Salut

Més cribratges, aviat a Figueres i Palafrugell

Les primeres proves massives amb tests antigènics ràpids a la regió sanitària gironina van començar ahir a Olot i Banyoles

A tots dos llocs hi va acudir molta gent i potser hi dedicaran més dels tres dies previstos

Aquests tests són tan fiables com els PCR, assegura Salut

Els següents municipis de la regió sanitària de Girona on es faran cribratges massius per detectar positius asimptomàtics de Covid-19 seran, molt probablement, Figueres i Palafrugell, a partir de la setmana que ve. La previsió, però, pot variar depenent de l’evolució de la pandèmia en els pròxims dies. L’anunci el van fer responsables del Departament de Salut ahir, que va ser la primera jornada d’aquestes proves intensives i gratuïtes a Olot i Banyoles, ciutats on s’estrena la utilització dels tests antigènics ràpids (TAR) a gran escala a la regió sanitària. Avui i demà es continuaran fent (de deu del matí a cinc de la tarda a Olot i en el cas de Banyoles fins a les sis del vespre) i, si hi ha prou demanda, és possible que el període s’ampliï amb alguna jornada més. És una opció que no es pot descartar, atesa la massiva afluència de gent a totes dues ciutats (que va sorprendre agradablement els mateixos organitzadors), tot i que la realització dels tests s’havia anunciat tot just el dia abans. Al final de la jornada, a la ciutat garrotxina s’havien fet 549 TAR i a la del Pla de l’Estany, 506.

A Olot, les proves (destinades a més grans de 16 anys) es fan al pavelló firal de l’antiga estació, mentre que a Banyoles es varia d’escenari cada dia: ahir es va utilitzar el pavelló de la Draga; avui, el de Can Puig, i demà, el de la Farga.

El que es pretén amb aquests desplegaments és detectar la gent que està contagiada però no té símptomes i, per tant, es corre el risc que estigui estenent el virus entre la gent del seu entorn. Per trencar la cadena de contagis és necessari fer proves a com més gent millor, van coincidir a assenyalar, sense facilitar xifres concretes, Josep Carreras i Salvador Campasol, els directius del Departament de Salut que van supervisar ahir els tests a Olot i Banyoles, respectivament.

Llocs prioritaris

El fet que Figueres i Palafrugell siguin els pròxims escenaris de les proves massives és degut a la mateixa raó que justifica el desplegament del dispositiu a la capital garrotxina i la del Pla de l’Estany: són dels llocs on s’ha detectat un risc més alt de rebrot. En el cas de Banyoles, aquest índex se situa en 704, i a Olot, en 402 (una setmana abans era el doble), i en ambdós casos la velocitat de transmissió és elevada.

Josep Carreras va remarcar que és imprescindible seguir les recomanacions del personal sanitari i va demanar que no s’abaixi la guàrdia. “Quan hi ha un pic alt, la gent està més conscienciada i quan s’està en desescalada, com ara, hi ha un cert relaxament, però el virus segueix estant entre nosaltres”, va assenyalar. Els alcaldes també van insistir en aquesta línia i van fer una crida a la participació. “Hem d’aprofitar aquesta oportunitat”, va dir el d’Olot; “hem de ser capaços de doblegar la corba”, va manifestar el de Banyoles.

Ràpids i “fiables”

Els tests que es feien servir ahir per primera vegada a la regió sanitària, consistents en un frotis als narius, “són igual de fiables que la PCR però el resultat s’obté de manera molt més ràpida, ja que es tarda entre deu i quinze minuts”, va explicar Salvador Campasol. Un cop fet el test, els usuaris s’han d’esperar al mateix recinte fins que els comuniquen si són positius –i, per tant, han de fer quarantena– o bé si són negatius. Ahir al matí a Olot, per exemple, fer cua, passar la prova i esperar els resultats suposava al voltant d’una hora de temps.

Un altre avantatge del TAR, en comparació amb la PCR és –va indicar Salvador Campasol– que la infraestructura és més simple de muntar. De fet, tant a Olot com a Banyoles, es va enllestir en encara no 24 hores. Els ajuntaments hi han aportat l’espai, alguns materials i la feina de la brigada, mentre els CAP locals hi han destinat el personal sanitari i Salut, les unitats mòbils.

LES FRASES

És una oportunitat que tenim com a ciutat. Val la pena. Es fa en benefici de tots
Pep Berga
ALCALDE D’OLOT
Hem de ser capaços de doblegar la corba. La primària ja té controlats els brots a les residències
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES

El perill dels efectes de la pluja

La previsió meteorològica és l’única ombra que planava ahir en l’optimisme general dels responsables dels cribratges a Olot i Banyoles perquè temien que si –tal com s’ha anunciat– hi ha pluja a la demarcació tant avui com demà la gent tingui alguna reticència a desplaçar-se. En el cas de la ciutat garrotxina, l’alcalde va assegurar que ho tenien previst i, com que el recinte firal de l’antiga estació és molt ampli (ahir s’utilitzava només una part del recinte), es permetrà que la cua per entrar es faci a l’interior i no pas a fora, com ahir. La gent que esperi els resultats també podrà estar aixoplugada. En el cas dels pavellons de Banyoles, també són prou espaiosos perquè es pugui optar per aquesta solució. Preveient que encara hi hagi més desplaçaments en cotxe, es té l’avantatge que a la vora de tots aquests recintes hi ha força espai per aparcar, especialment en el cas de l’antiga estació d’Olot. L’alcalde va assenyalar que precisament aquesta facilitat d’aparcament els havia fet decidir l’ús del pavelló firal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró