Salut

El cap d’Infeccioses del Mar creu que les noves mesures arriben “tard” i apostaria per un confinament total breu

Horcajada té la sensació de “’pre-tsunami’” després que els ingressos per covid-19 s’hagin triplicat a l’hospital

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, el doctor Juan Pablo Horcajada, tem un segon ’tsunami’ de la covid-19 com va passar en la primera onada de la pandèmia. En una entrevista a l’ACN per valorar les mesures anunciades pel Govern aquest dijous, afirma: “El que estem veient als hospitals és que calen mesures molt contundents ja i que anem tard. Si aquestes mesures són suficients o no, jo diria que com més es faci, millor”. Per això, seria més partidari d’un confinament total breu, per “donar un cop fort i després esglaonar a poc a poc”. Horcajada compara la situació actual amb una “locomotora a tota pastilla” que cal frenar. En els últims dies, l’hospital ha triplicat el nombre de pacients ingressats per covid-19.

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar dubta que les noves restriccions, que inclouen el confinament perimetral per municipis els caps de setmana o el tancament de la cultura, siguin “prou eficients”, sobretot tenint en compte que arriben “una mica tard”. “Tant de bo ho siguin”, afegeix.

En la situació actual, el doctor Horcajada es mostra més partidari d’un confinament total breu, perquè intentés fer de tallafoc del virus: “Sé que es busca un equilibri entre l’economia i la sanitat, però en aquest moment, quasi diria de fer un confinament complert, breu, per intentar donar un cop fort i després veure si es pot esglaonar a poc a poc”.

El doctor Horcajada adverteix que les dades de contagis dels últims dies apunten que els ingressos continuaran incrementant. “Això és com una locomotora que va a tota pastilla i que intentes frenar però que es trigarà un temps. Com més aviat posis el fre, més aviat s’aturarà. I ara va desbocada”, alerta.

A l’Hospital del Mar, hi ha ingressats en aquests moments més de 100 pacients amb covid-19, mentre que a l’estiu el nombre s’havia mantingut més o menys estable en una trentena. Fa uns dies, en aquest centre barceloní hi havia una planta de pacients amb covid-19; ara n’hi ha tres i n’obriran una quarta.

Sensació de ‘pre-tsunami’

Tot i que els hospitals estan més preparats que a la primavera, el doctor Horcajada assenyala que els professionals estan cansats i posa l’exemple dels especialistes en Malalties Infeccioses, que durant tots aquests mesos no han parat.

“El que ens fa por és que no puguem arribar si torna a haver-hi un tsunami. Ara no tenim la sensació de tsunami, sinó de ’pre-tsunami’, per dir-ho d’alguna manera”, descriu el doctor Horcajada, que adverteix que, si no es prenen mesures a temps, la segona onada “pot ser pitjor que la primera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona