Salut

“Hem d’estar molt tranquils”

preocupats

Salut fa una crida a la calma en detectar nervis entre la població ja vacunada i recorda que la suspensió no té base científica

La davallada dels contagis s’està estancant

Científics, metges, epidemiòlegs i gestors del sistema sanitari coincideixen a refermar l’efectivitat i la seguretat de les vacunes anti-Covid, inclosa la d’AstraZeneca, per calmar l’estat anímic d’aquells que ja n’havien rebut una dosi o esperaven fer-ho de manera més o menys imminent. La suspensió generalitzada de la inoculació del vaccí d’Oxford ha provocat dubtes i nervis entre els col·lectius que l’han rebut, fonamentalment docents i forces de seguretat. Des que es va bloquejar la vacunació, un miler d’afectats han trucat al 061 Salut Respon per esvair dubtes, mentre que molts altres han contactat amb els seus CAP de referència. La resposta de Salut sempre és la mateixa: “Hem d’estar molt tranquils.”

En espera d’oferir demà un dictamen definitiu sobre si existeix un efecte causal entre l’administració de la vacuna d’AstraZeneca i l’aparició d’episodis tromboembòlics cerebrals inusuals, l’Agència Europea del Medicament insistia ahir que “els beneficis continuen superant els possibles riscos” i, per tant, està “fermament convençuda” que es pot continuar utilitzant. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, recorda que “qui ha aturat la vacuna no és l’EMA, sinó els estats”. Ahir se’n van afegir de nous, com Suècia i Letònia, però d’altres com ara Grècia, Bèlgica i el Regne Unit la continuen aplicant.

Amb les dades a la mà, els experts no veuen motius per a la suspensió, perquè l’índex de casos és baixíssim: catorze al continent entre 17 milions de vacunats, un dels quals a l’Estat, amb un milió de dosis repartides. Aquesta incidència de casos és més baixa que la que es dona entre la població general.

Segons Argimon, la trombosi venosa cerebral és una malaltia “poc freqüent”, amb una incidència de tres o quatre casos per milió de persones, mentre que la incidència en el context de la vacunació és “encara menor: un cas per cada milió d’habitants”. Tot plegat permet reforçar el missatge de calma i confiança en la vacunació, que continua amb les fórmules de Pfizer i Moderna, però a un ritme lògicament més lent, atès que unes 120.000 dosis d’AstraZeneca no poden sortir de la nevera.

A més, el fet que també s’hagin detectat episodis trombòtics similars en les vacunes amb ARN missatger reforça la tesi dels que creuen que darrere aquest bloqueig hi podria haver un rerefons polític i l’intent de pressionar la companyia per tal que compleixi amb els acords de distribució establerts. En tot cas, Argimon remarca la conveniència d’aclarir la situació “investigant a fons des d’un punt de vista clínic, epidemiològic, logístic i de producció” per tal d’esvair dubtes.

Justament, un dels interrogants que plantegen els ja vacunats als professionals de la salut és què passarà amb la segona dosi de la vacuna d’Oxford. En aquest sentit, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut i responsable de coordinar la vacunació, Carmen Cabezas, insisteix que tampoc no cal patir. “El període òptim per administrar-la és fins a dotze setmanes després de la primera, i això vol dir que, en el cas de Catalunya, fins al 25 d’abril no hauríem de començar a posar-les. Per tant, tenim temps de sobres per veure què diu l’EMA i quina és la millor opció per a les persones vacunades.” La doctora Cabezas creu que un escenari possible és que llavors ja es pugui tornar a utilitzar amb normalitat. En cas contrari, s’hauria de valorar si es completa la pauta amb una dosi de Pfizer o Moderna.

Essencials coberts al 57%

El compost que està sota investigació s’ha dedicat a la vacunació del personal essencial, que segons les dades de Salut ha estat cobert en un 57,8%. Mentrestant, la vacunació del grup ara mateix més prioritari, els majors de 80 anys que no són en residències, s’ha estancat en un 28,4% per la falta de dosis i la necessitat de dedicar les rebudes les darreres setmanes a completar la pauta de vacunació. “Hem de concloure amb les segones dosis i hi haurem de dedicar dues setmanes més, però després en dedicarem tres a intentar cobrir el màxim nombre de persones”, indica la doctora Cabezas, conscient que és un col·lectiu que anhela la protecció. “Que estiguin tranquils, que són la nostra prioritat”, insisteix. Fins ara a Catalunya s’han repartit unes 900.000 vacunes, amb les quals s’ha protegit el 8,45% de la població amb una dosi i el 3,2% amb la pauta completa.

“Vacunació massiva”

Aquestes xifres podrien créixer de manera molt més àgil a partir de l’abril, quan Salut confia que disposarà d’un volum de dosis molt més elevat que l’actual i podrà iniciar una etapa de vacunació massiva. La intenció és mantenir la prioritat d’edat decreixent i afegir-hi algunes persones amb condicions de risc per motius de salut. “Ens han dit que a l’abril rebríem 400.000 vacunes, però fins que no es concreti quines, quan i amb quina cadència no podrem dissenyar com les administrem”, explica Argimon.

Quan se li pregunta sobre la seva reclamació d’ampliar el límit d’edat de 55 anys per rebre la vacuna d’AstraZeneca, el secretari de Salut reitera que es tracta de “debats diferents”, i assenyala que les tromboembòlies cerebrals s’han presentat “en persones joves, al voltant dels 35 anys, principalment dones i amb un consum associat d’altres fàrmacs” (s’ha comprovat que alguns anticonceptius poden propiciar aquests episodis). “Com que l’EMA és l’ens que té la fotografia completa d’aquesta situació, toca esperar”, hi afegeix, i recorda que justament la franja d’entre 55 i 75 anys d’edat, que està desprotegida perquè no té accés a cap mena de vacuna, coincideix amb el perfil dels pacients que actualment estan ocupant les UCI.

Pitjors indicadors

La davallada en el ritme de vacunació coincideix en el temps amb el relaxament de les mesures anti-Covid i, alhora, amb un estancament en la lenta davallada del nombre de casos que s’estava produint de feia unes setmanes. Un indicador que posa en alerta els responsables de Salut en les darreres jornades és que la positivitat dels tests d’antígens en persones simptomàtiques ha crescut en comparació amb les dades de fa set dies. Això fa pensar que la velocitat de transmissió del virus (Rt), que està en lleuger ascens, es podria situar al voltant de l’1 els pròxims dies. De moment, doncs, el 0,95 actual indica que els contagis encara van en retrocés. La previsió és que aquesta setmana se’n notifiquin uns 6.800.

Ateses aquestes previsions, el secretari de Salut Pública remarca que és “molt important” mantenir totes les recomanacions, i que si en els pròxims dies es fan desplaçaments aprofitant l’aixecament del confinament comarcal, es facin mantenint les precaucions i respectant la bombolla de convivència. “Estem donant aire perquè el necessitem des d’un punt de vista social i econòmic i no voldríem tornar enrere.”

LES FRASES

No hi ha cap medicament sense efectes adversos. Però hem vist que la vigilància funciona
Josep Maria Argimon
Secretari de Salut pública

LA DATA

Cal esperar el dictamen de l’EMA. Hi ha tres mesos de marge per a les segones dosis
Antoni Trilla
cap epidemiologia hospital clínic

LA XIFRA

25.04.21
Hauria de començar
la vacunació amb la segona dosi d’AstraZeneca, segons les previsions de Salut.
No veig raons per a l’aturada. Sí excuses per no complir un calendari impossible a l’estiu: ni 70% ni 50%
Xavier Abad
Cap biocontenció de l’irta
Aturar la vacunació és una decisió política. És més gran el risc de no posar-se la vacuna que de posar-se-la
Rafael Vilasanjuan
director d’isglobal
17.000
persones
tenien dia i hora per rebre la vacuna d’AstraZeneca i ja han vist cancel·lada la cita.
Els trombes són coneguts en persones d’uns 35 anys amb contracepció hormonal
Silvia Sanjosé
cap multidis. seguiment covid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

La pagesia alerta que el pas sota el tren a Santa Susanna amaga l’interès per fer una marina seca

SANTA SUSANNA
societat

Tercer dia de recerca de l’home desaparegut mentre es banyava

roses

La UB assegura que els acampats no interferiran a la zona de votació

BARCELONA
societat

Arrenca una nova edició de Temps de Flors, amb cues de gent des de primera hora del matí

girona

Tracten 32 palmeres per evitar la presència de l’escarabat morrut

SABADELL

Mor una dona de 80 anys atropellada al passeig de Fabra i Puig

BARCELONA
societat

El Cercle Empresarial recull 10.000 euros per al Banc dels Aliments

girona
societat

L’Ajuntament tanca la carpeta del projecte fallit del ‘Bloom’

girona

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt