Salut

El govern confirma el retorn al confinament comarcal a partir de divendres

La consellera de Salut, Alba Vergés, assegura que les mesures són “acurades, justes i imprescindibles”

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, aclareix que a partir de dissabte a la matinada el màxim de persones que es poden reunir tornarà a ser de 6 tant en espais exteriors com interiors

Els departaments de Salut i Interior han anunciat aquest dimecres que el Procicat ha acordat tornar al confinament perimetral comarcal a Catalunya a partir del proper divendres a la matinada.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, han comparegut aquesta tarda per donar els detalls de la decisió adoptada aquest migdia sobre les mesures de mobilitat per la Covid-19, que tornen a ser les que estaven vigents fins el passat 14 de març.

Vergés ha defensat que aquesta mesura és la resposta “obligada” per fer front l’augment de contagis. La responsable de Salut ha defensat que les mesures adoptades són les més "acurades, justes i imprescindibles" possibles.

El confinament comarcal entrarà de nou en vigor la mitjanit de dijous a divendres i durarà d’entrada fins el dilluns 19 d’abril. La resolució actual, que permet sortir de la comarca amb el grup de convivència, havia d’estar vigent fins divendres a la nit, però el Procicat ha decidit avançar la restricció en la reunió d’urgència d’aquest migdia.

D’altra banda, Sàmper ha precisat que la matinada de divendres a dissabte decau el decret del govern espanyol que limita les reunions en espais interiors a un màxim de 4 persones d’una mateixa bombolla. Així, a partir de dissabte la limitació serà “en tot cas de sis persones”.


Més mesures en funció de l’evolució de la pandèmia
De moment el govern manté sense canvis la resta de mesures, però ja ha avançat que en els propers dies analitzaran l’evolució de la pandèmia i prendran les decisions “necessàries” per si calgués revisar més restriccions. “Hem d’actuar”, ha assegurat Vergés.

El que més preocupa les autoritats sanitàries són els ingressos a les unitats de cues intensives (UCI), on ja hi ha 458 pacients, segons les últimes dades del departament de Salut.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que l’increment d’ingressos és “ràpid” i preocupant” i la consellera ha insistit que aquest ritme de creixement “no és assumible” pel sistema de salut.

Preguntat sobre si la soca britànica del virus ha comportat més ingressos als hospitals, Argimon ha apuntat que han notat una “discordança” entre l’augment de positius, que “de moment no és explosiu”, amb l’increment de casos greus. Aquesta correlació entre l’expansió de la variant britànica i un percentatge major de casos greus també ha estat apuntada per informes com els del grup de recerca BIOCOMSC.

Argimon ha evitat parlar de quarta onada de la pandèmia, però ha reconegut que, en qualsevol cas, la fase actual és “ascendent”.


Ni excepcions culturals ni turístiques
La normativa del confinament comarcal permet la mobilitat fora d’aquest àmbit per a realitzar activitats considerades essencials, com treballar o anar al metge, entre altres. També preveu algunes excepcions concretes, com les excursions o colònies amb el grup bombolla escolar o per participar en les competicions esportives autoritzades.

En canvi, el govern ha descartat que les activitats culturals puguin justificar la sortida de la comarca.

El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha confirmat durant la roda de premsa que anar al teatre o a un concert no figuren entre les excepcions que permeten sortir de la comarca de residència. Per tant, encara que ja es tingui l’entrada, no es podrà gaudir de l’espectacle. “No està especificat com a excepció”, ha dit Delgado.

Tampoc servirà per desplaçar-se a una altra comarca tenir una reserva en un allotjament turístic per aquest cap de setmana.

Ni Salut ni Interior han confirmat cap tipus d’ajuda específica ara per ara per als sectors afectats.


Vergés no contempla per ara el confinament metropolità
La consellera de Salut ha descartat ara com ara un confinament metropolità, tal com ha reclamat aquest dimecres l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Vergés ha assenyalat que no descarten cap mesura més endavant però que caldria veure’n la “idoneïtat” i els arguments de la ciutat per demanar-lo. En aquest sentit, ha apuntat que tots els municipis haurien de demanar-ho.La reobertura es consolida per “l’improbable risc de rebrot”

Barcelona

L’Empordà aposta per la formació professional dual

LA BISBAL / D’EMPORDÀ / FIGUERES

Crida a regular la qualitat de l’aire en espais interiors

Barcelona
SOCIETAT

ERC vol treure els cables de les façanes

Colau retreu a l’Estat i a la Generalitat que no facin pisos socials

barcelona

Jornada sobre salut mental i discapacitat intel·lectual

BANYOLES

Baixen a 129 els ingressats per Covid a la regió

GIRONA
El futur de la Costa Brava, en documental
TURISME

El futur de la Costa Brava, en documental

La població totalment vacunada als EUA podrà deixar de dur la mascareta

washington