Salut

“No hem doblegat la corba”

Salut adverteix que cal consolidar la baixada abans de plantejar l’aixecament de mesures

El toc de queda nocturn s’allargarà quinze dies més

Comencen a caure també les visites externes per l’augment de casos

La velocitat dels contagis decreix, és cert, però no és el moment de llançar les campanes al vol, perquè “la segona onada encara no s’ha superat”. Així de clar ho expressa la consellera de Salut, Alba Vergés, davant l’optimisme que ha despertat el nou descens de la taxa de reproducció de la pandèmia, que ara és de 0,96. “La corba s’està desaccelerant, però no n’hi ha prou”, insisteix davant la certesa que durant els pròxims dies continuaran creixent altres valors –nous positius, hospitalitzats i ingressos a l’UCI– que, amb el pas dels dies, també haurien de començar a baixar en aquest mateix ordre.

Si bé la Rt ja està sota els paràmetres fixats per la Generalitat per plantejar una retirada progressiva de les mesures, els altres dos (nous positius diaris i malalts greus de Covid ocupant llits de cures intensives) encara estan lluny dels valors que el govern s’ha fixat com a objectiu.

Encara que s’assoleixin aquests tres marcadors, Vergés admet que “amb un miler de casos al dia l’atenció primària continuarà tenint molta feina”, però es podrà plantejar una recuperació progressiva de la normalitat. Els experts, però, recomanen emprendre passes cap a la normalitat amb valors encara més baixos per poder garantir així la traçabilitat dels casos. El Departament de Salut, que ha estat incapaç de fer aquest control de manera eficaç en l’inici de les dues onades de la pandèmia, sosté que amb un miler de casos diaris, a la tercera, sí que ho podria fer. “Estem d’acord que els experts ens diuen que mil casos al dia són molts casos, però en aquest punt els podríem traçar. Eradicar el virus és molt difícil”, insisteix la consellera.

Un joc d’equilibris

Vergés afirma que per assolir els objectius que es fixa l’Organització Mundial de la Salut, tenir una incidència acumulada a 14 dies inferior a 30 casos, “hauríem hagut d’estar tots aquests mesos amb les mesures actuals i, com a govern, hem de mantenir un equilibri entre les necessitats de salut pública i les necessitats d’activitat social i econòmica. “Arribar a la situació ideal tindria un cost enorme.”

Així doncs, Vergés lamenta que “no podrem buscar la situació ideal des del punt de vista només de la salut”, però es compromet a “no tenir pressa en aixecar-les”. De moment, des de Salut es té clar que el Procicat prorrogarà pròximament el toc de queda nocturn quinze dies més per mirar de preservar aquesta tendència positiva en les dades. La restricció de moviments entre les 22 i les 6 h es va activar el 25 d’octubre i s’exhauria dilluns vinent. I la restauració, quan pugui tornar a l’activitat, ho haurà de fer probablement amb una normativa més estricta pel que fa a l’ús de la mascareta.

L’alleujament de les mesures, però, s’albira llunyà, perquè les xifres epidemiològiques encara espanten. Ahir es van notificar 66 defuncions i un volum de positius cinc cops superior a l’objectiu perseguit: 5.024. Als hospitals hi ha 2.770 persones amb Covid, 485 de les quals són a cures intensives.

Més desprogramació

La pressió als hospitals està fent que augmentin les desprogramacions arreu del país. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, confirma que el gran increment de contagis registrats durant les últimes setmanes ha repercutit en l’activitat quirúrgica programada, i ja té una estimació de com ha afectat als hospitals. En els centres sanitaris mitjans i petits s’ha hagut de desprogramar entre un 10% i un 12% de les intervencions, mentre que als grans hospitals l’activitat encara funciona al 100%. Comella també assegura que les consultes externes i les proves complementàries funcionen amb normalitat “amb l’excepció” de les Terres de l’Ebre, on diversos brots importants han agreujat la situació de pandèmia i s’han hagut d’ajornar les proves de diagnòstic de problemes digestius. No obstant, l’hospital de Vic també ha anunciat que ha començat a desprogramar visites amb especialistes de resultes de la necessitat de reassignar el personal a la lluita contra la Covid-19, que els darrers dies ha tingut força incidència a la zona i ha fet créixer els ingressos al centre. L’activitat més afectada, però, són les cirurgies no urgents que requereixen hospitalització i les proves amb sedació, ja que el personal que se n’encarrega és també el més adient per atendre els pacients de Covid.

LA FRASE

No podrem buscar la situació ideal des del punt de vista només de la salut. Busquem l’equilibri
Alba Vergés
Consellera de Salut

LA XIFRA

739
és el risc de rebrot
al conjunt del país, vuit punts inferior al d’ahir i clarament més baix que fa una setmana (937).

Un Nadal sense cavalcades i amb mesures

“El format clàssic de cavalcada dels Reis Mags de cap manera serà viable.” Les paraules del subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, deixen clar que s’acosta un Nadal amb mesures especials. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, especula amb la possibilitat de “cavalcades estàtiques” si el nivell de contagis al municipi ho permet. I Alba Vergés, preguntada pels retrobaments familiars al Nadal, pronostica que “patirem” i, tot i que encara falta, avança que potser caldrà “modificar hàbits i deixar passar uns dies entre visites a diferents grups familiars o fer trobades a la tarda en comptes de dinars amb sobretaula.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva