Figueres

e.c

“Ens ha agafat amb el peu canviat, precisament en el moment en què ens juguem la Champions de l’activitat econòmica, la temporada d’estiu; estem molt preocupats”, diu Frederic Carbó, president de l’associació Comerç Figueres. L’entitat, que havia reunit ahir la seva junta de comerç, calcula que des d’aquest cap de setmana passat (quan van començar a circular les primeres declaracions sobre noves restriccions a la ciutat), “les caixes han baixat un 50%”. Carbó hi va afegir que ahir va rebre un degoteig de trucades d’associats que volien informar-se per reconduir o tramitar ERTO. El que més molesta el sector és que una setmana enrere hi havia la sensació que tot estava bé i es tornava a engegar l’activitat, i de cop i volta es van tornar a trobar en aquesta situació. “Qui fa aquests controls i com es fan? Si hi ha 60 casos positius no es poden aïllar? Com pot ser que això se’ns torni a escapar de les mans?”,  pregunta el president de l’entitat. Segons Carbó, els comerciants “han complert escrupolosament” les consignes i mesures de seguretat que s’han hagut d’aplicar per limitar els contagis; “també la ciutadania ho ha fet bé i majoritàriament la gent porta la mascareta”, hi afegeix. Pel president de Comerç Figueres aquestes noves restriccions plantegen massa contradiccions: “Gent d’Olot ara pot anar a Roses o a la Jonquera a menjar en grup i no pot fer-ho a Figueres? No ho entenem”, insisteix, i confia que no es tracti de “fer de conillets d’Índies”. “Tornem a ensopegar amb la mateixa pedra”, diu Carbó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà