Salut

Vergés demana “eines” per si cal un confinament total

La consellera manté que no és el seu objectiu, però exigeix les competències per poder decidir si la situació empitjora

Els indicadors continuen baixant mentre la pressió als hospitals puja

Fa un parell de dies que el govern està aixecant la veu d’alarma i està equiparant l’onada actual amb la primera dels mesos de març i abril, en lloc de fer-ho amb la segona d’octubre i novembre. Sempre es precisa que és des del punt de vista assistencial, però ningú sap com evolucionarà ara per ara la pandèmia amb els contagis desbocats a Europa i Espanya, i sense poder valorar la incidència de la nova soca britànica i altres variants.

Amb aquest panorama i tot i que les dades epidemiològiques continuen a la baixa, ahir van ser diverses les veus que van demanar un confinament total per intentar evitar el temut col·lapse sanitari. Entre les quals la de l’expresident Quim Torra, que considera necessari “una restricció absoluta fora dels serveis essencials”, o el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que va sol·licitar al govern estatal que permeti “un confinament curt i intens”.

No és el primer cop que els experts advoquen per un confinament domiciliari, i el govern català sempre ha dit que no està en els seus plans. Ahir el vicepresident del govern i president en funcions, Pere Aragonès, va tornar a recordar que per poder decretar un confinament total cal que l’Estat central modifiqui l’estat d’alarma ja que tal com està actualment Catalunya no té competències per poder fer-ho. “Si des del Departament de Salut se’ns diu que hem d’avançar cap a un confinament domiciliari, ho estudiarem i ho ponderarem”, va afegir Aragonès. La portaveu del govern, en funcions, Mertixell Budó, també va admetre que el govern no preveu ara per ara un confinament domiciliari, tot i que es va mostrar convençuda que l’Estat haurà de decretar el confinament domiciliari “a curt termini”, ja sigui en general o per territoris. “No sé què estan esperant a fer-ho”, va sentenciar Budó en una entrevista a Ser Catalunya.

La veritat és que fins ara el Departament de Salut no ha posat sobre la taula aquesta petició. Però ahir la consellera Alba Vergés va reiterar la seva “preocupació perquè aquesta tercera onada des del punt de vista assistencial s’assembla més a la primera”, i va demanar obertament a l’Estat poder “tenir les competències perquè en cas que els nostres experts ho aconsellessin es pugui fer un confinament domiciliari”. Tot i que va voler precisar que ara per ara un confinament total “no és l’objectiu”, Vergés va demanar “poder tenir totes les eines per poder actuar si la situació es descontrolés”.

Tal com va explicar el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, el sistema té ara capacitat per a 1.300 UCI, de les quals un miler ja estan ocupades, 631 de les quals per malalts Covid, segons Salut. La preocupació del departament és poder arribar a superar aquesta capacitat, la qual cosa, segons Comella, “desbordaria el sistema”. Però no per falta de llits, i més tenint en compte que amb els hospitals polivalents que s’estan construint la capacitat creixerà en 500 llits més, sinó per falta de personal sanitari. “Això té un límit que no dona més de si, i no és una qüestió d’espais sinó de personal”, va aclarir ahir Comella, que estima que en aquesta onada el nombre de malalts de Covid que ingressaran a les UCI superarà els 900.

631 persones a les UCI

Tot i que ahir es van notificar 4.390 nous casos confirmats i 131 morts, la qual cosa eleva ja el nombre de morts per la pandèmia a Catalunya a 18.484 persones, els principals indicadors van a la baixa en bona part, segons defensen des del Departament de Salut, per les restriccions aplicades el 7 de gener i que es mantindran vigents fins al 7 de febrer. Ahir el risc de rebrot va tornar a disminuir per cinquè dia consecutiu i es va situar en 664 punts, i la velocitat de contagi (Rt) va baixar fins a 1,02.

Per contra, la situació assistencial, la principal preocupació en aquests moments de Salut, es continua tensionant. Ahir va créixer el nombre de persones ingressades: ja són 2.886, de les quals 631 són a les UCI, 37 més que en el pic màxim de la segona onada, però quasi 700 persones menys que en el punt més àlgid de la primera onada.

Tot i les alarmes del Departament de Salut, una comparativa ràpida de les tres onades, amb les dificultats que comporta analitzar les dades de la primera perquè no hi ha totes les xifres, permet observar que l’ocupació de llits UCI està lluny de les xifres de març i abril (vegeu gràfic adjunt).

La gravetat de la situació tampoc és comparable perquè el sistema sanitari està molt més preparat per tractar els pacients Covid. Amb tot, les gràfiques de la segona i la tercera són similars, i fins i tot pel que fa a nombre de casos en el pic màxim de les onades la incidència de casos confirmats amb PCR per 100.000 habitants és major que la tercera. En la primera onada el pic màxim d’ocupació de les UCI es va produir una setmana després del pic màxim de contagis, i més de dues setmanes després del pic del màxim de risc de rebrot. En la segona onada, el pic de les UCI es va produir dues setmanes després del pic de contagis i tres setmanes després del màxim del risc de rebrot. D’acord amb aquesta tendència, el pic de contagis s’hauria de produir entre dues setmanes i tres setmanes després del pic de contagis d’aquesta onada, que va ser el 13 de gener amb 369,52 casos confirmats per 100.000 habitants i un risc de rebrot de 827,37, més baix que els 1.048 punts de risc de rebrot de la segona onada.

Sis dosis per vial

Pel que fa a la campanya de vacunació, la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que la reducció del subministrament de vacunes de Pfizer contra la Covid que s’ha produït aquesta setmana no afectarà el programa de vacunació a Catalunya, perquè es compensa en extreure sis dosis en lloc de cinc com es feia al començament de cada vial. Vergés va negar que s’hagin perdut algunes dosis per aquest canvi de criteri com han denunciat alguns facultatius.

Pel que fa a la segona etapa de vacunació, en la qual està previst que s’administri la vacuna a les persones de més de 80 anys, Vergés va afirmar que no pot concretar encara quan començarà ni com es durà a terme, ja que tot dependrà de la “disponibilitat de les dosis” que hi haurà, tant de Pfizer com de Moderna o d’altres que es vagin autoritzant i arribant.

LA FRASE

Hem de tenir totes les eines per poder fer el confinament si els nostre tècnics així ho aconsellen
Alba Vergés
consellera de salut

LA XIFRA

631
persones
hi havia ahir ingressades a les UCI, fet que representa més del 60% de les unitats ocupades.

Vacunat el gerent del Consell del Solsonès

V.P

El Consell Comarcal del Solsonès defensa la vacunació del seu gerent, Marc Carrera, perquè ho és també del Centre Sanitari del Solsonès, i diu que la vacuna inclou tot el personal del centre sanitari.

El nou Joan XXIII de Tarragona entrarà en servei l’any 2026

Salut engegarà a final d’any les obres d’ampliació i reordenació de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, que es preveu que costin 170 milions d’euros i s’enllesteixin la primavera del 2025, segons va anunciar ahir la consellera Alba Vergés. El centre està previst que entri en funcionament l’any 2026.

El departament ha decidit concentrar les fases inicials de construcció per guanyar agilitat i reduir l’impacte sobre el normal funcionament del centre, que guanyarà 50.000 metres quadrats d’espai assistencial. Equipar les noves àrees costarà uns 50 milions addicionals durant el 2026, i en una segona fase s’abordarà la construcció d’equipaments de docència i recerca des d’una visió de campus hospitalari. Salut presenta el projecte del nou Joan XXIII com “el més important” i “ambiciós” dels propers anys.

Les obres del nou Joan XXIII, que havien de començar el 2020, no s’iniciaran fins al desembre vinent. El nou edifici, amb una superfície construïda de 78.873 metres quadrats, inclourà una àrea d’hospitalització per a 252 pacients, un bloc quirúrgic amb 14 quiròfans, el 70% de l’hospital de dia amb 58 punts d’atenció, 20 sales de radiodiagnòstic i 125 consultes externes i gabinets.

Un 25% de les escoles tenen algun grup confinat

Un de cada quatre centres educatius té algun grup escolar confinat, ja que 1.304 escoles i instituts tenen algun cas. Ahir estaven aïllats 61.547 alumnes, un 4,27 % del total, i 3.064 docents.

L’import de la subhasta d’obres cau un 23%

L’import de la subhasta d’obres a Catalunya va caure un 23% el 2020 per la crisi de la Covid. Amb 1.501,8 milions d’euros, es tracta del registre més baix des del 2016, que va ser de 1.130,5 milions,

La UPC alerta dels contagis a les Terres de l’Ebre

El grup de Biologia Computacional de la UPC alerta que la regió sanitària de les Terres de l’Ebre registra el major creixement de positius del país. Alcaldes del Montsià criden a restringir les activitats.

Santa Eulàlia i el carnestoltes seran telemàtics

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès el Festival Llum i les activitats presencials de Santa Eulàlia i l’arribada de Carnestoltes. El festival s’ajorna a la tardor, i Santa Eulàlia i l’arribada seran virtuals.

Argimon ordena vacunar tot el personal sanitari

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha ordenat vacunar “tots els professionals dels centres assistencials”, inclosos els comandaments, personal d’administració o serveis i altres col·lectius essencials. L’objectiu és evitar brots intrahospitalaris i aconseguir, segons una carta enviada als centres, que els hospitals “siguin centres segurs”. En el protocol del Ministeri de Sanitat només figuren com a prioritaris en aquesta primera fase de vacunació els professionals que estan a primera línia. Els directius, per exemple, no hi apareixen. Però Argimon va voler deixar clar que “cal posar fi a les temptacions de fer demagògia sobre si comandaments (directius), personal d’administració i serveis i altres col·lectius essencials per al funcionament dels centres han de rebre la vacuna”.

Per Argimon, és una “prioritat” vacunar tots els professionals dels centres assistencials, comandaments inclosos. L’objectiu és que el virus “no entri per la comunitat” als dispositius sanitaris, que és l’única manera, segons ha repetit Argimon diverses vegades, de protegir tant pacients com professionals de “possibles brots”.

Argimon ha explicat que l’objectiu principal d’aquesta fase és vacunar les persones que treballen als centres sanitaris “el més ràpid possible i començant pels que estan a primera línia”.

“Tinc confiança que tothom està aplicant el millor criteri possible a cada moment per obtenir la tan desitjada immunitat als centres sanitaris de la mateixa manera que ho estem fent també a les residències”, ha afegit el secretari de Salut Pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona