Salut

Setmana Santa sense sortir del país, però potser sí de la comarca

Sàmper diu que la possibilitat “és damunt la taula” però encara no s’hi treballa

El Procicat amplia l’horari de la restauració i també relaxa mesures en universitats, gimnasos i museus

Catalunya estarà tancada perimetralment per Setmana Santa, però hi ha la possibilitat que el confinament comarcal s’aixequi i es permeti recuperar un grau més de mobilitat a la ciutadania. Així ho va expressar la consellera de Salut, Alba Vergés, l’endemà que la comissió interterritorial de Sanitat, amb la ministra Carolina Darias al capdavant, donés allargues sobre aquesta qüestió.

“Res fa pensar que el perímetre de Catalunya s’hagi de modificar d’aquí a Setmana Santa”, va confirmar Vergés, després de criticar que “de tant en tant l’Estat deixa fer lliurement i, de tant en tant, sobretot si ve alguna festa, decideix intervenir”. Davant d’aquestes ingerències, la consellera de Salut va recordar que la capacitat de decisió “és i ha de ser de Catalunya”, i va refermar la intenció d’avançar en la recuperació de la normalitat “amb la màxima prudència” i en funció dels indicadors epidemiològics, no de les festivitats en el calendari.

Hores més tard, a la tarda, la comissió de Salut Pública del ministeri va acordar que en la interterritorial de la setmana vinent finalment sí que proposarà el tancament perimetral en l’àmbit de comunitats autònomes, així com la limitació de les reunions en espais públics o privats, a l’aire lliure o en interior, a només quatre persones. Aquest, doncs, serà un altre motiu de debat amb els representants de la sanitat catalana, ja que des de Salut es defensa que el llindar es pot mantenir en les sis persones.

Pel que fa a la possibilitat d’ampliar la mobilitat més enllà dels límits comarcals, tot i que Vergés no va voler entrar en especulacions i va defensar que s’ha d’actuar setmana a setmana, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, sí que va admetre que és “una possibilitat que és damunt la taula, per bé que el Procicat encara no ha començat a tractar-la a nivell tècnic”.

Les noves mesures

A partir de dilluns vinent, la restauració podrà obrir ininterrompudament entre dos quarts de vuit del matí i les cinc de la tarda, però més enllà haurà de continuar oferint serveis per emportar, i als centres comercials els establiments hauran de continuar tancats. Aquesta és la principal novetat en la relaxació de les restriccions de la setmana vinent, tímides obertures que, d’alguna manera, intenten rescabalar el jovent. D’aquí que es permeti un 30% de presencialitat a les universitats i que les activitats extraescolars, fins ara només permeses a infantil i primària, es permeten ara també a secundària, el batxillerat i els cicles de formació professional. També s’autoritzen totes les competicions federades a partir dels 16 anys. També es podrà fer ús dels vestidors dels gimnasos, però es demana que només ho faci qui no pugui anar a casa a dutxar-se.

En termes de cultura i oci, els centres cívics podran recuperar l’activitat presencial per a activitats per a majors de 60 anys que fomentin l’activitat física o la memòria, sempre que sigui a l’aire lliure i en grups de sis. A més, biblioteques, museus, arxius, i altres centres culturals poden tornar a organitzar activitats mantenint les mesures de seguretat del moment.

LA XIFRA

4
persones
és el límit que vol posar l’Estat a les reunions de Setmana Santa, mentre que Catalunya aposta per sis.

Retrobament familiar a tocar del mar

La Margarita Pascual, una pacient de 72 anys amb Covid que fa 36 dies que està en vigilància intensiva a l’UCI de l’hospital del Mar de Barcelona, es va retrobar ahir amb els seus familiars i la seva gosseta Luna al passeig marítim de la ciutat. Estirada al llit de crítics i connectada a una bombona d’oxigen, la pacient va poder gaudir del mar i del sol, protegida amb ulleres, i també de la companyia del seu entorn, ja que ha passat la infecció i ja dona negatiu a les PCR. Aquestes sortides de pacients a tocar del mar s’emmarquen en un projecte d’humanització de la vigilància intensiva que l’hospital del Mar va iniciar el 2018. Malgrat que l’epidèmia va obligar a reduir-ne la freqüència, s’està mirant de reprendre-les pel benefici que representa per als pacients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró