Salut

La velocitat de transmissió del virus continua a l’alça per cinquè dia consecutiu

L’Rt puja a 0,98 mentre que el risc de rebrot a Catalunya baixa fins a 209

Els morts per covid sumen ja 16.089 persones, 45 d’elles en les últimes 24 hores

La velocitat de transmissió del coronavirus (Rt) a Catalunya ha crescut de nou, per cinquè dia consecutiu, i ja arriba a 0,98, tres centèsimes més que ahir.

Malgrat el nou increment de la velocitat de contagi, el risc de rebrot (EPG), l’índex de creixement potencial de la pandèmia, continua a la baixa i ha baixat tres punts, fins als 209, si bé es considera encara un risc molt alt.

També cauen lleugerament tant el nombre d’ingressats, que sumen 1.487, un total de 37 menys que ahir, com els pacients a l’UCI, que arriben als 400, 18 menys, segons l’últim balanç donat a conèixer aquest matí pel departament de Salut.

La Generalitat ha demanat prudència a la ciutadania davant el Pont de la Constitució, i és que el continu augment de la velocitat de transmissió a Catalunya implica que la pandèmia corre el risc de passar d’estar en remissió a Catalunya a un estat d’expansió.

I és que el 0,98 d’Rt registrat aquest dissabte suposa que cada 100 infectats contagien una mitjana de 98 persones.

El sobtat repunt des del dimarts de la velocitat de contagi (Rt), l’indicador que millor assenyala l’evolució de l’epidèmia, va portar el Govern a frenar l’avanç al segon tram de la desescalada de la segona onada, que preveia ampliar els aforaments a l’interior de bars i restaurants al 50% i al 70% en el cas de cinemes i teatres, així com passar del confinament municipal al comarcal.

Segons Salut, el nombre total d’infectats confirmats amb tota mena de proves des de l’inici de l’epidèmia és de 348.404, dels quals 1.357 han estat diagnosticats en les últimes 24 hores, mentre que la xifra de morts per Covid-19 segueix creixent, encara que a menor ritme, ja que l’últim balanç és de 45 morts, davant els 50 comptabilitzats ahir.

La mortalitat, que va tenir el seu màxim en aquesta segona onada el passat 5 de novembre, amb 85 morts en un dia, segueix baixant, i si entre l’11 i el 17 de novembre van morir per Covid-19 a Catalunya un total de 432 persones, del 25 de novembre a l’1 de desembre n’han mort 324.

També segueix disminuint la Incidència Acumulada de casos en els darrers 14 dies (IA14), que és de 232,04, deu menys que el dia abans.

El percentatge de positivitat de totes les proves fetes, tant PCR com de test d’antígens, se situa en el 4,48%.

Per comarques, les que presenten aquest dissabte un pitjor índex EPG són el Pallars Jussà (1.129), la Cerdanya (707), el Ripollès (549) i el Pla de l’Estany (546).

Tres comarques se situen per sota de l’índex 100 -risc alt-: la Vall d’Aran (57); Berguedà, amb un EPG de 66, i el Garraf (67), mentre que la comarca del Barcelonès, la més densament poblada de Catalunya, s’ha situat en 205 -tres punts menys que ahir-, encara que amb una velocitat de contagi d’1,03, superant així el llindar que indica que la pandèmia està en expansió.

Quant als municipis de més de 20.000 habitants, els que presenten un major risc de rebrot són Puigcerdà (854), Manlleu (676), Mollet de Vallès (610), Martorell (547), Rubí (513), Banyoles (512), Mollerussa (497) i Canovelles (445). 

Per sota de 100 EPG aquest dissabte hi ha quatre municipis: Sant Pere de Ribes (82), Sitges (79), Vilanova i la Geltrú (77) i Vila-seca (54).

La ciutat de Barcelona té un EPG de 182, un punt menys que ahir, amb una velocitat de transmissió del virus (Rt) d’1, cinc centèsimes més que ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries