Camí de la normalitat amb més vacunes i menys morts
Salut rep la xifra rècord de 327.900 dosis en un dia i posa a prova nous espais per a la inoculació massiva
Les morts els darrers set dies baixen del centenar per primer cop en gairebé set mesos
La recuperació de la mobilitat a Catalunya d’aquesta setmana i la previsible relaxació de les mesures anti-Covid de les dues pròximes coincideixen amb una sèrie d’indicadors que permeten somiar amb un canvi d’escenari pandèmic a curt termini. D’una banda, el ritme d’arribada de les vacunes continua creixent. De l’altra, com a conseqüència de la vacunació, el ritme de morts va a la baixa.
Els darrers set dies amb registres consolidats, entre el 16 i el 22 d’abril, a Catalunya es van registrar 99 morts per Covid. És una xifra encara alta, però que per primer cop en set mesos té només dos dígits. Des del 3 d’octubre que les morts setmanals superaven, setmana rere setmana, com a mínim la centena. I de vegades molt més. Durant el mes de novembre, per exemple, no van baixar de 300, al desembre sempre van estar per sobre de 200 i creixent fins a finals de gener, quan van assolir el pic esglaiador de 590 víctimes mortals en 7 dies. A partir de llavors, des del febrer, va començar una davallada progressiva que ha desembocat en les 99 actuals.
Amb tot, els rècords absoluts de la pandèmia encara queden molt lluny. La setmana amb menys morts (19) va ser la de Sant Joan, mentre que la màxima mortalitat es va establir en la primera onada: 2.654 morts del 29 de març al 3 d’abril del 2020, una mitjana de 379 diaris.
El gran mèrit de l’actual davallada de la mortalitat, mesures de protecció bàsica a banda, correspon a la vacunació. La població més fràgil o exposada al coronavirus ja té quotes de protecció molt altes (el 93% de les persones institucionalitzades i el 78% dels sanitaris ja tenen la pauta completa) i el repartiment de primeres dosis entre la població d’edat avançada també s’accelera: un 90% dels majors de 80 anys, un 50% de la franja 70-79 i un 49% de la 60-69. En termes globals, una de cada quatre persones majors de 16 anys ja ha rebut, com a mínim, una dosi de la vacuna.
A més, Salut dibuixa un escenari relativament optimista en l’horitzó, ja que el ritme de subministrament de noves dosis, després dels daltabaixos inicials, s’ha estabilitat i continua creixent. De fet, Catalunya va rebre ahir una xifra rècord en un sol dia: 327.900. La gran majoria (280.800) provenen de Pfizer, mentre que 30.200 són de Moderna i només 16.900 d’AstraZeneca, la farmacèutica més inconsistent en la provisió.
Davant d’aquesta major disponibilitat, Salut està activant nous espais de vacunació massiva. El més gran del país, a la Fira de Barcelona, va fer ahir una prova pilot per valorar-ne el funcionament. Va repartir un miler de dosis d’AstraZeneca a persones en la seixantena i tornarà a obrir divendres per injectar-ne 6.000 dosis de Pfizer a ciutadans d’entre 70 i 79 anys durant tres dies. Salut preveu tornar-lo a obrir del 7 al 9 de maig i anar-lo ampliant si arriben més vacunes.
El mòdul obert ahir (amb zones diferenciades per lliurar la documentació, la inoculació en privat i l’espera posterior) permet repartir 20.000 vacunes setmanals, però la capacitat de Fira de Barcelona podria arribar a unes 120.000 dosis.
LA XIFRA
Barcelona vol ser la seu de l’HERA
La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona treballen plegats per impulsar la candidatura de la capital catalana a tenir la nova Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA, en les seves sigles en anglès). La crisi sanitària va dur la Comissió Europea a anunciar al novembre aquesta nova agència, que a partir del 2023 hauria de ser una peça clau per coordinar l’acció d’Europa davant grans emergències sanitàries transfrontereres. La Generalitat ja ha comunicat al govern estatal la intenció de ser la seu de l’HERA. Aquest és el segon intent en pocs anys de rebre una institució sanitària comunitària, després que el 2017 aspirés a rebre l’Agència Europea del Medicament (EMA), ara a Amsterdam.