Salut

Un 20% dels sanitaris de la regió han tingut la Covid-19

El balanç d’un any de pandèmia també conclou que la Fundació Salut Empordà ha tingut una despesa extra de 2,8 milions per adaptar-se a la situació creada per la Covid

Un total de 2.340 dels 11.670 professionals sanitaris del sistema sanitari públic de Catalunya (Siscat) de la regió sanitària de Girona han resultat positius de Covid-19 durant aquest primer any de pandèmia. Aquesta xifra representa el 20% d’aquest col·lectiu. El dia en què hi va haver el major nombre de sanitaris positius va ser el 9 d’abril, amb 548 contagiats. Pocs dies abans, el 4 d’abril, es va registrar el màxim de treballadors aïllats (660), amb 489 positius i 171 aïllats. Les darreres setmanes, els efectes de la vacunació ja s’han començat a notar en aquest col·lectiu, de manera que, segons les últimes dades, dissabte eren només dotze els sanitaris positius a la demarcació de Girona.

La millora de les dades en general i l’estabilització dels casos han fet que diversos hospitals gironins hagin suavitzat les mesures, com ara els horaris de visita. Així, des d’ahir, l’hospital de Blanes començava a recuperar de manera progressiva les visites de familiars als pacients que no tenen Covid. En aquest cas, es permeten visites en horari de migdia o de tarda, només d’un acompanyant, i sempre –si és possible– ha de ser la mateixa persona, i no cal l’autorització prèvia dels professionals per fer les visites. També l’atenció pediàtrica que es du a terme des de l’atenció primària de la ciutat d’Olot es concentra a partir d’ahir al CAP Garrotxa, centre que des del juliol passat només atenia pacients adults.

Impacte econòmic

El balanç d’un any de pandèmia a la regió sanitària de Girona també posa en relleu les despeses extres a les quals ha hagut de fer front el sistema sanitari. Així, per exemple, la Fundació Salut Empordà (FSE) ha tingut una despesa extra de 2.792.791,83 euros, als quals l’entitat –segons explica en un comunicat– ha pogut fer front gràcies a l’aportació extraordinària del Departament de Salut. Aquesta despesa extra ha estat, sobretot, destinada a l’adequació de les instal·lacions, compra de nous aparells i consum de material sanitari vinculat directament a la Covid-19. En aquest any de pandèmia, els tres centres de la FSE (hospital de Figueres, centre sociosanitari Bernat Jaume i ABS l’Escala) han registrat 1.316 casos, 1.098 ingressos hospitalaris i 127 defuncions.

Aquests tres centres s’han hagut d’adaptar a les noves necessitats i, així, per exemple, a l’hospital han habilitat l’espai de prealta (per alliberar llits a les plantes) i l’espai de preingrés (per alliberar espai a urgències en espera de tenir un llit assignat a planta), han reformat les sales de reunions i docència per als professionals i estudiants, han fet obres al servei d’urgències i a la cafeteria per adequar els espais a les noves mesures, i aquestes setmanes s’estan ultimant els treballs per construir un passadís cobert exterior que eviti el pas dels usuaris per l’interior de l’edifici. També s’ha dotat el laboratori clínic de la FSE de la tecnologia necessària per fer PCR i evitar l’enviament de les mostres a un altre centre. També s’han rebut donacions econòmiques d’entitats, empreses i particulars. En total, s’han rebut 141 donatius econòmics i s’han recaptat 171.117,65 euros.

LA XIFRA

2.340
professionals
sanitaris han tingut la Covid-19 durant aquest any de pandèmia.

El risc de rebrot continua baixant

Segons les últimes dades, actualment a la regió sanitària hi ha 66.823 persones que han rebut la primera dosi de la vacuna i 23.797 que ja les han rebut totes dues. El nombre de persones positives acumulat ja és de 61.823 i la xifra de víctimes mortals puja a 1.968. Si bé el nombre de pacients a les UCI ha baixat a 36, el nombre d’ingressos als centres sanitaris ha pujat fins a 201. El que sí que continua baixant des de fa setmanes és el risc de rebrot, que se situa ara en 149, encara, però, en una franja considerada molt alta.

Pel que fa a l’Rt, ha baixat dues centèsimes i se situa en 0,82, mentre que en l’interval anterior era de 0,96. La taxa de confirmats per PCR i TA és de 77 per cada 100.000 habitants i la incidència a 14 dies és de 180 (233 en l’interval anterior).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt