Salut

Uns dies més amb mascareta

Mentre els països de l’entorn n’alleugereixen l’ús en exteriors, l’Estat diu que ho farà “aviat”

Darias afirma que es treballa “intensament” per trobar una regulació coordinada amb els territoris, que discrepen

Tot i que els experts reconeixen que no cal dur-la a l’exterior, tot i que no hi ha evidència científica que els contradigui, tot i que al carrer ja es percep que la calor les fa insuportables i tot i que els països de l’entorn ja han començat a relaxar-ne l’obligatorietat en determinades circumstància, el govern estatal manté l’obligatorietat de dur mascareta al carrer en tot moment. Almenys, per ara. El president Pedro Sánchez va anunciar ahir al matí que l’exempció de l’ús en determinades circumstància arribaria “aviat” i, tot i que aquest era el tema estel·lar del consell interterritorial de la tarda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, tampoc no va anar més enllà. Un cop més, doncs, el govern espanyol demostra molt poca cintura i proactivitat en la gestió de la pandèmia.

Tot i ser preguntada reiteradament del dret i del revés, la ministra no es va moure de dues frases: “La flexibilització de l’ús de les mascaretes en exteriors arribarà aviat. Estem treballant-hi de manera intensa i coordinada amb les comunitats per fer-ho possible amb una mesura d’acord amb el marc legal.” De fet, Darias ni tan sols va voler aclarir on rau la dificultat que està generant aquesta lentitud en la presa de decisions. Una possibilitat, però, és que l’executiu de Sánchez vulgui llançar un missatge clar i unificat per a tot l’Estat que eviti disfuncions i afavoreixi l’arribada del turisme, però no troba una posició homogènia entre els territoris.

Catalunya és partidària d’eximir de l’ús obligatori en exteriors sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat amb els no convivents, com ja va expressar el conseller Josep Maria Argimon. La secretària general de Salut, Meritxell Masó, va avançar que plantejaria en el consell interterritorial d’ahir una relaxació de mesures en aquest sentit de manera immediata. Madrid també està interessat a aconseguir-ho abans que acabi el mes de juny i el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, desitja que l’Estat no arribi tard “un altre cop” a la presa de decisions. Però no tothom pensa el mateix. Des de la Generalitat Valenciana o des d’Andalusia, per posar dos exemples, es vol ser més prudent i això complica la presa de decisions consensuades.

Justament, la necessitat de prendre decisions unànimes també està frenant la possibilitat d’arribar a una entesa sobre la possibilitat de ser vacunats en territoris diferents del de residència habitual. Hi ha comunitats que hi estan a favor i d’altres, com Catalunya, en contra.

En tot cas, el que és innegable és que la possibilitat de recuperar certa normalitat estaria avalada per una millora continuada de la situació epidemiològica i un increment de la vacunació. Els marcadors de risc de rebrot (82), velocitat de contagis (0,94) i incidència acumulada (87) van tornar a caure ahir, mentre els hospitals es van buidant a poc a poc. Avui hi ha 512 pacients ingressats amb Covid, 34 menys que ahir, dels quals 179 estan a l’UCI, sis menys que la vigília.

El 27% dels catalans han completat la pauta de vacunació i el 44,2% tenen la primera punxada, mentre que, entre l’últim grup incorporat a la campanya, el de 40 a 49 anys, creix la cobertura en primera dosi (31,1%), en espera que pròximament s’obri la immunització a edats inferiors, possiblement encavalcant diverses franges d’edat.

El principal factor que podria desestabilitzar la situació de baixada actual és el paper de la variant delta (detectada per primera vegada a l’Índia). Està experimentant un creixement exponencial i, si a principis de mes representava un 3% dels casos diagnosticats, ara ja podria estar per damunt del 20%. Es tracta d’una versió més contagiosa del virus, però encara no està clar que tingui un curs simptomàtic diferent de les ja conegudes.

En qualsevol cas, si bé els estudis indiquen que les vacunes actuals no protegeixen tant dels contagis de la variant delta, sí que són eficaces per prevenir els efectes greus de la malaltia, segons indica el cap del servei de microbiologia de l’hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, que pronostica que en qüestió de setmanes passarà a ser la predominant al país.

LES DADES

10
comarques
de Catalunya no han tingut cap positiu de Covid en majors de 64 anys durant la darrera setmana.
22.234
morts
hi ha hagut a Catalunya associats a l’epidèmia de Covid-19, segons el registre oficial de Salut.

A França i a Andorra ja no cal

El govern d’Andorra ha decidit aixecar a partir d’avui l’obligació de dur mascareta en espais oberts i a la via pública, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones. En tot cas, continua sent necessari dur-ne una per si cal posar-se-la en el cas que es produeixi alguna aglomeració o trobada a l’exterior. De fet, el país pirenaic ha anat més enllà i també eximeix de dur aquest element de protecció en les reunions de treball entre persones immunitzades, considerant com a tals les que van passar la Covid-19 fa menys mig any i les que fa més de quatre setmanes que estan vacunades. També es permet fer les activitats escolars i extraescolars a l’aire lliure sense mascareta. Andorra no registra cap mort pel coronavirus des de l’1 de maig i té un 28% de la població vacunada amb la pauta completa, un punt més que Catalunya. França també evita als seus ciutadans les incomoditats de la mascareta a l’exterior des d’avui mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona