Salut

La incidència de casos ha caigut a la meitat el darrer mes

Els indicadors continuen baixant, tret d’un lleu repunt d’hospitalitzats

10 dies amb menys de 10 morts

Més d’un 40% de la població catalana que, per edat, està en condicions de ser vacunada ja ha rebut almenys una dosi. I l’efecte d’aquesta protecció es continua fent sentir en l’evolució de la pandèmia, amb la majoria de marcadors en descens clar i persistent malgrat la recuperació progressiva de la normalitat. La incidència acumulada a 14 dies (IA14), per exemple, s’ha reduït a menys de la meitat en qüestió d’un mes. Si fa un mes es registraven 299 casos per 100.000 persones en dues setmanes, ara aquest valor és de 136, un 54% menys. Cal remuntar-se fins a mitjan juliol del 2020 per trobar uns valors similars.

Els darrers 10 dies la IA14 ha caigut a una mitjana de 10 punts diaris. Una molt bona tendència que, en cas de mantenir-se, podria situar el país com a zona de baix risc. A més, coincideix amb el fet que durant aquest mateix període en cap jornada la xifra de morts registrats no ha superat la desena.

Segons les dades d’ahir, els ingressos a les UCI continuen descendint (s’han alliberat 15 llits) però augmenta el nombre de pacients hospitalitzats (+19). La velocitat de propagació del virus també experimenta una lleugera crescuda, però continua en valors que conviden a l’optimisme.

Menys ‘botellons’

La nit de dissabte la Guàrdia Urbana i els Mossos van desallotjar 3.495 persones que feien botellons a diversos punts de Barcelona. Principalment a les platges, però també a l’arc de Triomf, el passeig del Born i diverses places de la ciutat. Això suposa una reducció del 60% respecte al dissabte anterior, però pot tenir-hi a veure el fet que molts barcelonins han marxat aprofitant els tres dies de festa.

Menys protecció amb la primera dosi

El catedràtic de dependència farmacològica de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra assegura que la variant índia del SARS-CoV-2 pot fer que la protecció conferida per la primera dosi de les vacunes d’AstraZeneca i Pfizer sigui menor que la que oferien amb les versions prèvies del coronavirus. Segons les dades recopilades pel servei de salut pública anglès, l’eficàcia de la primera punxada hauria baixat del 50% al 30% respecte a aquesta variant. En canvi, amb les dues dosis es manté l’eficàcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia