Salut

Fi a 353 dies sense veure’ns les cares

La mascareta deixarà de ser obligatòria en exteriors el dia 26, amb excepcions encara per definir

Vacunació intensa a l’estiu per assolir el 70% al setembre

Dissabte vinent s’acabarà el suplici. Gairebé un any després que la Generalitat imposés l’ús obligatori de la mascareta en espais exteriors en qualsevol circumstància, es podrà tornar a passejar respirant amb normalitat i contemplant la fisonomia dels altres. El 26 de juny, doncs, hi haurà un gran pas endavant cap a la recuperació de la normalitat a l’empara d’una normativa que haurà aprovat dos dies abans l’Estat en un Consell de Ministres extraordinari, en el qual es concretarà el detall de quin ús s’haurà de fer d’un element de protecció que encara ens acompanyarà durant molts mesos, si no anys.

Perquè està ben clar que, en sortir de casa, haurem de dur la mascareta amb nosaltres, per si de cas. Serà imprescindible en aglomeracions, per entrar a qualsevol espai tancat i, previsiblement, també per socialitzar amb persones d’una altra bombolla sense distància, per fer cues d’accés i, en general, en qualsevol situació amb un cert risc de transmissió. En difondre aquesta mesura ahir des de Barcelona, el president de l’Estat, Pedro Sánchez, no va entrar en detalls. “Els carrers i les cares començaran a recuperar l’aspecte normal”, va dir, en una intervenció de caire polític que va ser força criticada –per la forma, no pas pel fons– per l’oposició i per bona part dels diferents territoris de l’Estat.

Malestar a Salut

Fonts del Departament de Salut, per exemple, lamentaven que la Generalitat no hagués rebut cap notificació en aquest sentit en les comissions tècniques i de coordinació que han mantingut en els darrers dies amb el Ministeri de Sanitat. “Fins ara teníem esborranys tècnics no discutits en comissió”, hi afegien. Catalunya ja havia mostrat la predisposició a fer decaure l’obligatorietat de les mascaretes a l’aire lliure si es mantenen la bombolla i les distàncies. Altres territoris que s’hi oposaven, com ara Andalusia, en continuaran recomanant l’ús, però no podran anar més enllà, atès que la utilització d’aquest element de protecció està regulada per una llei estatal. D’aquí que tampoc s’esperi cap normativa específica del Procicat o del govern.

En canvi, qui ha entomat la notícia amb optimisme, més enllà de la població en general, són els experts en epidemiologia, infeccions i aerosols, que feia dies denunciaven l’absurditat d’haver de dur mitja cara tapada en situacions sense cap risc com, per exemple, passejant pel bosc amb els convivents. En aquest sentit, la societat estatal de metges de família va aplaudir la decisió, però fa una crida a regular-ne bé el detall, ja que “el risc no és el mateix passejant per la platja que asseguts en una terrassa on s’ha de parlar amb un volum alt”. Justament, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, també està expectant a veure el detall de la nova normativa estatal, que podria passar per sobre de la regulació de reobertura de l’oci nocturn, que sí que obliga a dur mascareta en espais exteriors.

A Catalunya, el manament de dur mascareta per als majors de 6 anys fins i tot quan hi ha distància de seguretat va entrar en vigor el 8 de juliol del 2020, l’endemà que ho aprovés el Procicat. Uns dies abans, però, ja era obligatori al Segrià arran del confinament perimetral per l’onada estival de Covid associada als temporers. Prèviament, l’ús del tapaboques era imprescindible només en cas de no poder mantenir les distàncies de seguretat, arran d’una normativa estatal de 21 de maig del 2020.

El final del túnel

La retirada progressiva de les mascaretes hauria de representar un gran impuls anímic cap a l’altra fita clau per superar la pandèmia, l’assoliment de la immunitat de grup. La doctora Cabezas va concretar ahir que preveu assolir el 70% de població vacunada “a principis de setembre”, tenint en compte que Salut no afluixarà el ritme de vacunació. Ja compta que els mesos de juliol i agost Pfizer, el proveïdor principal, servirà menys vacunes que al juny, però es posaran totes les dosis que arribin per accelerar cap al final del túnel pandèmic.

Un 90% del sistema sanitari funcionarà a l’estiu

Salut mantindrà actius més del 90% dels recursos estructurals del sistema sanitari durant la campanya estival, a la qual dedicarà 7,8 milions d’euros. La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, afirma que els equips s’hauran de reorganitzar perquè la dotació anirà destinada a pagar hores extres i a ampliar contractes: “No traurem de sota les pedres professionals que no existeixen.” Enguany la inversió serà clarament superior a la dels darrers anys (uns 2,5 milions el 2019 i 5 el 2020), però Salut no n’ha detallat les partides. Amb tot, sembla que l’estructura de la primària no resultarà afectada.

El metro estarà obert tota la nit per la revetlla

El metro funcionarà ininterrompudament des de les cinc de la matinada del dimecres 23 fins a la mitjanit del dijous 24, i també ho faran les línies del Trambaix i el Trambesòs. La nit de la revetlla, FGC prestarà el servei fins a les dues de la matinada i Renfe oferirà places addicionals a les línies amb més demanda.

Dos municipis ja han vacunat més del 70% dels veïns

Soses (Segrià) i els Guiamets (Priorat) són els dos municipis catalans amb la vacunació més avançada, amb un 72% i un 70% dels veïns ja punxats amb a primera dosi. Segons dades de Salut, els segueixen Sant Boi de Lluçanès (68%) i Bover,a la Fatarella, la Palma d’Ebre i Oliana, tots amb un 64%.

La festa nocturna a Sitges no va generar contagis

L’assaig clínic per a la reobertura de l’oci nocturn al carrer del Pecat de Sitges no va generar cap contagi de Covid entre els 391 participants. Els resultats es van conèixer i generen satisfacció: Salut es veu avalat per reobrir demà a a la nit i el sector veu reforçat el seu clam de ser un entorn segur i controlat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat