Salut

El govern tindrà l’última paraula sobre el Nadal

La Generalitat té les atribucions de l’estat d’alarma per restringir la mobilitat fins i tot tancant el perímetre del país

Comunitats i Estat, però, intentaran consensuar les recomanacions

El govern català tindrà l’última paraula sobre les restriccions socials i de mobilitat durant les festes de Nadal perquè manté les atribucions que li concedeix l’estat d’alarma estatal i que el govern del PSOE i Unides Podem no preveu canviar en els sis mesos que estarà vigent. Amb tot, l’executiu espanyol i els autonòmics van quedar ahir per analitzar una setmana més els diversos documents de propostes amb l’objectiu de consensuar les recomanacions als ciutadans.

El Consell Interterritorial de Salut constatava ahir la voluntat dels presidents i consellers autonòmics d’arribar a un acord sobre les mesures, segons explicava el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la sortida de la trobada setmanal amb les comunitats. Però, al mateix temps, recordava que en aquesta segona declaració de l’estat d’alarma són les comunitats autònomes les que adapten les atribucions de què disposen a la seva situació pandèmica de manera que, també per Nadal, les restriccions poden acabar sent diferents entre territoris: “La pandèmia no està sent igual d’intensa a tot arreu. Per Nadal seguirem el mateix esquema. Cadascú haurà d’adoptar les mesures segons la seva situació”. Amb tot, Illa diu que “seria bo” que es consensuessin les recomanacions. El ministre no es va voler pronunciar sobre la concreció tenint en compte la discrepància entre els sis comensals dels àpats nadalencs que recomana l’Estat i els 10 amb què treballen Catalunya o Madrid. Illa es va limitar a mostrar “preocupació” i a demanar “sensatesa i prudència”. També al president espanyol, Pedro Sánchez, se li preguntava ahir pels comensals i advertia que la xifra de 6 no era un caprici. Sánchez admet que la decisió la prendrà el Consell Interterritorial, però adverteix que “la xifra que posarà el govern sobre la taula és la que els professionals sanitaris, la ciència, ens ha dit que és suficientment rigorosa i restrictiva perquè no exploti de nou la corba de contagis”. De fet, Sánchez va fer una crida a “escoltar” els experts sanitaris en referència als governs autonòmics en una mostra més de la posició estatal favorable a “perdre aquest Nadal” per evitar una tercera onada de contagis.

Pistes d’esquí

La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ho reafirmava: “És molt important que no només celebrem les festes aquest any, sinó els vinents. És una feina col·lectiva”. Darias va admetre que una comunitat podrà decidir tancar a la mobilitat el perímetre del seu territori si ho veu necessari, tot recordant que són els governs autonòmics les “autoritats delegades” per aplicar les restriccions de l’actual estat d’alarma.

Illa anuncia també un grup d’estudi sobre les restriccions a les pistes d’esquí que convocarà la secretaria d’estat i en què participaran les comunitats que tenen instal·lacions de neu.

La Fira Avícola del Prat de Llobregat serà digital

La 47a Fira Avícola del Prat de Llobregat –l’any passat va rebre 80.000 visitants– serà 100% digital. A través del web es visitaran els expositors dels criadors del pollastre, el capó i la gallina del Prat.

Més controls sobre els bars i restaurants

Mossos i policies locals reforçaran els controls sobre bars i restaurants perquè es compleixin les restriccions establertes per Protecció Civil en aquesta primera fase de reobertura dels establiments d’hostaleria. Els dispositius de patrullatge i control es faran amb una “voluntat didàctica i de sensibilitat”, es diu en una nota publicada pels responsables de Protecció Civil, però també s’adverteix que se sancionaran aquelles conductes que no compleixin les mesures establertes per evitar la propagació. El Procicat enviava ahir a tots els ajuntaments l’actualització del pla sectorial de restauració tot recordant-los que han d’assegurar que les limitacions d’aquesta primera fase es compleixin.

El virus es podria expandir més per la contaminació

Un estudi d’ universitats suïsses indica que el virus podria propagar-se més els dies de més pol·lució un cop constatat que es va transmetre més els dies amb alta concentració de partícules.

1.607 nous positius d’un contagi a la baixa

El risc de rebrot va caure ahir onze punts, la velocitat de propagació es va mantenir estable en el 0,78 i la incidència a 14 dies també va caure una desena de punts. Hi va haver 1.607 nous positius.

Calcularan el risc de propagació per la mobilitat

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha elaborat una eina que podrà establir el risc de propagació del virus en una zona geogràfica a partir de relacionar-lo amb les xifres de mobilitat existents.

Augmenten els grups escolars confinats

Els grups escolars confinats per la detecció d’un positiu han augmentat en quinze respecte de dimarts, fins als 896. Són 598 persones més, que sumen 21.890, un 1,24% de la comunitat educativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona