Salut

Sanitat no sap què fer amb les segones dosis

Darias demana a Vergés evidència científica que avali els beneficis de l’ajornament de la segona punxada de Pfizer

Sánchez reitera que no prorrogarà l’estat d’alarma i els jutges controlaran les mesures de mobilitat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, encara no pot aclarir les dues grans preguntes en relació amb les segones dosis que planen sobre el procés de vacunació i que li van ser plantejades, de nou, en el marc del consell interterritorial d’ahir a la tarda. El govern estatal encara no sap què fer en relació amb la demanda de diferents consellers de Salut, entre ells Alba Vergés, d’allargar l’aplicació de la segona dosi de Pfizer de 21 a 42 dies per tal de protegir més població amb la primera dosi. Espera oferir una solució en “uns dies”, un cop s’hagi debatut primer a la ponència de vacunes i després a la comissió de Salut Pública. Tampoc no hi ha cap decisió presa sobre com procedir amb el personal essencial que havia rebut només una dosi d’AstraZeneca quan se’n va suspendre la vacunació.

Darias justifica aquesta cautela, consistent en la lentitud que ha mostrat reiteradament el govern de Pedro Sánchez en aquesta matèria, amb el fet que cal recopilar tota l’evidència científica a l’abast per decidir amb el màxim fonament possible. En aquest sentit, la ministra va explicar que ha demanat a Vergés que li faci arribar l’estudi impulsat pel Departament de Salut que atribueix un 50% de protecció a la primera dosi de Pfizer i un 80% a la pauta completa, segons Darias.

D’aquesta manera, l’Estat no tanca la porta a la proposta de Vergés, però tampoc s’hi ha mostrat obertament favorable, ja que Darias recorda que, abans de prendre una decisió, caldrà tenir en compte que l’arribada de vacunes de Pfizer serà cada cop més fluida (més informació, a la secció d’Europa-Món).

Caducitat i confiança

Hores abans, en una compareixença al Congrés dels Diputats a petició pròpia, el president espanyol, Pedro Sánchez, va reiterar la intenció ja anunciada el 6 d’abril de no prorrogar el segon estat d’alarma, que va entrar en vigor el 25 d’octubre de l’any passat per la pandèmia i caducarà el 9 de maig, i va deixar a les comunitats autònomes tota la responsabilitat de les restriccions i actuacions per reduir la mobilitat. El president espanyol fia la decisió a l’alternativa d’intensificar el pla de vacunacions i “a la coogovernança”. En el primer cas va detallar de nou el pla de vacunacions, recordant que la setmana passada van posar 500.000 dosis i que s’accelerarà fins a arribar “al 70% de vacunacions al mes d’agost”, remarcant que ja han tramitat l’accés a 182 milions de dosis de cinc vacunes per al 2021 i el 2022. I també va admetre, com li va demanar la portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, que calia abordar un debat als fòrums multilaterals com ara l’Organització Mundial de Comerç (OMC) sobre com liberalitzar les patents, però també sobre com augmentar la producció i distribució de vacunes sense desincentivar la investigació perquè “no sabem quantes variants podran sorgir” del virus.

Sobre la “coogovernança”, i replicant al diputat del PDeCAT Ferran Bel, va explicar que les comunitats autònomes tenen múltiples eines per “restringir molta de l’activitat econòmica” i dels ciutadans per evitar la propagació del coronavirus. Això sí, va advertir que necessitaran que les mesures siguin ratificades i controlades pels tribunals de justícia especificant que el Tribunal Suprem ja havia resolt que els acords del Consell Interterritorial de Salut “són d’obligat compliment per a totes les comunitats”. Avisava d’aquesta manera que no podien deixar en mans dels territoris “restriccions en les llibertats i els drets fonamentals sense cap control del poder judicial” perquè això sí que podria significar “un retrocés” en la qualitat democràtica del país.

En aquest punt va deixar clar que la decisió definitiva d’aixecar l’estat d’alarma es prendrà basant-se en “criteris científics i la situació epidemiològica” que hi hagi en aquell moment. Malgrat les 76.625 morts que ja ha provocat la Covid-19, per a Sánchez les circumstàncies són diferents gràcies al pla de vacunació. Davant els “primers avisos” d’una quarta onada, “més lleu que en altres països”, Sánchez va tornar a apel·lar a la necessitat de no relaxar-se “just quan estem al final del túnel”.

Mesures prorrogades

Sí que, de l’estat d’alarma, quedaran prorrogades les mesures dels darrers reials decrets aprovats en matèria de desnonaments i lloguer. Fins al 9 d’agost serà vigent la possibilitat de demanar una moratòria o condonació parcial del lloguer quan el propietari sigui un gran tenidor o una entitat pública, i també es manté que els contractes de lloguer puguin acollir-se a una pròrroga extraordinària de sis mesos en els mateixos termes que el contracte que expiri. La darrera mesura que continuarà igual és l’aturada dels desnonaments i llançaments hipotecaris de persones vulnerables sense alternativa habitacional,  incloses les llars afectades per processos de desnonaments que no derivin de contractes de lloguer, sempre que hi hagi dependents, víctimes de la violència masclista o menors d’edat a càrrec.

La Setmana Santa va ser aparentment innòcua

El grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (Biocomsc) descarta que s’hagi accelerat el ritme de contagis arran de l’activitat per les vacances de Setmana Santa. És el que conclou a partir de l’anàlisi de les dades dels darrers dies, quan s’hauria hagut de veure l’eventual efecte de la major mobilitat. Tot i això, el grup que lidera Clara Prats recorda que es tracta de dades només consolidades parcialment i admet que encara es fa difícil avaluar si el creixement setmanal actual està en el 5% o el 10%.

Aquest anunci coincideix amb el fet que la pressió a les UCI del país va decaure lleugerament, després de quinze dies de pujada continuada. Catalunya té ara set malalts greus menys que en el darrer recompte, però el president de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, Jesús Caballero, sosté que això és “anecdòtic”. Augura un nou augment del nombre de pacients greus en els propers dies i reclama mesures “més agressives” i “quirúrgiques”. El motiu és que els diagnosticats nous i la velocitat de propagació segueixen a l’alça, fet que fa pensar als intensivistes que la situació empitjorarà per més que, com defensa el secretari de Salut Pública, aquests valors puguin estar alterats per l’efecte dels casos no diagnosticats durant la Setmana Santa. El Biocomsc, però, també recomana cautela perquè cal buidar encara més les UCI dels hospitals, que comencen a desprogramar intervencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró